Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
12:22
sputniknews.com, Vestionline A

Stvara se supersavez: Rusija, Turska, Kina i Pakistan?

Američki analitičari govore o tome da je na pragu stvaranje "moćnog saveza između Rusije, Kine, Turske i Pakistana". Pakistanski stručnjaci misle da bi taj savez mogao da "promeni svet". Šta o tome misle ruski eksperti?

Reuters
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Erdogan ucenjuje EU

Informaciono-analitički portal "Velju vok" objavio je tekst pod nazivom "Supersavez Rusije, Kine, Turske i Pakistana: Realnost?" u kome zaključuje da ništa ne stoji na putu stvaranju ovog moćnog saveza i u kojem ocenjuje da sada Turska ima više šanse da se pridruži ŠOS-u, na čijem su čelu Kina i Rusija, nego EU.

Stanislav Tarasov, nezavisni stručnjak za Bliski istok, za "Sputnjik" kaže da je takav savez moguć, ali bez Turske.

- S obzirom na trenutnu situaciju, Turska, bez svake sumnje, ispada iz ovog spiska. Turska se sada, uoči referenduma o prelasku sa parlamentarnog na predsednički sistem, aktivno koristi antizapadnom retorikom, ali to ne znači da Ankara tesno sarađuje sa Rusijom, Pakistanom i Kinom. Osim toga, za razliku od Kine, Rusije i Irana, koje jačaju svoje pozicije na Bliskom istoku, Turska gubi svoj geopolitički uticaj - još pre pet godina bilo je neverovatno i zamisliti da će jednog dana postaviti pitanje da li je Turska u stanju da sačuva teritorijalnu celovitost, a danas je to pitanje veoma aktuelno - kaže Tarasov.

Turska hoće i sa NATO-om i sa Rusijom i Kinom...

O ideji stvaranja "moćnog saveza" jesenas je govorio i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je još u novembru prošle godine rekao da će njegova zemlja, inače članica NATO-a, težiti ka tome da stupi u blok, u kojem dominiraju Kina i Rusija, i da će se odreći višedecenijskog sna o pridruživanju Evropskoj uniji.

Erdogan je ranije govorio i o tome da Turska treba da objedini svoje snage sa Pakistanom, Kinom i Rusijom, a poslednjih meseci je više puta pominjao da Ankara u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) vidi realnu alternativu članstvu u EU. On je dodao da bi Ankari bilo prijatnije da radi sa tim blokom država, dok "EU odugovlači sa procesom pridruživanja".

Podsećanja radi, ŠOS čine Kina, Rusija i četiri centralnoazijske zemlje - Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan. Taj blok je formiran 2001. godine, kao regionalna organizacija za borbu protiv pretnji radikalnog islamizma i krijumčarenja droge iz Avganistana.

- Turska je dobila status partnera u dijalogu sa zemljama ŠOS-a, što je Erdoganu dalo mogućnost da ucenjuje EU, po sistemu: "Ako nas vi ne primite, mi odosmo u ŠOS". Mislim da on na veštački način stvara tenzije i da na taj način rešava unutrašnje probleme zemlje, a da će posle 16. aprila tj. posle referenduma on ponovo napraviti zaokret u svojoj politici - zaključuje Tarasov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online