Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2017.
13:30
Vestionline A

"Njujork tajms": Da li je 2017. najopasnija godina još od II svetskog rata?

"Ceo svet je u strahu od posledica Bregzita i izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika. I jedno i drugo posledice su straha od urušavanja globalne ekonomije koja se, posle nekoliko decenija neupitne vladavine bogataša, nakon velike finansijske krize našla u vakuumu. Problem je i što glavnim donedavnim pokretačima globalne ekonomije, bankarima i investicionim mogulima, danas malo ko veruje", piše "Njujork tajms".

Reuters
Jednim potpisom Tramp proizvodi značajne posledice

Nemački "Špigl", najavljuje novo doba protekcionizma u velikoj priči o Trampovom napadu na nemačku i globalnu ekonomiju. Iako se u Trampovoj kampanji, u velikom njenom delu, činilo da je problem pre svega u Kini i, uopšte, Aziji, sada je u pitanju Nemačka, a to znači i da je novim američkim smerom ugrožena cela Evropska unija.

Tri scenarija

Kako će zapravo izgledati Trampova ekonomska politika? Krajem novembra prošle godine, nedugo posle američkih izbora, Nil Irvin, analitičar "Njujork tajmsa", analizirao je tri moguća pravca Trampovih akcija.

"U odnosima SAD-a s većim trgovinskim partnerima zaista postoje neki elementi koji su disfunkcionalni i na kraju nepovoljni za SAD, zauzimajući agresivniju poziciju Trampova administracija mogla bi postići bolje sporazume", navodi list.

Njegov drugi scenario već je predvideo grublju igru: "Čvrsta upotreba autoriteta pozicije predsednika SAD-a mogla bi dovesti do ozbiljnih neželjenih posledica, najviše za same Sjedinjene Države", pisao je Irvin.

"Zamislite šta bi se dogodilo da Tramp zaista uvede 45-odstotnu carinu na sve što se uvozi iz Kine, što je bila jedna od najava u njegovoj kampanji? Ili ako uvede mehanizam koji će podizati carinske stope sve dok se ne smanji trgovinski deficit s pojedinom zemljom? Svaki takav potez neizbežno bi izazvao globalno širenje. Povratni udari iz tih zemalja mogli bi da bole", dodaje autor.

Nije teško predvideti da je treći Irvinov scenario predvideo veliki "preokret svetskog ekonomskog poretka". I tu bi, u nekoj mekšoj varijanti, svetsku ekonomiju poremetili trgovinski ratovi koje bi pokrenule vlade zemalja - trgovinskih partnera na koje su primenjene "kaznene mere".

Gube se radna mesta, padaju cene roba i usluga

Najopasnija varijanta Trampove politike, ona u kojoj se grade zidovi i naplaćuju nerazumne carine, mogla bi, međutim, da potpuno razori globalni sistem trgovinskih veza u čijem su građenju nakon Drugog svetskog rata upravo SAD imale jednu od najvećih uloga.

- Diplomate su danas više nego ikada pod uzbunom. Prvi put nakon Drugog svetskog rata našli smo se u situaciji da su ugrožena temeljna načela američke spoljne politike - savezi i otvorena svetska ekonomija pod vođstvom SAD - kaže Tomas Rajt, stručnjak za spoljnu politiku. 

Sporazumi koje sada raskida Trampova administracija doveli su do nezapamćenog pada cena roba i usluga, ali i do sporijeg rasta plaća na domaćem tržištu, kao i do gubitka značajnog broja radnih mesta u radno intenzivnim industrijama koje su pogone odselile u zemlje gde je rad jeftiniji.

Šta ako Tramp autoritarnim vođenjem politike uspe da demontira sistem liberalne demokratije? Posledice takvog radikalnog političkog pomaka ne mogu biti ograničene samo na Ameriku. Kada tome dodamo već izvestan Bregzit i neizvesne, ali za sudbinu EU možda ključne izbore u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji, 2017. je potencijalno najopasnija godina od 1945.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online