Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.07.2017.
11:48
Vestionline A

"Sukob Vašingtona i Pjongjanga dovešće do velikog rata sa mnogo žrtava"

Najstrašniji potencijalni scenario jeste onaj u kome će se SAD osetiti ugroženim pre nego što se lansiranje uopšte dogodi, pa će poslati projektil koji će raznijeti Severnokorejsku lansirnu rampu.

Reuters
Da li je rat već počeo

- Potencijalni rat Severne Koreje i SAD neminovno će se pretvoriti u veliki sukob u koji će biti uvučene i Južna Koreja, Kina i Rusija, uz mnogo žrtava i razaranja - upozorava Rodžer Bejker, analitičar vojnoobavještajne kompanije "Stratfor".

On napominje da Severna Koreja žuri da razvije nuklearno naoružanje bez resursa koje imaju razvijene zemlje, što dovodi do ozbiljnih grešaka.

Čak i bezopasna lansiranja mogla bi dovesti do toga da se raketa rasprsne nad Japanom.

Mogao bi otkazati sistem za navođenje i okrenuti se prema Južnoj Koreji ili bi moglo izgledati da Pjongjang cilja američke morske baze, što bi podstaklo preventivni udar SAD.

U tom slučaju, SAD bi mogle da iskoriste odbrambeni projektil "Aegis" i sruše jedan severnokorejski. Druga je mogućnost da ga prizemlje krstarećom raketom. Tako počinje rat.

Najstrašniji potencijalni scenario jeste onaj u kome će se SAD osetiti ugroženim pre nego što se lansiranje uopšte dogodi, pa će poslati projektil koji će razneti severnokorejsku lansirnu rampu.

Severna Koreja će tada morati da donese odluku u deliću sekunde. Uslediće stavljanje korejske vojske u ratno stanje i okretanje oružja prema suparnicima.

Pjongjang će se osvetiti udarima po Južnoj Koreji. Prema izvještaju "Stratfora" objavljenom prošle godine, većina severnokorejske artiljerije mogla bi dobaciti do granice ili čak do predgrađa Seula.

Nekoliko severnokorejskih najmoćnijih oružja, uključujući "Koksan" kalibra 170 milimetara, kao i nosače raketa od 240 i 300 milimetara mogli bi bombardovati Seul.

Severnokorejski projektili mogli bi dohvatiti i američke vazdušne baze u Japanu. Severna Koreja mogla bi razneti američke baze u Jokosuki, blizu Tokija.

Ako su dalekometni projektili Severne Koreje u dobrom stanju, mogli bi pogoditi i ostale američke baze u Japanu.

Nakon toga sledi neminovno uključivanje Kine i Rusije u sukob.

- Kina nema interesa da se Koreje ujedine i postanu saveznik SAD, pa bi Kinezi mogli da rasporede nekoliko divizija na severnokorejsku granicu i podignu vazdušnu odbranu oko tog područja - smatra analitičar Bejker.

Rusija bi morala da učini nešto slično da se oseti njeno prisustvo. Rusi imaju granicu sa Severnom Korejom i vojne brodove i avione nagomilane oko nje.

Čak i ako Rusija ne bi direktno učestvovala u konfliktu, bila bi vrlo brzo uvučena u njega - zaključuje "Stratfor".

Ako dođe do velikog rata, Severna Koreja neće igrati po pravilima Ženevske konvencije. Koristiće hemijsko oružje, a nakon toga i sve vrste sajber-oružja koje su joj dostupne.

I SAD će pokrenuti vlastiti "sajber rat". Ali, kako Severna Koreja uopšte nema internet mrežu koja se može srušiti, to neće biti prioritet.

Gotovo polovina populacije Južne Koreje živi u području Seula, oko 35 milja južno od granice i tu bi moglo biti mnogo žrtava.

Na kraju sve se može pretvoriti u konpeni rat, pošto iz vazduha u ovakvom ratu nije moguće odneti pobedu.

Kad se ovo dogodi, Severna Koreja moraće da pokuša invaziju na južnog suseda, a tada dolazi do rata na sve ili ništa.

Peking apeluje na mir

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas sve strane da pokažu uzdržanost nakon što su SAD saopštile da su spremne da upotrebe silu protiv Severne Koreje da bi zaustavile njen nuklearni raketni program.

Kina u potpunosti sprovodi sankcije UN protiv Severne Koreje, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Ambasador SAD pri UN Niki Hejli izjavila je ranije da će Amerika upotrijebiti "značajne vojne snage" protiv Severne Koreje "ukoliko to bude morala da uradi", posle testa Pjongjangove rakete dugog dometa.

Nekoliko časova posle njenog obraćanja, SAD i Južna Koreja ispalile su još projektila u Japanskom moru u okviru zajedničkih vojnih vežbi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online