Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.02.2017.
09:45
Vestionline A

Sateran u ćošak: Zašto je Tramp baš sad tražio od Rusije da vrati Krim?

Portparol Bele Kuće Šon Spajser izjavio je kako predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp očekuje da Rusija vrati Krim Ukrajini i da učini više povodom prekida nasilja na istoku zemlje.

Reuters
Ušao u sukobe na previše frontova: Donald Tramp

- Predsednik Tramp je jasno rekao da očekuje da ruska Vlada zaustavi nasilje u Ukrajini i da vrati Krim. Istovremeno, on u potpunosti očekuje i želi da ima dobre odnose sa Rusijom - rekao je Spajser na dnevnom obraćanju novinarima.

Na Spajserovu izjavu reagovalo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši kako "Rusija ne daje svoje teritorije drugima". Portparolka Ministarstva Marija Zaharova odbacila je mogućnost da Rusija vrati kontrolu nad Krimom Ukrajini.

Mi ne dajemo naše teritorije. Krim je teritorija Ruske Federacije - rekla je Zaharova.

Iako pozicija SAD prema Krimu nije novost, njena potvrda od nove američke administracije dolazi u trenutku kada su spekulacije o eventualnom ukidanju sankcija Rusiji kulminirale ostavkom Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je pre nego što je stupio na dužnost s ruskim ambasadorom razgovarao o mogućem ukidanju sankcija. 

Da vidimo kako Rusi kontrolišu Trampa

Demokrate u Kongresu SAD su zatražile specijalnu istragu o mogućim vezama između američkog predsednika Donalda Trampa i Rusije, uključujući i pitanje kada je Tramp saznao da je njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednosti Majkl Flin razgovarao s ruskim ambasadorom.

- Amerikanci zaslužuju da znaju pun opseg finansijske, lične i političke kontrole koju Rusi imaju nad predsednikom Trampom i šta to znači za našu nacionalnu bezbednost - rekla je šefica poslaničkog kluba demokrata Nensi Pelosi. 

Republikanci su do sada odbijali da ustanove specijalnu dvostranačku komisiju koja bi ispitala navodno mešanje Moskve, tvrdeći da je postojeći kongresni komitet sposoban za sprovođenje istrage. Međutim, posle ostavke Flina zbog navoda da je zavarao potpredsednika Majka Pensa u vezi s razgovora s ruskim ambasadorom, biće pod pritiskom da promene odluku.

Republikanski senator Džon Mekejn izjavio je da je Flinova ostavka uznemiravajući pokazatelj disfunkcije aktuelnog aparata nacionalne bezbednosti.

- Flinova ostavka postavlja i dalja pitanja oko namera Trampove administracije prema Rusiji Vladimira Putina, uključujući i izjave predsednika koje sugerišu više ekvivalentnosti između SAD i Rusije uprkos invaziji na Ukrajinu, aneksiju Krima, pretnje našim NATO saveznicima i pokušaja mešanja u američke izbore - rekao je Mekejn.

Rat protiv svih teško izvodljiv

Imajući u vidu sa kakvim se optužbama Tramp suočava kod kuće, nova administracija je morala da povuče oštriji potez prema Kremlju, a Ukrajina i Krim se, u trenutku eskalacije nasilja u Donbasu, nameću kao najbolje moguće polje za tako nešto. S obzirom da su SAD i EU uveli sankcije Rusiji pre svega zbog pripajanja Krima, a zatim i zbog navodne podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, Trampov poziv na vraćanje Krima bio je očekivan.

Pitanje je kako će Vladimir Putin odgovoriti i u kom smeru će to odvesti "novo poglavlje" odnosa Rusije i SAD. Sigurno je da Kremlj neće popustiti po pitanju spornog poluostrva, naročito ne u trenutku gomilanja trupa u Poljskoj i na Baltiku, kao i velikih vojnih vežbi na Crnom moru, koje su samo neke od mera koje NATO u poslednje vreme sprovodi u neposrednoj blizini ruske granice, što Moskva karakteriše kao direktnu pretnju ruskim nacionalnim intresima i bezbednosti.

Trampova diplomatska ofanziva, ipak, može biti preuranjena. Istovremeno zaoštravanje odnosa sa Rusijom, Kinom, Iranom i delimično Evropskom unijom, dok se njegova administracija muči sa unutrašnjim problemima, može se ispostaviti kao preveliki zalogaj čak i za SAD.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2017. 21:21
Auuuu, pa vi rekoste Tramp da je Rusiji Krim i to sve na sastanku u Beogradu sa Putinom. A sta ce biti sa Kosovom, jer ce i to Tramp da da Putinu ili Nikolicu i kada? E jadni Srbi, vuk dlaku menja ali cud nikako. Tramp je cudo za unutrasnju politiku a Amerika spoljnu ne menja decenijama. Jel ima jos nekog Srbina da peva pesme o Trampu ili polako stize otreznjenje/osvezenje?
Četvrtak 23.02.2017. 21:22
Radovala sam se promjeni u USA, ali je ta elita kauboja isuvise jaka da bi se tamo zaista probudila pravda..Bruka......
Četvrtak 23.02.2017. 21:22
Radovala sam se promjeni u USA, ali je ta elita kauboja isuvise jaka da bi se tamo zaista probudila pravda..Bruka......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online