Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
18:01
O. Đoković - Vesti A

Srbomrscu lekcija od dijaspore

U Francuskoj - pobeda srpske dijaspore! I nije tačno da mladi naraštaj ne interesuje ono što se zbiva u vezi sa zemljom njihovog porekla. Da i te kako drže do dostojanstva pokazao je predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević.

O. Đoković
Odbrana časti: Romeo Milošević

- Uspeo sam, zahtevao javno izvinjenje i dobio ga! - tako se dopisništvu "Vesti" u Parizu obratio dijasporski čelnik Milošević, nastanjen u od Pariza 60 kilometara udaljenom Eponu.

Romeov bunt protiv netolerancije i diskriminacije Srba buknuo je nedavno tokom slušanja emisije "Trenutak Merisa", odnosno nizanja kratkih komentara hroničara Gijoma Merisa na Radio Frans interu. Gijom je na miting predsedničkog kandidata Marin le Pen stigao u salu Zenit, tu ugledao srpsku zastavu, pitao Srbe s kojim pravom su je doneli kad je Marin le Pen zabranila sve zastave osim francuskih, a dobio odgovor da je upravo ona rekla: "Ako je srpska zastava - može." Gijom je u svojoj emisiji to prokomentarisao:

- Podsećam vas da razgovor sa Srbima smanjuje vaš očekivani životni vek na 15 minuta.
Eto uvrede koju u zemlji "liberte, egalite, fraternite" ("slobode, jednakosti i bratstva") ne sme niko da izgovori, svaka takva ludost ili nepromišljenost potpada pod zatvorsku i visoku novčanu kaznu. A šta je hteo da kaže na silu duhoviti novinar Gijom Meris? Srbi su ubice? Srbi su genocidni? Bežite od njih?

Kukavica sa mikrofonom

Sličan idiotluk su svojevremeno, i nekažnjeno, izrekli Toni Bler i Žak Širak tvrdeći: "Srbi su civilizacijsko zlo." Da je kojim slučajem taj isti Gijom Meris izneo bilo šta, čak i višestruko blaže, na adresu Arapa i islamista, loše bi se proveo, usledili bi, protiv rasizma i islamofobije, masovni protesti, paljenja, rušenja. Ali, kad su Srbi u pitanju (bilo bi isto i sa Rusima) - dopušteno je sve.

Zato naš Romeo Milošević presavi tabak i napisa protestno pismo naslovljeno na Radio Frans inter, te podseti novinara Merisa na vekovno francusko-srpsko prijateljstvo, na jedini spomenik u svetu (Kalemegdan) posvećen prijateljstvu sa Francuzima, izrazi otpor prema linčovanju Srba i navede nekoliko članova Zakona o slobodi medija po kojem provociranje diskriminacije, mržnje i nasilja prema pojedincu ili grupi, a na etničkoj, nacionalnoj, rasnoj i religioznoj različitosti, podleže kazni od godinu dana zatvora i (ili) 45.000 evra.

Oštro, argumentovano i pristojno napisa naš Romeo, zatraži javno izvinjenje, u suprotnom, sledi podnošenje tužbe.

Zadojen mržnjom

Uspeo je Romeo da mržnjom zadojenog novinara spusti na zemlju, naterao ga da sam sebe dodatno ponizi, pošto se već osramotio javno iznoseći stav o Srbima. Tu se postavlja pitanje da li će uredništvo Radio Frans intera reagovati i ukoriti svog hroničara koji je debelo iskočio iz kodeksa novinarskog ponašanja? Uz sve ovo ide i pitanje da li Gijom i još pet novinara oko stola u studiju, tokom cele emisije moraju da se stalno glasno smeju, što su činili i kad se izvinjavao Srbima rekavši: "Nisu svi isti?"

E, sad se ne zna da li je hroničaru Merisu, konačno, došlo "od krajnjeg ekstremiteta do glave" ili se prepao zatvora ili ga je, ponajpre, zaboleo mogući udar po džepu.

- Svoju prvomajsku emisiju Gijom Meris je počeo izvinjenjem Srbima - zadovoljno "Vestima" saopštava Romeo Milošević koji je, kao predvodnik srpske dijaspore, ovom akcijom u potpunosti opravdao svoju misiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online