Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.03.2017.
12:45
Vestionline A

Le Pen će sahraniti evro i EU, ali cena će biti previsoka

Politička neizvesnost, teoretski moguća pobeda Marin Le Pen koja zagovara povratak franka na skorim predsedničkim izborima u Francuskoj i ignorantski stav nove američke administracije prema institucijama EU, zaoštrili su pitanje hoće li se raspasti EU.

Reuters
Pobeda Marin Le Pen drma Eu iz temelja

Vaga pokazuje da bi EU moglo još dugo opstati. Troškovi raspada mnogo su veći od koristi.

Korist od raspada EU

Nakon prvih deset godina velikoga uspeha evra, kriza u Grčkoj otvorila je pitanje smisla postojanja evrozone. Kako je moguće da tako različite države kao što su Nemačka i Grčka imaju istu valutu? Ne bi li Grčka izašla iz krize da vrati drahmu i dopusti da njena vrednost padne? Isto možda važi za još neke zemlje evropskog juga.

Upravo objavljena studija istraživačkog sektora Dojče banke pokazuje da istorijski odnosi cena među zemljama članicama evropodručja ne pokazuju velika odstupanja od ravnoteže. Analitičari Dojče banke uzeli su u obzir dugoročne odnose cena među državama iz razdoblja koje je prethodilo uvođenju evra, 1980. - 1998. Posmatrali su promene cena od tada do danas i zaključili da u evropozoni nema većih odstupanja od ravnoteže.

Ona se kreću do +/- 10% ili 15% u ekstremnim slučajevima. Istorijski gledano, i tih 10-15% nisu značajna odstupanja čijom bi se korekcijom mogli rešavati dugoročni razvojni problemi pojedinih zemalja. Koristi od raspada evropodručja, koje proizlaze iz prilagođavanja cena, mogle bi biti srazmerno male.

Troškovi raspada EU

S druge strane, analitičari smatraju da bi troškovi bili izvesni i veliki. Došlo bi do smetnji u sistemu međunarodnih plaćanja. U evropskom bankovnom sistemu, koji je dostigao vrlo visok stepen integracije, pojavile bi se pukotine.

Tokovi kapitala među državama bi se smanjili, verovatno za duže vremensko razdoblje. Nove valute na jugu mogle bi doživeti ozbiljan pad, sve do dramatičnih 70%, koliko procenjuju za Portugal.

S obzirom na smanjenu mogućnost koordinacije ekonomskih politika u slučaju raspada monetarne unije, velike promene odnosa valuta imale bi još tri negativne posledice.

Prvo, poremećena očekivanja i neizvesnost u pogledu funkcionisanja novih institucionalnih i političkih odnosa pogodovale bi buđenju inflacije i daljoj deprecijaciji valuta. Životni standard građana bio bi ugrožen. Zbog toga je upitno da li bi buduća nemačka valuta uopšte aprecirala nakon raspada. Bankovni istraživači procenjuju da bi vrednost korpe novih valuta predvođenih novom markom pala u odnosu na dolar.

Drugo, sve zemlje koje su uvele evro, osim Grčke, uživaju nesmetan pristup finansiranju kod Centralne evropske banke koja prihvata njihove državne obveznice kao zalog za monetarne operacije. Procena je da bi samostalne nacionalne centralne banke mnogih država imale manji kapacitet za refinansiranje od sadašnjeg u okviru evropodručja. U njemu mnoge zemlje na neki način posuđuju nemački monetarni kapacitet.

Treće, neizvesnost i rizik doveli bi do povećanih kolebanja cena što, dokazano je, ometa međunarodnu razmenu (pod pojmom međunarodna razmena ovde se misli na trgovinu među zemljama članicama).

Svest o troškovima raspada prilično je raširena, ne samo u poslovnom sektoru i među stručnjacima, nego i među građanima.

Kada je Siriza preuzela vlast u Grčkoj pre dve godine, građani su poručili da žele manji dug, ali ne i povratak na drahmu. Velika je većina svesna da pojednostavljena logika “slabija valuta - veći izvoz - manji uvoz”, predstavlja samo manji deo valutne problematike.

Građani južne Evrope pamte padove valuta od 1971. do devedesetih godina prošlog veka i zaključuju da im istorijski slabije drahme, lire i pesete (dinari?) nisu donele mnogo toga dobrog. Iz istog razloga je upitno koliko će se Marin Le Pen politički isplatiti insistiranje na razbijanju evrozone. Protivkandidat zasad vodi u anketama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.03.2017. 21:41
Na-cionalna valuta je divna stvar ako se radi o izvoznoj državi gde se puno izvozi ali za države poput Srbije, Hrvaske i Grčke to je čista utopija. Slabe vlasti lako pribegavaju štampanju novca bez pokrića i tada se uništava domaća privredu a sponozorišu špekulanti. Srbija je to osetila u više navrata na svojoj koži.
Nedelja 12.03.2017. 21:40
Zašto je Nemačka sačuvala njihove Marke nikad se nezna ,za njih se biznis nastavlja a za ostale kako im Bog da .
Nedelja 12.03.2017. 21:40
Zaista ko je imao naj više benefita od EU i Evro to je Nemacka i Belgija, Istočno Evropske zemlje su izvezle radnu snagu i dobila doživotne kredite kao Grčka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online