Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.04.2017.
13:07
blic.rs A

Izdaja veka drma Ameriku: Težak udarac za Trampa

"General Flin ima šta da kaže i želi to da učini, ako okolnosti to budu dozvolile", reči su kojima je advokat bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa pokrenuo pravu buru u Vašingtonu. Majkl Flin je spreman da progovori o vezama sa Rusijom ako se njegovi uslovi ispune, a njegov bivši šef, predsednik SAD je zvanično podržao tu odluku iako mu gori pod nogama. Da li je Flin naneo Trampu najteži udarac do sada?

Reuters
Da li će njegovo svedočenje koštati Trampa predsedničke funkcije: Majkl Flin

Na neki način da. Sve zavisi od toga šta Flin ima da kaže od vezama sa Moskvom, ali jasno je da Trampu čak ni pominjanje te teme ne ide u prilog.

Udarac za udarcem

Od izjava u kampanji u kojima je hvalio ruskog predsednika Vladimir Putina, Tramp je vremenom postao sve tiši i oprezniji kada govori o ruskom kolegi. Istraživanja javnosti (a poznato je da Tramp kao čovek iz medija vodi računa o tome) pokazuju da većina prosečnih Amerikanaca Rusiju i dalje doživljava kao najveću pretnju, pa svakodnevni natpisi u medijima o vezama sa Moskvom, što samog Trampa, što njegovih savetnika, hakovanju izbora koje su navodno izvršili ruski hakeri i poslovnim vezama "Tramp organizacije" sa ruskim oligarsima jačaju front protiv kontroverznog republikanca.

I ne samo da je tema nešto što bi Tramp rado preskočio, već je i trenutak jako loš. Tramp je doživeo fijasko na dva predizborna obećanja za koje mnogi veruju da su ga i dovela u Belu kuću. Prvo je nekoliko saveznih sudija blokiralo njegovu zabranu ulaska migranata iz sedam pretežno muslimanskih zemalja u SAD, a onda je usledio još jači šamar - njegov predlog zakona, koji je trebalo da zameni Obamaker, povučen je sa dnevnog reda Predstavničkog doma Kongresa zbog nedovoljnog broja glasova među poslanicima njegove Republikanske partije.

Ne treba zaboraviti ni da nije, kao što je obećavao u kampanji, naterao Meksiko da plati zid koji planira da gradi na granici sa tom državom. Ne samo da će (ukoliko zaista bude izgrađen) Amerikanci morati da ga plate, već će morati da ga plate duplo više nego što im je predsednik obećao - čak 21 milijardu dolara.

Svojim istupom u medije Flin je dolio ulje na vatru, zbog čega je teško verovati da mu je bivši šef zahvalan, ali javno ga je podržao u nameri da progovori ako dobije imunitet od krivičnog gonjenja.

- Majk Flin treba da traži imunitet utoliko što je ovo lov na veštice istorijskih razmera (izgovor za veliki izborni poraz) koji predvode mediji i demokrate! - napisao je Tramp juče na Tviteru.

Ako dobije imunitet i progovori šta tačno Flin može da kaže? To i dalje nije poznato, iako su i Flinove veze s Rusijom istraživali i FBI (a sada to čine nadležni komiteti Kongresa SAD) i mediji. Nekoliko informacija isplivalo je u javnost.

Fatalna Ruskinja

O slučaju Majkla Flina najviše je pisao "Vol strit džurnal". Taj list prvi je objavio priču o "fatalnoj Ruskinji" sa kojom se navodno viđao. Njeno ime je Svetlana Lohova. Studentkinja, koja je proučavala istoriju ruskih specijalnih službi, jedno vreme radila u filijali ruske "Sberbanke" u Londonu gde se Flin navodno viđao sa njom 2014. godine. U to vreme on je bio direktor Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD. Lohova i Flin videli su se, tvrdi list, na seminaru o bezbednosti u februaru 2014. godine, a Flinu je zamereno što nije obavestio svoju komandu o sastanku sa predstavnicom "tako neprijateljske države, kao što je Rusija".

