Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.02.2017.
12:58
blic.rs A

Trampova poruka Srbiji neće se svideti Briselu, ali hoće Putinu

Donald Tramp je ovih dana zadao novi udarac Briselu budući da je njegova administracija u poruci poslatoj Srbiji povodom Dana državnosti izostavila da spomene podršku priključenju naše zemlje Evropskoj uniji.

Reuters
Ne spominje nam Evropsku uniju: Donald Tramp

U radikalnom zaokretu u odnosu na spoljnu politiku Baraka Obame, koji je u prošlogodišnjoj čestitiki snažno podržao napore Srbije da se pridruži evropskom bloku, Trampova administracija fokusirala se na rastuću saradnju zemlje sa NATO.

Ekspanzionističke namere Brisela ka nekadašnjim komunističkim uporištima u istočnoj Evropi ne odgovaraju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je, prenose zapadni mediji, verovatno oduševljen promenom kursa Vašingtona.

Poruku srpskom narodu poslao je Reks Tilerson, novi američki državni sekretar, uoči obeležavanja 15. februara, Dana državnosti.

Vašington je u ranijim porukama podvlačio referencu koja se odnosila na evropske ambicije Srbije, ali je u ovogodišnjoj Brisel potpuno izostavljen iz poruke.

Naizgled svesna odluka da se još jednom javno nipodaštava EU neće iznenditi eurokrate, ali ipak ističe koliko su poljuljane transatlantske veze u poslednjih mesec dana.

Tramp ratuje rečima s evropskim liderima kako zbog podržavanja Bregzita, tako i zbog tvrdnji da je evropska valuta "štetan projekat koji bi trebalo ukinuti".

Evropski političari optužili su novo američko rukovodstvo za podrivanje 50 godina starog partnerstva optuživši Trampa da otvoreno pokušava da dovede do propasti bloka.

On je zauzvrat za američkog ambasadora u EU predložio profesora Teda Maloha, evroskeptičnog ekonomistu, koji je izjavio da bi Grčka trebalo da napusti evrozonu.

Šta je pisalo u poruci?

U svojoj poruci, nekadašnji naftni magnat Tilerson je Srbiji poželeo "prosperitetnu budućnost" uz ohrabrenje da nastavi poboljšavanje odnosa sa susednim zemljama.

On je pohvalio stalne napore zemlje za unapređenje ekonomskih reformi, za jačanje vladavine prava i poboljšanje odnosa sa komšijama što je opisao kao "temelje regionalne stabilnosti i ekonomskog rasta", prenosi AFP.

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da potvrde da li predsednik Tramp i dalje podržava planirani ulazak Srbije u evropski projekat.

Umesto toga, jedan anonimni izvor koji nije ovlašćen da govori u ime vlade, istakao je da "Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju napore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji", piše britanski "Ekspres".

- I dalje cenimo bliske i kooperativne bezbednosne veze sa Srbijom kao i rastuće partnerstvo sa NATO - rekao je pomenuti izvor.

Kako je govorio Džon Keri?

Ipak, ocenjuju strani mediji, situacija je daleko od prošlogodišnje kada je Obamina administracija sa veličanjem govorila u Evropskoj uniji čvrsto podržavajući napore Srbije da se priključi briselskoj porodici.

Džon Keri, prethodni državni sekretar, u svojoj poruci je poručio: "Pozdravljamo srpsku predanost evropskom procesu i srodnim reformama."

- Težak rad na usvajanju evropskih normi i standarda dovešće do prosperitetnije, demokratičnije Srbije, u potpunosti integrisane u evroatlantske institucije - poručio je tada Keri.

Kako opisuju zapadni mediji, Srbija je 2009. konkurisala za članstvo uprkos velikom skepticizmu u narodu, a od 2014. aktivno pregovara o budućem članstvu.

Srbiju opisuju kao najnapredniju od svih balkanskih zemalja koje čekaju na ulazak u blok, ali su evropski zvaničnici nedavno otkrili da se pristupanje neće dogoditi dok Žan Klod Junker ne napusti položaj 2019.

Tilerson: Nastavljamo da podržavamo Kosovo

Uoči 17. februara, dana koju samoproklamovana republika Kosovo slavi kao godišnjicu nezavisnosti, Reks Tilerson je poslao poruku potvrdivši posvećenost SAD "miru i prosperietu", prenosi "Sputnik internationl".

- Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pomažu Kosovu i nastavićemo saradnju sa njegovim liderima i narodom kako bismo doneli mir i prosperitet - rekao je Tilerson u poruci u kojoj se navodi i da Kosovo proslavlja "devetu godišnjicu nezavisnosti".

- SAD visoko vrednuje snažno prijateljstvo sa Kosovom zasnovanom na međusobnim apsiracaijama ka stabilnosti, miru i prosperitetu za sve naše građane. Pozdravljamo napredak koji je pokazao narod Kosova u razvijanju demokratskih, multietničkih institucija - dodao je državni sekretar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online