Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.04.2017.
06:00
blic.rs A

Trampov zet osvaja Belu kuću: Na putu mu stoji samo ruski tajni agent

Džared Kušner, mladi i ambiciozni zet američkog predsednika Donalda Trampa, početkom nedelje našao se pod lupom javnosti iz dva razloga - jednog dobrog i jednog lošeg.

Reuters
Njemu veruje američki predsednik: Džared Kušner i Donald Tramp

Nakon što ga je predsednik SAD imenovao za glavnog čoveka nove Kancelarije za američke inovacije u Beloj kući, otkriveno je da će Kušner možda morati da svedoči pred Senatom SAD u istrazi oko navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore u Americi 2016.

Hoće dobrovoljno da svedoči

Sa Kušnerom na čelu, Trampova nova Kancelarija za cilj ima remont postojeće federalne administracije uz učešće privatnog sektora. Taj projekat spojiće tim nekadašnjih uspešnih direktora koji će za cilj imati da privatizuju određene funkcije vlade SAD, što je u sklopu Trampovog biznis-pristupa u vođenju zemlje.

Inicijativa, koju je prvi objavio "Vašington post", u javnost je izašla istog dana nakon što je otkriveno da bi mladi predsednikov zet mogao na klupu za svedoke pred američkim Senatom, i to sve zbog njegovog susreta sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

Susretu Kušnera i Kisljaka u "Tramp kuli" prisustvovao je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Majkl Flin, koji je zbog skandala sa Rusima bio primoran da podnese ostavku na to mesto posle manje od mesec dana na dužnosti.

Nakon imenovanja Kušnera na još jedan osetljivi zadatak u Beloj kući, moćna ruska državna banka Vnečekonombanka (VEB) obelodanila je da su se njeni direktori sastajali sa Džaredom Kušnerom tokom izborne kampanje prošle godine.

Sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser izjavio je da ne postoji "ništa nepošteno u Kušnerovom susretu sa ambasadorom Rusije", i istakao činjenicu da je je mladi savetnik spreman da dobrovoljno svedoči o svim pitanjima koje bi Senat mogao da ima.

- Imajući u vidu prirodu njegovog posla tokom kampanje i prenosa vlasti sa stare na novu administraciju, gospodin Kušner se sastajao sa ljudima iz različitih sfera. On je svoj posao uradio odlično i temeljno - saopštio je jedan od zvaničnika Bele kuće.

Reuters
Spreman da svedoči o Rusima: Džared Kušner

Susreti s Putinovim "FSB bankarom"

S druge strane, demokrate u Senatu, zajedno sa senatorom Severne Karoline Ričardom Burom, predsedavajućim Komiteta koji se bavi istragom o ruskom mešanju u izbore, izdale su saopštenje u kom se navodi da "Džared Kušner svakako neće biti poslednja osoba koja će dobiti poziv Senata SAD u istrazi, kao i da se od njega očekuje da obezbedi odgovore na neka od ključnih pitanja".

Direktori VEB banke sa Trampovim zetom susreli su se tokom Trampove kampanjske ture prošle godine, izvestio je "Rojters", citirajući saopštenje rukovodstva te ruske banke koje im je prosleđeno mejlom. Iz banke su odbili da otkriju gde su se sastanci sa Kušnerom održali.

Britanska agencija ističe da se Trampov zet u decembru 2016. sreo sa Sregejem Gorkovim, prvim čovekom Vnečekonombanke (VEB), što je potvrdio i portparol Bele kuće. Ono što je trn u oku Senata SAD je to što je Gorkova početkom 2016. imenovao lično ruski predsednik Vladimir Putin. Gorkov je izdanak Ruske obaveštajne službe FSB, čiju je školu prošao. Putin ga je odlikovao Ordenom za najviše zasluge zbog doprinosa otadžbini.

Do današnjeg dana, Kušnerovi susreti i kontakti sa stranim diplomatama, uključujući i Ruse, privlačili su daleko manje pažnje od onih Flinovih. Međutim, otkad je 36-godišnji milioner zamenio svoju raskošnu kancelariju na Menhetnu onom u Beloj kući, interes javnosti je porastao.