Flinov predstavnik Prajs Flojd potvrdio je da je sastanak održan, ali je tvrdi da je bio slučajan i da se tokom njega nije dogodilo ništa loše, dok njen prijatelj Dejvid Nort tvrdi da su se videli samo jednom i to baš na pomenutom seminaru i da su razgovarali 20 minuta u prisustvu dve osobe.

Tu nije kraj Flinovim vezama sa Rusijom. "Vol strit džurnal" objavio je i da je Flin sarađivao sa ruskim kompanijama, što je njegov bankovni račun uvećalo za ukupno 50.000 dolara. Na spisku firmi i kompanija sa kojima je sarađivao je i medijska kuća RT za koju se navodi da je Flinu platila 33.750 dolara da u Moskvi 2015. godine održi predavanje o američkoj spoljnoj politici i obaveštajnom radu. Godinu dana kasnije postao je deo Trampovog tima, a tada ga je navodno istrage spasio Džef Sešn, sadašnji državni tužilac SAD.

Turski agent

Prema pisanju "Njujork tajmsa" Flin nije imao tajne veze samo sa Rusijom, već i sa Turskom. Ovaj dil za Flina bio je daleko profitabilniji. Čak desetostruko profitabilniji.

Flin je prikupljao informacije u SAD o opozicionom islamskom propovedniku Fetulahu Gulenu (koga Ankara oputužuje za organizovanje puča u julu 2016. godine). List je naveo da su Flina unajmili osobe koje žive u SAD, a poreklom su iz Turske i blisko su povezene sa administracijom predsednika Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kako je u Americi, prema zakonu o lobiranju potrebno registovati se kao lobista, mediji su proverili i taj podatak i otkriveno je da je Flin zaista bio registrovan kao turski lobista, a taj posao obavljao je i do predsedničkih izbora u SAD u novembru prošle godine (i tokom kampanje).

"Njujork tajms" podsetio je i da je u članku za sajt "Hil" Flin Gulena nazvao "radikalnim islamistom" i "crnom ličnošću", osudio je to što mu je dozvoljeno da otvara škole u Americi od kojih zarađuje i najavio da je spreman da od "Turske napravi prioritet američke diplomatije". Zanimljivo je da je tekst objavljen na dan izbora u SAD 8. novembra 2016.

Saradnju sa Turcima (konsalting kako je navedno) Flin je naplatio je 530.000 dolara, što je i kasnije i sam prijavio nadležnim organima. Prethodno je obavestio Kongres da je lobirao u ime jedne holandske firme, ali nije pomenuo svoj rad za tursku vladu kao što nalaže američki zakon. Portparol Bele kuće, Šon Spajser je rekao da predsedniku Trampu nije bilo rečeno ranije za Flinove veze sa vladom Turske.

Pre nekoliko dana i "Si-En-En" bavio se ovom temom. U televizijskom intervjuu bivši direktor CIA Džejms Vulsi rekao je da je lično prisustvovao sastanku 19. septembra prošle godine na kome je Flin razgovarao sa nekoliko članova turskog parlamenta o načinima na koji mogu da isporuče Gulena Ankari (što je Erdogan više puta javno zahtevao).

Flin je jedan u nizu

Flin je, kao jedan od predsednikovih najbližih saradnika, u Beloj kući bio upućen u najosetljivije razgovore i odluke u sferi spoljne politike, a direktno je učestvovao u razgovorima o mogućem ukidanju američkih sankcija koje je Rusiji uvela Obamina administracija. To govori u prilog potencijalnog sukoba insteresa, ali Trampu problem predstavlja i to što je Flin samo jedan u nizu saradnika koji se dovode u vezu s Rusima, uključujući glavnog državnog tužioca i ministra pravosuđa Džefa Sešnsa, Trampovog savetnika i zeta Džereda Kušnera i njegovog nekadašnjeg šefa kampanje Pola Manaforta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online