Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Boleće vas ovaj razvod

Šta god da su Britanci očekivali kada su prošle godine izglasali izlazak iz EU, stvarnost je postala neprijatnija. Prednosti života van Unije sve su manje, a pregovori o razlazu prete da budu vrlo neprijatni po London.

Reuters
Brakorazvodna parnica: Britanci će skupo platiti odlazak iz EU

 

Funta je pala 15 odsto. Tržišta znaju da sledi "tvrdi Bregzit" i da će cenu toga platiti Britanci.
Zajednička platforma ostalih 27 članica Unije, usvojena prošlog petka u Briselu, pokazuje koliko će za Britance taj odlazak da bude i tvrd i skup. Lideri EU upozorili su Britance da "ne gaje iluzije" o brzom osiguranju novih odnosa kako bi zadržali pristup jedinstvenom tržištu.

- To znači da pre pregovora o našim budućim odnosima s Velikom Britanijom moramo prvo da ostvarimo dovoljan napredak u oblasti prava, finansija i graničnog pitanja Irskih građana. Komisija je pripremila kompletnu listu prava i povlastice koje želimo da garantujemo za one pogođene Bregzitom - kaže Donald Tusk.

Hladan tuš je britanska premijerka Tereza Mej imala i posle sastanka s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

- Veoma je loše prošlo - komentarisao je Žan-Klod Junker sastanak s Terezom Mej u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema rečima jednog od njegovih pomoćnika.

Ceh od 60 milijardi

Interes Unije je i da Britanci ispoštuju finansijske obaveze u vezi sa zajedničkim budžetom. Radi se o oko 60 milijardi evra, što će se verovatno naći na stolu kad u junu, nakon izbora u Velikoj Britaniji, započnu stvarni pregovori. A kada je o samim pregovorima reč, iz Brisela se podseća na poznat evropski stav - prvo dogovor o razvodu, a potom o budućim odnosima.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan u prijateljskoj atmosferi. Privatno sve je bilo uredu, ali u stvari mi imamo problem, jer Britanija napušta Uniju, i to ne može da se uradi tek tako - kazao je Junker javno.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije u "drugoj galaksiji" kad je reč o pregovorima sa EU o Bregzitu, odgovarajući na kritike evropskih zvaničnika koji je optužuju da je suviše zahtevna:

- Kao britanska premijerka važno je da vodim računa o interesima državljana Britanije, koji žive u preostalih 27 članica Unije. Potreban je reciprocitet. Želim da garantujem građanima EU u Britaniji njihova prava i status, ali neophodne su garancije i za naše građane koji žive tamo.
Osam strana smernica koje je EU usvojila za pregovore o Bregzitu biće izgleda kamen spoticanja u odnosima Brisela i Londona u naredne dve godine, do kada bi Britanija trebalo i formalno da napusti Uniju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online