Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.03.2017.
18:01
S. J. - Vesti A

Mej: Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU

Britanska premijerka Tereza Mej obavestila je juče poslanike u Parlamentu da je pokrenut član 50 Lisabonskog sporazuma i da Britanija posle 44 godine članstva - napušta Evropsku uniju. Sada otpočinju pregovori, za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Reuters
Zvanično počeo Bregzit: Tereza Mej

- Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije - rekla je Tereza Mej.

Ona je pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju. Britanija će, kako je dodala, ostati posvećeni partner Evrope.

Ambasador predao pismo Tusku

Britanski ambasador u Evropskoj uniji Tim Barou predao je lično pismo o Bregzitu, koje je potpisala premijerka Tereza Mej, u kancelariji predsednika Evropskog saveta Donaldu Tusku. Ovo je odmah potvrdio i sam Tusk na svom Tviter nalogu.

Apsurd

Britanski ministar spoljne trgovine Lajam Foks je odbacio kao "apsurdan" nagoveštaj Brisela da će od Londona zahtevati pristanak na plaćanje svih troškova izlaska iz članstva od blizu 60 milijardi evra na samom početku pregovora, ali je priznao da će Velika Britanija teško izbeći da taj račun namiri makar na kraju.

Glavni predstavnik EU u pregovorima o izlasku Velike Britanije, Mišel Barnije, izjavio je da "je ovo prvi dan veoma teškog puta".

Barnije je bio na Malti u trenutku kada je britanska premijerka zvanično pokrenula pregovore o izlasku te zemlje iz EU. On je posle sastanka sa premijerom Malte Džozefom Muskatom rekao da je to "ključni momenat" za EU, i da je važno postići "fer dogovor", ne samo po pitanju Bregzita, već i za dugoročnu budućnost same EU.

Opomena drugima

Poznavaoci prilika u EU smatraju da će Brisel uzvratiti tako oštro da "britanski slučaj odvrati one članice Unije koje bi se mogle povesti u razmišljanju da slede britanski korak". Izlazak iz EU znači i da će se s Ostrva u drugu zemlju Unije povući Evropska agencija za lekove, kao i evropsko telo za regulisanje rada banaka, a samo to bi koštalo London oko deset milijardi evra.

- Ovo je tužan dan za EU - rekao je Muskat Barnijeu.

Rastanak težak 60 milijardi evra

Velikoj Britaniji će Evropska unija (EU) podneti čvrst i papren račun za izlazak iz članstva i to ne samo novčani, koji procenjuje na oko 60 milijardi evra, već u svim ravnima odnosa, od trgovinskih do standarda i normi, naglasili su evropski izvori u Briselu. Pregovori Londona i Brisela biće veoma teški jer su i stanovišta i interesi umnogome u sukobu, posebno oko tri ključne stavke, a već se nametnuo i zahtev Škotske da sazove referendum o izlasku iz Velike Britanije i ostane u EU, pa nije izvesno da će se okončati u roku od dve godine.

Pre nego što počnu životno bitni pregovori o režimu trgovinskih odnosa, naglasio je glavni pregovarač EU Mišel Barnije, evropska dvadesetsedmorica traže da bude utvrđen zakonski položaj preko tri miliona žitelja drugih zemalja EU koji žive i rade u Velikoj Britaniji, kako oni ne bi postali taoci mogućih pokušaja Londona da izvuče neke ustupke od EU u pregovorima.
Traže takođe da London isplati sve doprinose u budžet EU i reši pitanje statusa nove spoljne granice Unije u Irskoj.

Četiri "crvene linije"

Tereza Mej je postavila četiri "crvene linije" za pregovore: da budući sporazum s EU mora isključiti slobodu dolaska radnika iz Unije u Veliku Britaniju, da London nema obavezu uplate sredstava u budžet EU, da Evropski sud pravde nema vrhunski nadzor nad zakonima i propisima na Ostrvu, kao i da London ima slobodu da određuje kakve će trgovinske odnose imati s ostalim zemljama sveta. To znači da će Britanija morati da napusti jedinstveno tržište EU od 500 miliona potrošača, neće biti deo evropskog ekonomskog prostora (u kojem su, uz članice EU, i Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn), niti u carinskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Subota 08.04.2017. 19:10
Pocelo je pocelo.Neka se spremi za nezavisnost Skotska. Pa Severna Irska da se vrati u maticu Irsku. Vreme je da trulo Ujedinjeno Kraljevstvo dozivi raspad. Jos jedna Imperija na teritoriji Evrope pocinje da nestaje. Bilo je krajnje vreme.
Subota 08.04.2017. 19:11
Skidam kapu UK za ovaj potez. U ovakvoj ekonomskoj klimi treba imati onu stvar i otisnuti se sam. Sve clanice nesto tu kritikuju i gundaju kao dede i proricu losu buducnost UK a ustvari sve zavidne kukavice koje nemaju hrabrosti da urade to isto. Pateticni su i smesni. UK je oduvek imala samopouzdanja u svoj potencijal i to treba postovati. Malo je takvih zemalja u svetu kao sto je UK........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online