Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.03.2017.
08:27
Vestionline A

Putin osvaja Arktik: Odbrana zemlje i zaštita nacionalnih interesa

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane Rusije i Federalne službe bezbednosti da zaštite nacionalne interese Rusije na Arktiku.

Reuters
Spreman za međunarodnu saradnju na Arktiku: Vladimir Putin

- Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta - rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.

Putin je takođe naglasio da je neophodno da se u potpunosti iskoriste mogućnosti za međunarodnu saradnju na Arktiku.

- Veoma je veliko interesovanje za rad sa nama i njega svakako treba pojačati realnim zajedničkim projektima - rekao je on, prenosi Sputnjik.

- Zamolio bih samu Vladu Rusije da ubrza završetak novog izdanja državnog programa društveno-ekonomskog razvoja arktičkog regiona - naveo je Putin.

Putin je takođe ukazao na potrebu da se obezbede novi pristupi za razvoj javno-privatnog partnerstva u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, uključujući razvoj kontinentalnog praga i povećanje konkurentnosti Severnog morskog puta.

Prema rečima predsednika, Rusija je spremna za zajednički razvoj Arktika sa stranim partnerima.

- Mi smo otvoreni za široku saradnju sa drugim državama za realizaciju velikih obostrano korisnih projekata, od razvoja prirodnih resursa i razvoja globalnih transportnih koridora do nauke i ekologije - naglasio je on.

Putin je dodao da je Rusija već angažovana u zajedničkim projektima sa stranim kompanijama kao što su projekti "Jamal", "Sahalin 1" i "Sahalin 2".

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o obimu i prirodnim resursima na Arktiku, potvrdio potrebu za stvaranjem instrumenta njegovog razvoja. On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene, prenosi Sputnjik.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zauzvrat je rekao da će Ministarstvo uzeti u obzir dodatne mogućnosti objekata u arktičkoj zoni. Putin je 29. marta došao na ostrvo Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa.

POVEZANE VESTI

Subota 08.04.2017. 18:30
Nece oni jos vec samo cuvaju ono sto je njihovo. Deo Artika koji Rusi koriste je nastavak azijiske kontinentalne ploce u delu gde je ruska granica, tako da...nisu u pravu.
Subota 08.04.2017. 18:31
Bravo za Putina i majku Rusiju....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online