Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.03.2017.
11:22
Tanjug, Vestionline A

DW: Pretučeni, izujedani, pa vraćeni u Srbiju

Izbeglice se često iz Mađarske vraćaju u Srbiju pretučeni i izujedani, dok Budimpešta negira optužbe izbeglica i boraca za ljudska prava da brutalno zlostavlja migrante, iako državno tužilaštvo dobija odgovarajuće prijave, objavio je u utorak "Dojče vele".

Reuters
Vraćaju ih u Srbiju prebijene i izujedane

Izbeglice koje bivaju vraćene u Srbiju često imaju povrede od udaraca, teške iritacije očiju od biber-spreja i rane od ujeda pasa, dok neka zlostavljanja ne ostavljaju tragove, a tokom zime su mnoge izbeglice rekle da su ih mađarski policajci terali da satima stoje u ledenoj vodi, navodi nemačka medijska kuća.

Organizacije za ljudska prava su sakupile i objavile brojne izjave žrtava nasilja, a aktivisti smatraju da fizičko nasilje ima za cilj da odvrati izbeglice od pokušaja da se provuku kroz ogradu. 

Međutim, mnogi tražioci azila dolaze sa ratnih područja i iz društava u kojima je brutalnost deo svakodnevice pa trpe zlostavljanja u Mađarskoj i bez obzira na njih stalno iznova pokušavaju da pređu granicu - neki i po 10 ili 20 puta.

Za to vreme, mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kategorički odbacuje optužbe za zlostavljanja, tvrdeći da je "krug pomagača Lekara bez granica povezan sa Džordžom Sorošem", navodi DW uz napomenu da je američki milijarder za mađarskog premijera Viktora Orbana neka vrsta državnog neprijatelja jer se zalaže za demokratiju i ljudska prava.

I pored toga, neki slučajevi zlostavljanja su postali poznati i u Mađarskoj, kako je od Državnog tužilaštva saznao internet-portal "24.hu". 

Tako su istražitelji u Segedinu 2015. prijavili 44 slučaja zlostavljanja izbeglica u kojima su osumnjičeni policajci, a istrage su obustavljene zbog nedostatka dokaza u čak 31 slučaju, ali su barem u dva slučaja podignute optužnice.

Reuters
Mađarska policija brutalna

Policija huška pse na nas

Šesnaestogodišnji izbeglica Fajsal iz Avganistana, koji tavori u Srbiji kao takozvani maloletnik bez pratnje u zbegu na putu ka Zapadnoj Evropi, pre nekoliko dana je morao da se vrati sa srpsko-mađarske granice. 

- Presekli smo ogradu i ušli u Mađarsku - kaže Fajsal koji je - kao i još 800 izbeglica - našao utočište u skladištima iza beogradske železnicke stanice, prenodi DW.

Fajsal pokazuje ranu na ručnom zglobu i kaže da je to trag ujeda psa.     

- Nažalost, mađarski policajci su nas našli... Vikali su i huškali pse na nas. Hteli su po svaku cenu da saznaju ime krijumčara koji nas je doveo do ograde na granici, ali nismo znali kako se on zove - priča on.

Jedan drugi mladić ima zavoj na desnoj ruci, a na telefonu pokazuje fotografiju rane dok je još bila sveža, tvrdeći takođe da ga je ujeo pas kojeg su Mađari u uniformama napujdali na njega.

O ranama ove dvojice momaka staraju se medicinari-dobrovoljci, u maloj ambulanti koju je u blizini skladišta otvorila organizacija Lekari bez granica. 

Sve migrante vraćaju u Srbiju

Od jula prošle godine Mađarska vraća u Srbiju ilegalne imigrante uhvaćene unutar pojasa od osam kilometara od granice na mađarskoj teritoriji, a prošlog utorka je parlament u Budimpešti odobrio novi zakon o azilu kojim je taj pojas praktično ukinut, odnosno proširen na čitavu teritoriju države.

Malobrojni tražioci azila koje Mađarska pušta na svoju teritoriju preko dve takozvane tranzitne zone formirane na samoj granici ubuduće će na rešavanje svojih zahteva moći da čekaju samo još u tim zonama, a ako požele da ih napuste, onda će to smeti samo - u pravcu Srbije, zaključuje "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.03.2017. 14:18
ne shvatiti me lose:sad eurupi zabole za ljudska prava a da smo mi Srbi prebili tkv migrante odma bi dobili sankcije a bravo za madjare ne da ih maze ko shvabe pa da im tkv migranti siluju zene-setite se masovnih silovanja u shvabiju za docek 2017
Subota 18.03.2017. 23:07
Sta radi sesnaestogodoisnjak sam ovde?! Zasto se cudi kada ga napadaju policijski psi posto im on preseca ogradu i neovlasceno ulazi na tudju teritoriju?! Ratna ili ekonomska izbeglica i Iphone - ima li to neceg zajednickog?
Subota 18.03.2017. 23:05
Razumem ja zašto Madjari tako srčano brane svoje granice i svoju teritoriju od izbeglica i svih onih koji neumeju Madjarski.Mali su narod a ne žele da nestanu, ili postanu manjina na svojoj teritoriji.Mi smo videli šta to znači u našoj južnoj pokrajini, samo se pitam zašto Srbija prima sve što Madjari "vraćaju".Nisu prešli granicu ni na Djali, Horgošu, Kelebiji i tako dalje, zašto bi Srbija verovala da su izbeglice u Madjarsku ušli baš iz Srbije?Primio bih samo ono što je registrovano u Srbiji i dobija pomoć od EU, inače ne.Srbija ima dovoljno duge redove svojih gradjana pred Narodním kuhinjama.Ko njima pomaže?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online