Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
00:55
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Tramp - neprijatelj ili partner?

Kandidati za kancelara, Angela Merkel i Martin Šulc, u svojoj izbornoj kampanji igraju na kartu antitrampovske retorike. Oni idu na to da neraspoloženje birača projektuju na neprijatelja spolja, tumači portal Dojče virtšafts nahrihten.

EPA/Olivier Hoslet
Oboje protiv Trampa: Martin Šulc i Angela Merkel

Na jednom predizbornom skupu u Minhenu, Merkelova je izjavila nešto što potvrđuje ovu tezu, iako nije eksplicitno pomenula Trampa: "Ona vremena u kojima smo mogli da se oslonimo na druge su prošla. To sam doživela ovih dana." Evropljani moraju da uzmu sudbinu u sopstvene ruke i da se sami bore za budućnost, kako je rekla.

Pri tom je važno prijateljstvo sa SAD i Velikom Britanijom, kao i dobrosusedski odnosi sa drugim državama, poput Rusije.

Novom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu je nemačka šefica vlade poželela sve najbolje i poručila:

- Tamo gde Nemačka može da pomogne, pomoći će, jer Nemačkoj može da ide dobro samo dok i Evropi ide dobro.

Kandidat socijaldemokrata Martin Šulc je u izjavi za ARD imao još direktniji stil nego Merkelova.

- Verujem da smo već na NATO samitu, a sasvim sigurno i na G7- skupu morali da se pozicioniramo, i to protiv predsednika SAD koji druge želi da ponizi i koji nastupa u stilu autoritarnog moćnika - kaže Šulc.

- To je uradio bivši kancelar iz redova SPD-a Gerhard Šreder sa američkim predsednikom Džordžom V. Bušom, koji se slično ponašao - naglasio je Šulc i dodao da očekuje da Nemačka i sada zauzme takav stav.

Pri tom kaže: "Evropa je odgovor. Jača kooperacija sa evropskim državama na svim nivoima je odgovor na Donalda Trampa. I pre svega, ne smemo da se potčinimo Trampovoj politici naoružavanja."

Šef Minhenske konferencije o bezbednosti, Volfgang Išinger, ukazao je na izjavu Merkelove kao dokaz da Nemačka i EU moraju da potroše više novca na odbranu i bezbednost. On je ipak upozorio od okretanja leđa transatlantskom partnerstvu:

- Kao prvo, nećemo nastaviti da jednostavno prepuštamo bezbednost Evrope Americi, tako da moramo više da izdvajamo za sigurnost i odbranu i da EU izgradimo kao bezbednosni provajder. Kao drugo, bilo bi sasvim pogrešno da sada sledimo one koji bi najviše voleli da se potpuno prekine transatlantska pupčana vrpca. Čak i ako je vrlo neugodno - mi Evropljani možemo lakše da sprovedemo sve naše globalne ciljeve ako ih zastupamo u saradnji sa SAD. Zato moramo da radimo sa strateškim strpljenjem na tome da Tramp prepozna da smo mi Evropljani nadaleko i naširoko njegov najbolji partner - poručio je Išinger.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online