Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.06.2017.
21:48
b92.net A

Tramp menja istoriju: Prekid sporazuma s Kubom odmah

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će "preokrenuti" mnoge poteze prethodne administracije u vezi sa obnovljenim odnosima SAD i Kube.

EPA/Saudi Press agency Handout
Tražićemo mnogo bolje rešenje za kubanski narod i za SAD: Donald Tramp

Kako je naveo, reč je o "užasnom" dogovoru koji je doveo do toga da američke investicije i putovanja pogoduju "represivnom" režimu Raula Kastra.

- U potpunosti poništavam jednostrani sporazum prethodne administracije sa Kubom i to odmah stupa na snagu - poručio je Tramp. Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja, navodi AP.

- Tražićemo mnogo bolje rešenje za kubanski narod i za SAD - dodao je. 

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da "su sada ti dani prošli". 

Američki predsednik je osudio "patnje Kubanaca duge šest decenija" i rekao da će "kada je on predsednik SAD, osuđivati zločine Kastrovog režima". 

- Mi znamo da se to dešava i znali smo da se to dešavalo - dodao je predsednik SAD. 

- Sada mi držimo karte. Prethodna administracija je umanjila restrikcije putovanja i trgovanja, ali to nije pomoglo narodu Kube, samo je obogatilo kubanski režim - naglasio je. 

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente. 

Tramp je zahvalio kubansko-američkoj zajednici koja ga je snažno podržala na izborima 2016. godine i zahvalio je senatoru Marku Rubiju za savete u vezi sa Kubom i Venecuelom. 

Podsetimo, Trampov prethodnik Barak Obama je pre tri godine prekinuo višedecenijske ekonomske i diplomatske barijere između rukovodstava Amerike i Kube. 

Kao istorijsko je dočekano novo uspostavljanje veza između Vašingtona i Havane, 2014. godine kada je Barak Obama postao prvi predsednik od Kelvina Kulidža koji je dodirnuo kubansko tlo. 

Ipak, odnosi između Kube i SAD nisu potpuno normalizovani Obaminim sporazumom, embargo je i dalje ostao na snazi i ne može da bude ukinut bez odobrenja Kongresa, zbog takozvanog Helms-Barton sporazuma, koji je “morao da potpiše” Bil Kliton 1996. godine. 

Mnogi očekuju da Trampova odluka neće uticati na postojanje američke ambasade u Havani, već na činjenicu da su prethodnim sporazumom građani Kube koji emigriraju u SAD bili tretirani kao legalni stanovnici, objavio je nedavno "Politiko".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online