Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
00:57
newsweek.rs, Vestionline A

Jezivo: Slavili pobedu paradirajući leševima kroz grad

Vatromet i pucnjava označili su pobedu vojnika lojalnih libijskom generalu Kalifi Haftaru nad teroristima u Bengaziju. Pripadnici Libijske nacionalne armije (LNA) slavlje su nastavili tako što su iskopali leševe ekstremista, među kojima i vođe Džalala al Mahzuma, nakon čega su tela postavili na vozia i tako paradirali po gradu, piše Al Araby.

twitter.com/doamuslims
Pripadnici LNA sa Mahzumovim lešom na haubi

Nacionalna komisija za ljudska prava u Libiji okarakterisala je ovo kao ratni zločin. Skrnavljenje leševa smatra se ratnim zločinom i zabranjeno je pod statutom "izvršenja povrede ljudskog dostojanstva" Internacionalnog suda za zločine. Deklaracija Kaira o ljudskim pravima u Islamu takođe naglašava da je "zabranjeno bilo kakvo sakaćenje leševa". 

Ovom neljudskom činu prethodilo je iskopavanje, spaljivanje i razapinjanje na krst, a snimci ovog događaja završili su i na društvenim mrežama.

Haftarove pristalice oskrnavile su grobove rivala iz Bengazi Šura veća (BSC).

Mahzum, koji je sahranjen šest dana pre ovog događaja, iskopan je, razapet a onda izložen na haubi uz pokliče Haftarovih snaga.

Nakon toga, snage generala Vanisa Abu Hamada okačile su Mahzumovo telo na kapiju vojničkog kampa LNA, navodi Middle East Eye.

Mahzum je navodno vodio BSC snage u operaciji protiv Haftarove LNA vojske u Bengaziju 2014. godine gde je BSC uspela da preuzme kontrolu nad nekoliko vojničkih kampova LNA.

Predsednik Fajez al Saradž osudio je ovaj čin i rekao da Libija ne sme da se vrati u mračno doba represije, tiranije i diktatorstva.

On se direktno obratio pripadnicima LNA koji su iskopali i skrnavili leševe mrtvih u Bengaziju.

- Ovakav čin šteti našoj kulturi i religiji i učinićemo sve što je u našoj moći da ove kriminalce osudimo za primer svima - rekao je on u svom televizijskom obraćanju.

On je naglasio da Libija mora biti pod vlašću civila, a ne jednog čoveka, aludirajući na generala Haftara.

Trogodišnja borba koju je LNA vodila sa ciljem da ukloni bilo kakvo prisustvo džihadista u Bengaziju privedena je kraju uz gubitke dok su snage LNA pokušavale da povrate poslednja područja grada koja su držali teroristi.


U poslednjoj nedelji borbe oslobođeno je 12 blokova u kraju Ganfouda u jugozapadnom Bengaziju gde su teroristi držali na desetine civila pod opsadom u uslovima bez hrane i vode.

Potparol LNA izjavio je da je tokom akcije oslobađanja civila ubijeno 23 džihadista, a šest je uhapšeno, dok je sedam vojnika LNA tom prilikom izgubilo život, a najmanje šest je ranjeno.

BSC je džihadska islamska organizacija koja je u decembru 2016. godine tvrdila da nije povezana ni sa Al Kaidom ni sa Islamskom državom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online