Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
00:11
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Nemačka komanduje evropskom vojskom

Američki politički magazin "Forin polisi" piše o odmaklom poslu Nemačke na tajnom stvaranju zajedničke evropske armije pod njenom komandom i upozorava da se radi o "opasnom razvoju situacije".

EPA/Valda Kalnina
Manevri: Nemački tenk Leopard na vežbama u Litvaniji

Prilog se poziva na novi NATO program Frejmvork nejšn koncept (FNC), čiji je idejni tvorac upravo Berlin, a koji predviđa da se jedinice češke i rumunske vojske stave bod direktnu komandu Bundesvera, pri čemu bi svaka brojala između 1.500 i 5.000 vojnika. Prvi zvanični dokumenti u cilju formiranja ovih snaga već su potpisani u februaru, a o njima su tada izveštavali i pojedini nemački mediji, prenosi portal RT.

Američki magazin vidi ovu promenu kao "radikalni korak" u poređenju sa sličnim situacijama iz prošlosti, kao što je bilo formiranje zajedničkog nemačko-holandskog korpusa koji postoji još od 1995. godine. Portal citira profesora politikologije Karla Masalu sa vojne akademije u Minhenu, koji smatra da Berlin ovakvim korakom pokazuje da želi da nastavi evropske vojne integracije.
"Ovo je korak u pravcu formiranja evropske vojne nezavisnosti", ocenjuje Masala.

Saradnja 15 nacija

Ovakvom organizacijom, male zemlje profitiraju jer mogu da koriste nemačke resurse, piše "Forin polisi" i navodi primer Holandije koja je 2011. godine rasprodala sve svoje tenkove, i od tada koristi nemačke Leoparde. S druge strane, Bundesver kroz kooperaciju popunjava rupe u sopstvenom kadru. Generalmajor Erhard Biler, Šef odeljenja za planiranje nemačkog Ministarstva odbrane, objašnjava da "novi planovi NATO-a zahtevaju intenziviranje međunarodne vojne saradnje".

- Evropske nacije moraju da srastaju u cilju povećanja borbene gotovosti. Saradnja 15 nacija, koju je Nemačka programom FNC pokrenula, biće svetionik na zajedničkom putu - navodi Biler.
Njegov entuzijazam ne dele svi u Nemačkoj, pa tako iz partije Levice tvrde da se ovde ne radi o stvaranju Evropske vojske, iako Ministarstvo odbrane u Berlinu to demantuje. Tobijas Fliger, potpredsednik Levice, tvrdi da tako nemačka vlada nastoji da poveća svoj uticaj u tekućoj militarizaciji EU, ali i u okviru samog NATO i postane "dominantan faktor" u postojećim strukturama.

Evropa se odvaja od SAD

Izbor Trampa za američkog predsednika i Bregzit još više su ubrzali ova nastojanja, smatra Fliger, i navodi da i novoizabrani francuski predsednik Makron ima iste namere.

- Hoće li se ove nove vojne strukture zvati Evropska vojska ili nekako drugačije - potpuno je nebitno, ali je jasno da se unutar EU korak po korak formira nova vojna struktura kojom će značajno da dominiraju velike zemlje, pre svega Nemačka - predviđa Fliger.

U samoj Nemačkoj sve češće mogu da se čuju poruke zvaničnika vlasti o "neophodnosti da EU postane međunarodni faktor i kroz stvaranje vojnog saveza", što je izjavio Hans Peters Bartels, član vojnog odbora Bundestaga, dok je njegov kolega iz SPD-a na jednom predavanju u Berlinu, početkom maja, jasno rekao da "zajednička politika odbrane mora da doprinese da se, korak po korak, Evropa odvoji od Amerike".

Taj cilj je proklamovan još u dokumentu "Globalna strategija EU, usvojenom u junu 2016. godine, dakle pre dolaska Trampa na vlast, što znači da aktuelni konflikt nije započeo dolaskom novog američkog predsednika, već se radi o dugoročnom putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online