Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 23.01.2017.
14:44
Vestionline A

"Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju, izbiće sukobi na Balkanu"

"Zapadni Balkan mogao bi da se vrati otvorenim sukobima ako bi Vladimir Putin od Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju", izjavio bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn.

Reuters
Kosovo ponovo tačka ključanja na Balkanu u koju su prste umešale velike sile

Mekšejn je u tekstu za britanski Independent naveo da je do poslednjeg "nadrealnog izbijanja napetosti" u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog voza, posle čega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na "novi oružani sukob" u regionu.

"Umesto da to bude momenat pomirenja, voz napravljen u Rusiji je prekriven živopisnim sloganima 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, s posterima srpskih pravoslavnih svetaca i heroja. To bi bilo za strip da nije smrtno ozbiljna provokacija sprskih nacionalista. S približavanjem aprilskih predsedničkih izbora, to je dobar način za podsticanje strasti birača stvaranjem još jednog veštačkog sukoba s Kosovom", naveo je Mekšejn.

Bivši britanski zvaničnik je naveo da se Kremlj "specijalizovao u podržavanju beskrajnog kršenja granica UN - u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i podržava Beograd u zahtevima za separatizam srpskih nacionalista na Kosovu i u Bosni".

"Srbi ostaju bliski pravoslavnim vernicima u Rusiji i nadaju se da će predsednik Tramp stati na stranu Rusije i srpskih nacionalista nasuprot ostatku regiona. S druge strane, Tramp možda nešto zna o potrebi da se pobegne vladavini Beograda od svoje treće supruge, Melanije, koja je živela u rodnoj Sloveniji na početku ratne decenije na Balkanu 1990", navodi se u tekstu.

"Tramp ne zna mnogo o Kosovu"

Mekšejn je rekao da sumnja da Tramp zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Džona Mekejna i bivšeg potpredsednika Boba Dola, s kojim se predsednik Kosova Hašim Tači sreo pre inauguracije predsednika u Vašingotnu, čvrste pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD.

Bivši britanski zvaničnik i poznavalac Balkana je naveo da "nije sva krivica na Srbiji", dodajući da na Kosovu postoji snažna nacionalistička partija Samoopredeljenje koja, kako navodi, "koristi veoma sličnu retoriku kao ekstremni srpski nacionalisti".

Mekšejn navodi da "ima nečeg severnoirskog u izvanrednoj nesposobnosti Srba i kosovskih Albanaca da žive jedni pored drugih. Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je Kosovo 'kolevka Srbije', što je isto kao reći da je 'Normandija kolevka Engleske' zato što je Vilijam Osvajač došao iz te oblasti (u Francuskoj) i velike srednjovekovne bitke između Engleske i Francuske su vođenje na normandijskim poljima".

"Ništa neće uspeti dok ne bude više pomirenja i uzajamnog priznanja Srba i kosovskih Albanaca, kao i između svih država u regionu. Ili su osuđeni da kao kao katolički nacionalisti i protestantski unionisti u Severnoj Irskoj održavaju 'intergitet svoje svađe' još jedan vek", naveo je Mekšejn.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2017. 15:45
Zašto im smetamo?.......... Smetamo im zbog toga što su Srbi jedini narod u srcu Evrope koji se nikako ne uklapa u njihovo viđenje i planiranje sveta i njegovog poretka. Smetamo im što smo jedini predstavnici bele rase koji su posle II Svetskog rata pucali na Amerikance. U Vijetnamu su to bili pripadnici žute rase, u Somaliji crne, u Avganistanu, Libiji, Iraku arapi i muslimani. Smetamo im zbog našeg iskonskog osećanja pravde, koji nosimo u genima i zbog čega smo jedini narod na svetu koji, za razliku od njih koji ratuju uvek za zemaljsko carstvo, spreman na žrtve za carstvo nebesko. Srpsko osećanje pravde oni su se uvek trudili da suzbiju nametanjem svoga prava. A po tom pravu Srbi nemaju prava na pravdu.
Ponedeljak 23.01.2017. 15:51
Nemački bombarderi su 6. aprila 1941. namerno bombardovali nacionalnu biblioteku u Beogradu, gde je uništen ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti!
Ponedeljak 23.01.2017. 15:48
Zašto su nam falsifikovali istoriju?... Nama je falsifikovana istorija nanela više štete i poraza od svih ratova! Poražavajuća je činjenica da narod kao Srbi koji je od vajkada u vrtlogu svetske istorije, narod koji je morao kroz vekove da vodi tolike odbrambene ratove, tako malo uradio da svoju istoriju istraži kako treba, prikupi sve podatke i publikuje ih, napravi muzej kakav dolikuje jednom tako starom narodu bogate istorije. Umesto toga dozvolili smo falsifikatorima “zapadne škole” da nas lažu i prekrajaju kao da smo kamenčić pored puta kojeg šutira svaki putnik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online