Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.03.2017.
17:11
sputniknews.com, Vestionline A

Ruski S-400 izbacuje Turke iz NATO-a? (VIDEO)

"Kupovina S-400 bila bi potpuni geopolitički zaokret Turske prema stvaranju novog političkog partnerstva sa Moskvom i u potpunosti bi promenila ulogu Turske u NATO-u", ocenjuje vojni analitičar Andrej Mlakar, prenosi "Sputnjik".

Youtube/Dmitrij Kučvaljski
S-400 u akciji

Novo partnerstvo Moskva-Ankara?

Nije tajna da odnosi Turske i Severnoatlantske alijanse nisu sjajni, a nova poruka iz Ankare mogla bi da dolije još ulja na vatru na relacijama članova tog vojnog saveza. Naime, Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da sistem S-400, koji Ankara namerava da kupi od Rusije, neće biti u sastavu sistema PVO NATO-a.

Andrej Mlakar kaže da članice Alijanse mogu da imaju odvojene PVO sisteme od NATO-a i da nema ničeg spornog u tome što Turska za svoje potrebe želi sistem S-400, koji bi eventualno kupila od Rusije, ali i da tu poruku Ankare NATO-u ne treba olako shvatiti.

- Ono što je ovde zanimljivo je što se Turska prvi put u ovoj priči odvojila od NATO strukture i usmerila se na potpuno drugu stranu, na priču koja je više okrenuta ka nezavisnosti. Pojava S-400 bila bi potpuni geopolitički zaokret Turske prema stvaranju jednog novog političkog partnerstva na relaciji Ankara-Moskva i u potpunosti bi promenila ulogu Turske u NATO-u - napominje ovaj analitičar.

- Turska je druga po veličini armija NATO-a, a evidentno je da situacija posle državnog udara i saznanja da su u puču učestvovali pojedini visoki oficiri, koji su službovali u bazi Indžirlik, uslovljava da se Turska lagano okreće od Severnoatlantske alijanse, iako i dalje izvodi vojne i pomorske vežbe, učestvuje u manevrima, pa čak i učestvuje u nekim misijama NATO-a. Verovatno Turska planira da se u doglednoj budućnosti povuče iz NATO-a - kaže Mlakar.

Lazanski: Turci se cenkaju

Sa druge strane, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski smatra da je veliko pitanje da li će NATO dozvoliti Turskoj da samo za sebe zadrži sistem S-400, koji planira da nabavi. On ne veruje da će sistem S-400 uopšte završiti u Turskoj, pre svega zato što Ankara za kupovinu tog sistema od Rusije traži kredit koji Moskva, prema njegovom mišljenju, nije spremna da dâ.

- Turci se cenkaju, žele da igraju i na kartu NATO-a i na kartu Rusije, s tim što ne verujem da će Turska napustiti NATO, to je jednostavno nemoguće. Sa druge strane, ne verujem uopšte u mogućnost da Rusija proda Turskoj S-400, bilo siromašnu, bilo najmoderniju verziju tog sistema. Više su to političke priče, nagađanja i spekulacije - smatra Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online