Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
19:56
Blic.rs A

Junker poručio Mejovoj: EU je pravna konstrukcija, a ne golf klub

Najrazorniji dokument o Bregzitu zatresao je Evropu nakon večere između Tereze Mej i Žan-Kloda Junkera koja je ocenjena kao potpuni fijasko. I dok Mej negira takve navode nazivajući ih “briselskim tračevima”, frankfurtski “Alegmajne cajtung” donosi detalje razgovora sugerišući da bi Bregzit mogao biti “mnogo gori nego što bilo ko može da zamisli”.

Reuters
Žan Klod Junker: Bregzit će biti daleko gori nego što mislimo

Postoji određeni semantički spor oko toga da li Berlin ili Brisel podmeću priče. Londonski politički novinari koji se svakodnevno susreću sa ciničnim podmetanjima teško da su u poziciji da protestuju, dok su oni nemački srećni da objave bilo kakvu priču na štetu britanske premijerke.

Detalji su, međutim, pravi šok. Mejova je rekla Junkeru da Britanija ne mora da plati bilo kakve neplaćene račune ili obaveze. Premijerka je insistirala na tome da svi pregovori treba da ostanu stroga tajna i iznenadila se na njegov komentar da će morati da podnese izveštaje nacionlanim parlamentima. Ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju, dobiće niži status, kao “treće zemlje”, i od Turske, rekao je Junker.

Junker je podsetio Mejevu da je EU pravna konstrukcija, a ne golf klub, te da bi uzimajući u obzir dužinu dogovora sa Kanadom ili Hrvatskom, prošle godine da se finalizuju EU-UK trgovinski sporazumi.

Ona je rekla da bi pitanje EU građana u Britaniji moralo da bude gotovo do juna. Kako je istakla, to uključuje zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, što su nadležnosti vlade. Štaviše, UK i ne poseduje listu građana EU koji se nalaze u Britaniji.

Mej se pozvala na besmislene privremene pregovare oko EU pravosudnih i unutarpolitičkih mera i predložila da bi to mogao da bude model za Bregzit napominjući da bi Britanija mogla da izabere onakvo jedinstveno tržište kakvo joj se sviđa.

EU tim napustio je Dauning strit u stanju šoka, piše frankfurtski medij, a prenosi britanski Independent. Junker je pozvao Angelu Merkel kasno uveče da izrazi svoj pesimizam u vezi sa manjkom znanja ili razumevanja u Dauning stritu oko politike Bregzita koju predvode vlade 27 EU zemalja - svaka od njih je suverena i odgovorna svojim biračima isto kao Tereza Mej u Velikoj Britaniji.

Sledećeg dana, Merkelova je rekla u Bundestagu da Britanija pati od “iluzija” oko Bregzita koje su proistekle iz uvreda antiEU torijevaca i jednojezičnih novinara koji pišu za ofšor štampu.

Ono što je iznenađujuće jeste da su svi iznenađeni. Konfederacija dominantno centarlno desnih konzervativnih partija u EU, Evropska narodna partija, objavila je oglas preko cele strane u “Politiku” postavljajući prioritete pregovaranja oko Bregzita. To uključuje: “Građani EU neće plaćati račune Britancima. EU građani neće prihvatiti britanske blokade. Pravi red pregovora mora da se poštuje.”

Denis Mekšejn, nekadašnji britanski državni sekretar za Evropu, preneo je svoje utiske o odnosu EU prema Velikoj Britaniji i Bregzitu, stečene u posetama EU zemljama.

- U svojim posetama sedam zemalja EU u 2017, čuo sam sve ove stavove od visokih ministara i zvaničnika odgovornih za pregovore o Bregzitu. U Berlinu mi je rečeno da je Nemačka mesecima od Velike Britanije tražila spisak građana EU koji borave u toj zemlji, a da odgovora nije bilo.

Reuters

U Varšavi mi je rečeno da Britanija mora da ispuni svoje finansijske obaveze prema EU pre nego što bilo kakav dogovor o napuštanju Unije bude realizovan. U Lisabonu mi je rečeno da uprkos prijateljstvu s Englezima koje seže unazad do 14. veka, Portugal sada razmišlja kao i nejgovi EU partneri, kojima ostaje lojalan.

U Parizu su mi rekli da će se granica pomeriti na britanski teritoriju dok će carinski centri biti postavljeni u svim francuskim lukama, kako bi se kontrolisao izvoz iz Britanije, te da nema šanse da profit od trgovine završi u rukama zemlje koja nije članica EU.

U Dablinu vlada dubok strah da će,  ukoliko Velika Britanija napusti carinsku uniju, doći do postavljanja granice između Severne Irske i Republike Irske, na kojoj će se proveravati sva roba koja se bude prenosila.

U jednoj od prestonica EU, glavni pregovarač o Bregzitu mi je rekao:

- Znamo da britanski ambasador šalje tačne izveštaje o našoj politici prema Bregzitu. Ono što ne znamo je da li te izveštaje iko u Londonu uopšte čita?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online