Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Berlin prerano poverovao Obami

Nova dokumenta Vikiliksa o tome da su hakerske aktivnosti CIA vođene iz američkog Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni, izazvala su i prva zvanična reagovanja u Nemačkoj.

B. Božin
Špijunsko gnezdo na Majni: Generalni konzulat SAD u Frankfurtu

Savezno državno tužilaštvo je u sredu saopštilo da će pokenuti istragu u slučaju da postoje indicije za određena krivična dela i prestupnike.

Prema otkriću koje je objavio Vikiliks, američka Centralna informativna agencija je u Frankfurtu imala hakersku bazu za Evropu, Bliski istok i Afriku, odakle je špijunirano preko kompjutera, mobilnih aparata građana, pa čak i preko kućnih televizora koji imaju internet.

Cilj je, kako se smatra, bila privredna špijunaža u Nemačkoj.

Vašington obmanuo Nemce

Novi dokumenti, koji su obelodanjeni u utorak, prikazuju "celokupne hakerske sposobnosti" CIA, navodi Vikiliks. Više eksperata je potvrdilo da se na prvi pogled radi o autentičnim dokumentima, a američke vlasti su odbile da se izjasne tim povodom.

I nemačka vlada je prilično suzdržana kad je reč o ovoj temi, piše portal "Dojče virtšaftsnahrihten".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu je izjavio da još nemaju sopstvenih saznanja o verodostojnosti dokumenata, kao i da stvar smatraju ozbiljnom i da su u kontaktu sa američkim partnerima.

Kancelarkin portparol Štefen Zajbert je rekao da nadležni organi državne bezbednosti rade "u modusu od 360 stepeni", što britanska agencija Rojters tumači tako da nemačke službe takođe imaju u viziru Ameriku i prijateljske nacije na Zapadu.

Skandal sa NSA špijunažom, koju je otkrio uzbunjivač Edvard Snouden pre nekoliko godina, praktično još nije okončan, a već se pojavio novi.

Bivši predsednik Obama je tada izjavljivao da se neće više prisluškivati telefon Merkelove, a u Berlinu su očito prerano stavili tačku na tu aferu.

Lažne diplomate

Za krivično gonjenje špijunskih aktivnosti u Nemačkoj je zaduženo Generalno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Njihov portparol je izjavio da će detaljno proveriti dokumenta i ako se utvrdi da ima osnova za konkretna krivična dela, pokrenuće postupak, ali da to trenutno nije slučaj.

Prema objavljenim dokumentima, operativci CIA su imali diplomatske pasoše i radili su kao (navodni) službenici Stejt departmenta.

Ekspert Zelenih, Konstantin fon Noc je za Rojters TV rekao da ova otkrića nisu sasvim nova. Od Snoudena, koji je pokrenuo lavinu sa špijunskim aktivnostima NSA, stvoreno je nepoverenje i prema aktivnostima CIA.

On smatra da u IT-infrastrukturi postoji ogroman sigurnosni problem.

Zamenik šefa frakcije Levih, Jan Korte je zahtevao od savezne vlade da se otvoreno izjasni šta misli da preduzme protiv kršenja zakona od strane CIA.

Ukoliko državna bezbednost bude odradila svoj posao, proterivanje diplomata koji su učestvovali u ovom skandalu bi bila samo formalna stvar, tvrdi on.

Konkretne akcije prisluškivanja se još uvek ne nalaze u puštenim dokumentima.

Vikiliks je, međutim, najavio da će sukcesivno izdavati nova dokumenta u narednim nedeljama.

Posebno je u ovome značajna činjenica da je CIA u stanju da prikrije svoje napade tako da njihovo učešće ostaje skriveno.

Shodno tome, piše pomenuti nemački portal, ona može da sprovede neki hakerski napad i da to onda pripiše nekoj drugoj državi.

Blesava uputstva agentima

U dokumentima postoje i neka glupava uputstva za zaposlene u CIA u Nemačkoj: Da sa besplatnim alkoholnim pićima na letovima Lufthanze "ipak ne treba preterivati", zatim da onaj ko dobro ovlada prikrivanjem identiteta, neće imati problema sa carinskim službama, a možda najblesavije deluje upozorenje agentima da ako doputuju u Frankfurt u nedelju ujutru, većina prodavnica je tada zatvorena?!
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online