Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.06.2017.
08:35
Tanjug A

"Britanija - mazohistički flert sa katastrofom"

Dvoje premijera, Dejvid Kameron i Tereza Mej, uspeli su da uvuku Ujedinjeno kraljevstvo na ničiju zemlju Bregzita kroz koji će se ići bez stabilne vlade, piše nemačka štampa o ishodu izbora u Velikoj Britaniji.

Reuters
Britanija za samo godinu dana prešla put od sigurne i cenjene zemlje do političke nestabilnosti

Britanska premijerka Tereza Mej nema nameru da se povuče nakon što su njeni torijevci izgubili apsolutnu većinu na prevremenim izborima u četvrtak.

Takav ishod tumači se kao žestoka packa birača premijerki, pre svega njenoj nameri da u pregovore o Bregzitu krene tvrdo, uz najavu da je od lošeg dogovora sa EU bolje da nema nikakvog dogovora, navodi Dojče vele.

Mejova je, smatra se, loše prošla i zbog (ne)socijalne politike i propusta u borbi protiv terorizma. Ipak, već u petak je kraljicu obavestila da može da skrpi parlamentarnu većinu koja bi podržala njenu manjinsku vladu. Uz 318 konzervativnih poslanika, ruku bi za Terezu Mej trebalo da digne i 10 severnoirskih poslanika iz Demokratske partije unionista (DUP), pa bi tako većina brojala svega dva glasa više od neophodnog broja.

Sada će podrška novoj vladi zavisiti od ultrakonzervativne partije DUP iz Severne Irske, piše list "Der noje tag" .

Stariji se još sećaju osnivača DUP-a, sveštenika Ijana Pejslija, jastreba za protestantsku stvar. Svakako nije politička stabilnost kada većinu podaruje stranka koja je desno od torijevaca", navodi list.

Dvoje premijera uvuklo Britaniju na ničiju zemlju Bregzita

"Pre samo godinu dana je Velika Britanija bila visoko cenjena članica EU sa torijevskom vladom koja je u parlamentu raspolagala apsolutnom većinom. Ipak, dvoje premijera, Dejvid Kameron i Tereza Mej, uspeli su da uvuku Kraljevstvo na ničiju zemlju Bregzita kroz koji će se ići bez stabilne vlade", piše minhenski "Zidojče cajtung".

"Ovo dvoje torijevaca je smesom arogancije, nesposobnosti i oportunizma uspelo da nepotrebno uvede u krizu zemlju koja je znala da iznedri lidere od karaktera poput Vinstona Čerčila i Margaret Tačer. Usput, uspeli su da oslabe celu Evropu. Takav fijasko bez sumnje zaslužuje da se nazove istorijskim", smatra minhenski list.

Konzervativni list "Velt" u direktnom tonu piše da "izgleda da britanski birači imaju istančani njuh da prepoznaju one koji bi da ih zavrnu, neku vrstu ugrađenog detektora koji se pouzdano oglašava uvek kada političke elite ponovo padnu u iskušenje da taktičkim manevrima rade na održanju sopstvene moći".

Misli se na potez Kamerona koji je obećao referendum o Bregzitu, pa ga izgubio, te premijerke Mej koja je pojurila u vanredne izbore tražeći "jak mandat" koji nije dobila.

"S druge strane, deluje da ti isti birači gotovo mazohistički žele da flertuju sa katastrofom, da joj priđu što je bliže moguće", dodaje "Velt".

Britanija izabrala politički centar

Ima iz dobrih vesti iz London, piše diseldorfski "Rajniše post".

"Britanci su se izjasnili protiv tvrdog Bregzita. Kako bi držala nevoljene migrante podalje, Tereza Mej je bila spremna da se čak odrekne tržišta EU što bi naštetilo privredi na obe strane Lamanša. Sada rastu šanse za kompromis u pitanjima slobodnog protoka radne snage i robe", navodi list i dodaje da su istovremeno Britanci jasno stavili do znanja da ne žele političke ekstreme.

"Time je Velika Britanija nakon Francuske druga zemlja koju nisu zaveli ni nacionalizam, ni socijalizam već je birala politički centar. Sada je na Evropskoj uniji da ne krene u trijumfalne urlike već da izvuče najbolje iz ove loše situacije", navodi ovaj list.

"Frankfurter algemajne cajtung" iznosi stav da Bregzit zapravo i nije bio glavna tema ovih izbora.

List navodi da su "mnogima  daleko važniji sopstveni uslovi života i da se u gradovima razgovara o visokim kirijama, na selima o manjku poslovne perspektive".

"Sve se više širi neprijatan osećaj da u ovoj zemlji budućnosti ima samo još za one koji rade u blještavim bankarskim tornjevima londonskog Sitija. Mnogi birači laburista ni izbliza ne dele stav partijskog šefa Džeremija Korbina da obuhvatna nacionalizacija može da reši ove probleme. Ali su mu ipak dali glas  "jer je makar prepoznao probleme", zaključuje FAZ.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.06.2017. 20:55
Британска премијерка Тереза Меј нема намеру да се повуче након што су њени торијевци изгубили апсолутну већину на превременим изборима у четвртак. Такав исход тумачи се као жестока пацка бирача премијерки, пре свега њеној намери да у преговоре о Брегзиту крене тврдо уз најаву да је од лошег договора са ЕУ боље да нема никаквог договора. Мејова је, сматра се, лоше прошла и због (не)социјалне политике и пропуста у борби против тероризма. Ипак, већ у петак јекраљицу обавестила да може да скрпи парламентарну већину која би подржала њену мањинску владу. Уз 318 конзервативних посланика, руку би за Терезу Меј требало да дигне и 10 северноирских посланика из Демократске партије униониста (ДУП), па би тако већина бројала свега два гласа више од неопходног броја.
Utorak 13.06.2017. 20:56
Енглеска демократија је старија и занимљивија од немачке... Иронија изгледа, да је Т.М. изгубила део гласова, управо због ранијих мера `штедње` наметнуте од стране немачке ЕУ у свом министарству (муп-у)? Ипак, брегзит није доведен у питање......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online