Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.04.2017.
17:10
Vestionline A

Erdogan bio meta pučista: Snimali ga iz F-16

Optužnica Državnog tužilaštva u Ankari otkriva detalje pripreme državnog udara od 15. jula prošle godine. U optužnici, između ostalog, stoji da su pučisti iz borbenih aviona F-16 snimali hotel u kojem je boravio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Reuters
Propala pobuna: Redžep Tajip Erdogan teži apsolutističkoj vladavini

Optužnica za pripreme tereti organizacija FETO, koja je proglašena za terorističku u Turskoj.

Vojna vazduhoplovna baza Akinči nadomak Ankare je prema navodima iz optužnice, koju je potvrdio sud, bila centar planiranja i rukovođenja pokušajem državnog udara, objavila je Anadolija, prenosi N1.

Pučisti su avionima tipa F-16 dva dana uoči puča nadletali hotel u Marmarisu, u kojem je boravio Erdogan. Prema optužnici, dva aviona tipa F-16 pod kontrolom članova FETO nadletala su hotel i okolinu radi snimanja tog područja, koje je u noći 15. jula i napadnuto s ciljem atentata na turskog predsednika.

Kako piše u optužnici, atentat na Erdogana je planiran osmatranjem terena oko objekta, fotografisanjem, a potom i pripremnim sastancima u bazi Akinči, koja je bila centrala pučista za vreme planiranja i rukovođenja udara.

Pošto atentat nije uspeo prešlo se na rezervni plan, odnosno aktiviran je jedan od naprednih sistema za nadzor vazdušnog prostora, kako bi bilo utvrđeno da li je predsednički avion poleteo iz Antalije.

Procedura je pokrenuta iz baze Akinči u noći 15. jula po naređenju Ahmeta Ozčetina, zapovednika jednog od sektora u bazi.

Zapovednik baze u vreme pokušaja puča, general Hakan Evrim uz pilota kapetana Ahmeta Tosuna, koji su obuhvaćeni optužnicom, lično su, uoči 15. jula, avionom tipa F-16 izvršili nekoliko letova, pritom testirajući sistem za napredno nišanjenje pri velikim brzinama, tipa "snajper", prenosi N1. Iz iste baze su poleteli avioni koji su imali zadatak da lociraju i presretnu predsednički avion, odnosno da ga obore.

Navodi se da je jedan od zanimljivih detalja iz optužnice i vreme povečerja 15. jula.

Pod izgovorom ekstremno visokih temperatura, oficiri članovi FETO u bazi Akinči, organizovali su povečerje u 14 časova, završavajući tako radni dan u bazi.

Većinu osoblja, osim zapovednika odanih FETO i uključenih u planove, poslali su kućama a potom internom komunikacijom omogućili povratak onih koji su učestvovali u pokušaju puča.

Završni sastanci o državnom udaru počeli su već u 15 časova. Posle tog vremena, u bazu nije mogao da uđe niko ko nije znao lozinku zaverenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online