Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.07.2017.
00:10
Ekipa "Vesti" A

Problemi Srba u Nemačkoj: Viza se čeka i pet meseci

Mnogi naši zemljaci koji su ovih dana morali da menjaju pasoš zbog isteka trajanja, neprijatno su bili iznenađeni kad su im u uredima za strance rekli da na prebacivanje vize (dozvole boravka) moraju da čekaju mesecima. To znači tek posle letnjih godišnjih odmora, pa se mnogi pitaju da li će zbog toga imati problema na graničnim prelazima, pre svega u povratku. "Vesti" su istražile problem.

commons.wikimedia.org/Marco Verch
Frankfurt

Iako je još 1. septembra 2011. godine uvedena elektronska kartica sa dozvolom boravka u Nemačkoj (umesto nalepnice u pasošu) u "normalnim" okolnostima na njeno dobijanje čeka se šest do osam sedmica od datuma podnošenja.

Situacija je, međutim, pogotovo u većim gradovima postala mnogo gora od kada je talas izbeglica zapljusnuo Nemačku, jer su službenici Ureda za strance zatrpani papirologijom oko njihovih dozvola boravka i rešavanja azilantskog statusa.

Kola se sada lome na starim gastarbajterima koji se kod njih pojavljuju jednom u 10 godina, prilikom promene pasoša i očigledno zbog toga nisu prioritet, pa ima dosta primera da se čekanje na karticu, koja važi samo uz validnu putnu ispravu, produži čak i na pet meseci.

Dugi redovi

Čitateljka "Vesti" iz Frankfurta na Majni, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je bila veoma naivna kada je mislila da će kao ranijih godina prepis vize u novi pasoš obaviti u jednom danu. Došla je pre neki dan ujutro pred prostorije Ureda za strance, a red se otegao kao "gladna godina" i jedva je došla do broja da bi uopšte stigla kod službenika zaduženog za njen slučaj.

Samo uz pasoš

U napomenama o korišćenju elektronske kartice sa dozvolom boravka u Nemačkoj navedeno je da se ona u pravilu ne može koristiti sama u slučaju policijske ili neke druge kontrole, nego je obavezno nošenje pasoša uz karticu.

Retko se dešava da policija na granici detaljno proverava sve podatke sa elektronske kartice i upoređuje je sa onim što stoje u pasošu. Uglavnom se uporede osnovni detalji - fotografija, datum i mesto rođenja, dužina i vrsta boravka u Nemačkoj.

Međutim, moguće je da neki revnosni službenik detaljno sve uradi i utvrdi razliku između "stare" elektronske kartice i novog pasoša, pa zatraži potvrdu da je podnesen zahtev za zamenu stare eAT kartice novom, s obzirom na to da je izdat novi pasoš.

Kada je posle višesatnog čekanja konačno imala priliku da nekome kaže zbog čega je došla dobila je termin, ali tek u septembru. Rečeno je da bi njen zahtev tog dana možda stigli da uzmu u obradu da je stala u red u tri ili četiri sata ujutro!

U minhenskom Uredu za strance ili KVR (Kreisverwaltungsreferat) da bi se podneo zahtev za elektronsku karticu sa dozvolom boravka ili eAT (elektronisće Aufenthaltstitel) potrebno je prethodno zakazati termin. Nekada taj termin bude tek za tri meseca, a onda kad se dobiju tačan dan, sat i broj kancelarije u koju se treba javiti, dolazi se kod nadležnog službenika i počinje proces koji traje šest do osam nedelja.

Proverite važnost putne isprave

Pre kretanja na put obavezno treba proveriti rok važenja pasoša, jer je različita praksa na graničnim prelazima kod kontrole putnih isprava. Negde je rok važenja putne isprave najmanje šest meseci, na drugom mestu tri meseca, a negde su granični policajci i tolerantniji.

U svakom slučaju, pasoš treba blagovremeno promeniti ili podneti zahtev za njegovu zamenu, a potvrda o tome može ubrzati prelazak granice uz mnogo manje pitanja i eventualne neprijatnosti. Bilo bi dobro da se termin za prepis vize zakaže pre podnošenja zahteva za zamenu pasoša i time smanji čekanje.

Ako se umesto istekle dozvole boravka koja je bila u obliku nalepnice, menja elektronska dozvola onda to košta 30 evra. Ako se izdaje nova elektronska kartica zbog isteka pasoša, tada je cena 60 evra. Pored novog i starog pasoša, ako se dozvola boravka prenosi u novu putnu ispravu, treba poneti biometrijsku fotografiju i potvrdu o zakazanom terminu i odgovarajući iznos novca.

Zakazivanje internetom

U karticu eAT sa čipom uneseni su biometrijska fotografija, otisci dva prsta i svi drugi važni podaci. Pored odraslih osoba ove podatke u čip dobijaju i deca starija od šest godina. Prednost kod zakazivanja termina u KVR imaju oni koji to obave preko interneta, jer uskrate sebi odlazak u KVR, raspitivanje i čekanje u redu da dobiju osnovnu informaciju.

Uz potvrdu putujte bezbrižno

S obzirom na to da se na izdavanje elektronske kartice sa dozvolom boravka u Nemačkoj čeka najmanje dva meseca, često i duže, moguće je bez problema, putovati preko granice i sa starim poništenim pasošem i novom putnom ispravom bez elektronske kartice uz objašnjenje da je u toku obrada podnesenog zahteva za izdavanje eAT.

Najbolje je odštampati potvrdu o predatom zahtevu za elektronsku karticu i priložiti je uz dva pasoša. Kako još ima pasoša u kojima je dozvola boravka u vidu nalepnica, u KVR obaveštavaju strance sa takvim dokumentom da će ona važiti do 31. avgusta 2021. godine.

Iako u osnovnoj obavesti o izdavanju elektronske kartice sa dozvolom boravka u Nemačkoj stoji da se čeka šest do osam nedelja od momenta podnošenja zahteva, događa se vrlo često da se to produži i na čitava tri meseca. Osnovno obrazloženje za toliko dugo čekanje je nemogućnost institucije u Berlinu koja izrađuje elektronske kartice da to obavi brže.

Stranci koji su podneli zahtev za eAT karticu mogu onlajn da provere u kojoj fazi se nalazi obrada njihovog zahteva, a biće na taj način obavešteni i o mogućnosti podizanja dokumenta. Sve ovo odnosi se uglavnom na prenos podataka o dozvoli boravka u Nemačkoj iz isteklog u novi pasoš. Slično je i u slučajevima gubitka ili krađe elektronske kartice, što odmah treba prijaviti i KVR i policiji tamo gde se zatekne takva osoba.

Brže uz onlajn prijavu

U berlinskim opštinama se po pravilu ova u suštini brza i kratka procedura obavlja samo uz onlajn dogovorene termine u bilo kojoj opštini, ali to podrazumeva da treba obezbediti na vreme odgovarajući termin i Burgeramt u koji neko želi da ide, a obično se bira onaj koji je najbliži mestu stanovanja.

Međutim i ovde postoji način da se stvari ubrzaju, ukoliko se nekome žuri. U perifernim opštinama kao što je, recimo, Marcan, Helensdorf i druge, obično ima mesta dan za dan, iako je malo udaljenije od centra, ali i u tom slučaju termin mora onlajn da se rezerviše, doduše istog dana.

I na kraju, postoji mali trik kojem mogu da pribegnu oni koji žele da izbegnu prethodne varijante, a to je da ujutru, još oko sedam časova, pogledaju na stranici Burgeramta da li je neko u međuvremenu odustao od termina i da tako dođu do slobodne rezervacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online