Još u kampanji pokazao je ambiciju i moć, kada je nakon sukoba sa tadašnjim šefom Trampove kampanje Korijem Levandovskim jedan od njih dvojice morao da ode. Nije potrebno isticati ko je izašao kao pobednik iz tog duela.

"Stidljivko" koji nikada ne zaboravlja osvetu

Kušner je u braku sa Trampovom najstarijom ćerkom Ivankom, koja i sama postaje sve uticajniji faktor u američkoj politici. Od početka je bio veoma tih, i konstantno se držao u senci Trampa i ostalih saradnika, ali i sopstvene supruge. Dok su ostali Trampovi bliski saradnici, poput Stiva Benona danima punili novinske stupce u SAD, Kušner je bio i ostao "stidljivko".

Međutim, upravo je povučeni zet osoba kojoj Tramp navodno najviše veruje, i uostalom jedan od jako malog broja ljudi čije savete zapravo sluša. Njih dvojica su u mnogo tome slični: i Kušner je rođen kao bogato dete mogula nekretnina.

Kušner je ortodoksni Jevrejin, čiji su baba i deda preživeli Holokaust pobegavši iz Poljske od nacista. Ivanka je pre stupanja u brak s njim čak prešla u judaizam.

Baš kao i Trampov otac Fred, i Džaredov otac Čarls bogatstvo je stekao na istom tržištu, i uz to bio i kontroverzna figura. Bio je u zatvoru zbog izbegavanja plaćanja poreza, zastrašivanja svedoka i nelegalnih donacija. Priznao je da je rođenom zetu poslao prostitutku, a zatim snimio njihov seksualni odnos i poslao ga svojoj sestri kao upozorenje da ne svedoči protiv njega.

Zanimljivo je da je čovek koji je gonio i u zatvor smestio Čarlsa Kušnera zapravo guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji je te 2005. obavljao funkciju državnog tužioca. Kristi se toliko busao u grudi nakon pobede na tom slučaju da je stekao dobru reputaciju u javnosti, koja ga je kasnije i lansirala do guvernerske fotelje.

Ipak, mladi Džared nije zaboravio šta je Kristi uradio njegovom ocu. Nakon što se Kristi neuspešno kandidovao protiv Trampa, odlučio je da mu se pridruži. Približio se milijarderu i bio njegov prvi izbor za šefa tima za tranziciju vlasti iz Bele kuće. Ali, onda je na scenu stupio Kušner, i uticao ne samo na to da Tramp izabere Majka Pensa, već i da potpuno isključi Krisa Kristija iz svih daljih planova.

Reuters
U braku sa Trampovom miljenicom: Ivanka Tramp i Džared Kušner

Glavni čovek za Bliski istok

Kušner je široj političkoj javnosti SAD postao poznat nakon što je otkriveno da je on najzaslužniji što je Majk Pens, sadašnji potpredsednik SAD, odabran za Trampovog prvog partnera u kampanji. Međutim, nakon ulaska u Belu kuću, Tramp je za svog zeta imao drugačiju ulogu - spoljnu politiku. Odnosi Izraela i Palestine, kao i politika SAD na Bliskom istoku postali su glavni zadaci mladog Kušnera.

- Ako ti ne možeš da središ našu politiku na Bliskom istoku, niko ne može - rekao je Tramp zetu na inauguraciji 20. januara.

Henk Šejnkopf, jedan od glavnih političkih stratega demokrata, izjavio je da će Kušnerova uloga biti sve veća, a da je za to zaslužna "Trampova nesposobnost", prenosi "Gardijan".

- Kako predsednik upada u sve veće probleme, imajući poteškoće da opravda svoj boravak u Belok kući, njegov krug se sužava. Predsednik pokušava da pronađe ljude koji će ga zaštititi, a Džared je svakako jedan od njih. Što teže bude bilo, on će biti uticajniji - rekao je Šejnkopf.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online