Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.05.2017.
00:10
blic.rs, Vestionline A

Ispovest čuvarke Kimovog "logora smrti": Muškarce su obezglavili, a ženu su skinuli golu i živu zapalili

Lim He Đin i dalje drhti od straha kad se seti priče o dva brata koji su na kratko uspeli da pobegnu iz radnog logora smeštenog u planinama u Severnoj Koreji. Sedam članova njihove porodice je ubijeno zbog osvete, a veliki broj zatvorenika je pretučen kao znak kolektivne kazne za bežanje.

youtube.com/American Television News
Logori u Severnoj Koreji kojima raste broj otkad je na vlasti Kim Džong Un

- Dvojica braće su obezglavljeni pred svima. Svi su to morali da gledaju jer je to bilo upozorenje šta bi moglo da se desi drugima. Zatvorenici su morali da ih kamenuju dok su im odsecane glave - ispričala je Đin, nekada stražarka u jednom od logora, a zatim i zatvorenica, koja je nakon te scene danima sedela bez kapi vode ili grama hrane.

To je bio samo jedan od mnogih stravičnih događaja koje je videla kad je radila kao stražar u logoru tokom sedam godina: silovanja, mučenja, prebijanja i izgladnjivanja političkih neprijatelja, koji su deklarisani kao neprijatleji države.

- Jednu ženu su skinuli golu, a zatim je živu zapalili. Oni zatvorenike nisu gledali kao ljudska bića, već kao životinje - rekla je Đin.

Lim, koja je i sama završila u zatvoru nakon što je uhvaćena tokom bega, jer nije mogla da podnese više da gleda šta rade nesrećnim ljudima, sada otvoreno priča o svim strahotama kojima je morala da prisustvuje tokom rada u kampu u Severnoj Koreji gde je bilo smešteno oko 200.000 ljudi.

- Nama je rečeno da ne smemo da žalimo zatvorenike, jer su počinili strašne zločine. Sada znam da su oni bili normalni ljudi, a ne zločinci, i osećam se veoma krivom - navela je Lim.

Mali broj njih je uspeo da pobegne iz ovih kampova, u njima su čak zatvarana i deca za ceo život zajedno sa svojim babama i dedama i roditeljima, po pravilu koje kažnjava tri generacije u jednoj porodici ukoliko samo jedan napravi neku grešku koja je uperena protiv države.

"Kamp 12"

Kako piše Dejli Mejl, postoje satelitski snimci koji navodno pokazuju kako su se ove varvarske ustanove raširile nakon dolaska Kim Džong Una na vlast.

"Kamp 12", u kom je bila Lim, se nalazi blizu kineske granice, a kad je počela da radi imala je svega 17 godina.

Stražari su dva puta nedeljno morali da idu na sastanke gde im je pričano o tome kako zatvorenici nisu ljudi jer su počinili strašne zločine.

Većina zatvorenika koje je ona videla su bili žena i deca. Ona kaže da su stražari često seksualno zlostavljali zatvorenice.

Ukoliko bi ostale trudne, morale su da abortiraju ili bi jednostavno bile ubijene injekcijom ako je trudnoća već uznapredovala.

Tela mrtvih su samo bacana na jednu stranu i spaljivana.

Zatvorenici su morali da rade sedam dana nedeljno i da ustaju u pet ujutru, a zatim bi po 16 sati proveli u polju i fabrikama pre večernjih sednica gde su dobijali naređenja za sledeći dan. Postojale su stražarske provere tri puta na dan, kako bi se uverili da nijedan od tri prstena bodljikavih žica nije probijen.

Zatvorenici su nosili stare vojničke uniforme i gumene sandale i stalno su bili izgladnjivani, preživljavali su na oskudnim porcijama kukuruza i soli.

Ukoliko bi nekog uhvatili da uzima hranu iz polja i voćnjaka tokom rada, sledile su stravične kazne i zatvaranje u podzemne ćelije na nekoliko dana, bez svetlosti i hrane i vode.

Kampovi veličine gradova

Danas sredovečna Lima živi u Seulu daleko od represivnog režima iz kog je jedva uspela da pobegne pre 15 godina.

Noa Čang, jedan od zatvorenika, koji je uspeo da pobegne iz kandži kampa, kaže da su svi građani svesni postojanja logora ali ćute jer su uplašeni.

Pre nekoliko godina UN su osudile severnokorejske radne kampove kao zločine protiv čovečnosti, ali do danas ne postoje pouzdani snimci logora, koji su, po nekim tvrdanjama, veliki poput gradova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online