Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.04.2017.
10:27
Vestionline, Sputniknews.com A

Rusija i Kina upozoravaju: Pjongjang izaziva SAD, pretnja i po nas

Rusija i Kina se slažu da se kriza na Korejskom poluostrvu može rešiti samo putem diplomatskog, a ne vojnog rešenja, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

Reuters
Moskva i Peking neće podržati nuklearni program Pjongjanga

U subotu je Pjongjang lansirao balističku raketu najverovatnije srednjeg dometa sa poligona severno od glavnog grada. Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države saopštile su da se čini da je proba bila neuspešna, jer se projektil raspao na teritoriji Severne Koreje. Istog dana južnokorejski mornarica izjavila je da je započela pomorske vojne vežbe sa američkim snagama u kojim učestvuje i nosač aviona "Karl Vinson“.

- Mi (Rusija i Kina) shvatamo brojne stvari koje nam se čine apsolutno neophodnim - da je vojno rešenje severnokorejskog problema nemoguće. Samo je politika diplomatije prikladna - rekao je Denisov novinarima.

Moskva i Peking nikada neće podržati nuklearni program Pjongjanga, istakao je Denisov.

- Mi oštro osuđujemo (severnokorejski nuklearni program), jer on ne samo što je direktna pretnja za nas, već i zbog toga što Amerikance u izvesnoj meri izaziva da pojačaju svoje takozvane odbrambene kapacitete, koji zapravo imaju ofanzivni potencijal - dodao je ruski ambasador.

Kineska strana posebno je zabrinuta zbog tekućeg raspoređivanja protivraketnog sistema Sjedinjenih Američkih Država u Južnoj Koreji (THAAD), naglasio je Denisov.

- Oni (Peking) se snažno protive planovima za razmeštanje američkog protivraketnog sistema THAAD, koji je već počeo da se realizuje - rekao je ruski ambasador.  

Situacija na Korejskom poluostrvu se pogoršala od kada je Severna Koreja lansirala rakete i izvela niz nuklearnih proba. U julu 2016. Seul i Vašington su postigli sporazum o raspoređivanju sistema THAAD u Južnoj Koreji zbog rastućih tenzija sa Severnom Korejom. Kina i Rusija su kritikovale ovu odluku, nazivajući je neprimerenom, verovatno nesrazmernom i koja će verovatno uticati na interese drugih naroda.

Južnokorejska novinska agencija "Jonhap“ javila je u sredu da je izgradnja sistema počela u okrugu Seongdžu uprkos protestima meštana.

Sistem THAAD ima domet od oko 200 kilometara i konstruisan je da presreće balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u terminalnoj dolazećoj fazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online