Četvrtak 30.03.2017.
08:27
Vestionline

Putin osvaja Arktik: Odbrana zemlje i zaštita nacionalnih interesa

Reuters
Spreman za međunarodnu saradnju na Arktiku: Vladimir Putin

- Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta - rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.

Putin je takođe naglasio da je neophodno da se u potpunosti iskoriste mogućnosti za međunarodnu saradnju na Arktiku.

- Veoma je veliko interesovanje za rad sa nama i njega svakako treba pojačati realnim zajedničkim projektima - rekao je on, prenosi Sputnjik.

- Zamolio bih samu Vladu Rusije da ubrza završetak novog izdanja državnog programa društveno-ekonomskog razvoja arktičkog regiona - naveo je Putin.

Putin je takođe ukazao na potrebu da se obezbede novi pristupi za razvoj javno-privatnog partnerstva u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, uključujući razvoj kontinentalnog praga i povećanje konkurentnosti Severnog morskog puta.

Prema rečima predsednika, Rusija je spremna za zajednički razvoj Arktika sa stranim partnerima.

- Mi smo otvoreni za široku saradnju sa drugim državama za realizaciju velikih obostrano korisnih projekata, od razvoja prirodnih resursa i razvoja globalnih transportnih koridora do nauke i ekologije - naglasio je on.

Putin je dodao da je Rusija već angažovana u zajedničkim projektima sa stranim kompanijama kao što su projekti "Jamal", "Sahalin 1" i "Sahalin 2".

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o obimu i prirodnim resursima na Arktiku, potvrdio potrebu za stvaranjem instrumenta njegovog razvoja. On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene, prenosi Sputnjik.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zauzvrat je rekao da će Ministarstvo uzeti u obzir dodatne mogućnosti objekata u arktičkoj zoni. Putin je 29. marta došao na ostrvo Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa.

2024 © - Vesti online