Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.02.2017.
13:37
Vestionline A

Hitler planirao da bombarduje Ameriku iz svemira

Rod Pajl, novinar i istoričar, opisao je u svojoj knjizi planove Hitlerove nemačke o napadu na Njujork raketom iz svemira.

wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002/CC-BY-SA 3.0
Adolf Hitler želeo da sravni Njujork sa zemljom

Pajl je objavio čak 10 zapaženih knjiga koje se bave istorijom i tehnologijom svemirskih istraživanja a u delu "Neverovatne priče iz svemirskog doba" (Amazing Stories of The Space Age) opisao je jednu od najbizarnijih, pokušaj nacističke Nemačke da napadne Njujork iz svemira.

- U knjizi sam detaljnije opisao nemački dizajn za raketni avion iz 1943. godine. Ideja je bila da bude poguran do suborbitalnog svemira, lansiran do stratosfere kako bi bombardovao Njujork, a zatim bi nečujno odjedrio do japanske teritorije na Pacifiku gde bi sleteo. Bio je to impresivan, ali nepraktičan plan. Zatim, postojali su različiti planovi u američkoj vojsci kako bi se napravile borbene baze na Mesecu. Sve se to razmatralo oko 1950. sa namerom da bude operativno do 1965. godine, i to zajedno sa vojnicima na mesecu i ručno nošenim nuklearnim oružjem kako bi se zaštitili od sovjetske kopnene invazije iz ruske baze na Mesecu. To verovatno ne bi uspelo, barem ne kako je bilo planirano i sa zamišljenim proračunima. Ali, to su zabavni planovi za istraživanja, baš kao i za pisanje - ispričao je Pajl.

U svojoj knjizi on se bavi i Vernerom fon Braunom, nemačkim raketnim stručnjakom i jednim od konstruktora projektila V-1 i V-2, kojima je bombardovana Engleska, posebno London. U sklopu tajne operacije "pejperklip" (spajalica) von Braun je bio jedan od stotinu nemačkih naučnika i stručnjaka koji su nakon Hitlerovog sloma prebačeni u SAD, dobili državljanstvo i ostvarili svoj američki san.

Verner fon Braun imao je ključnu ulogu u razvoju američkog svemirskog programa. Vodio je razvoj rakete Saturn V pomoću koje je misija "Apolo 11" 1969. godine lansirana na Mesec, a NASA ga na svome internet sajtu opisuje kao "najvećeg raketnog naučnika u istoriji". Von Braun nije imao mnogo moralnih dilema i bilo mu je svejedno hoće li raditi za Ujaka Džoa (Staljina) ili Ujaka Sema, tj. za Amerikance.

- Uvek sam jedino želeo da imam bogatog ujaka - rekao je jednom prilikom fon Braun.

Autor kaže da Amerikanci i danas imaju pozitivno mišljenje o njemu.

- Bio je brilijantan inženjer, rođeni lider, harizmatični gospodar uticaja, i verovatno izvanredan igrač pokera. Iako o fon Braunovoj lošoj ulozi tokom Drugog svetskog rata postoje ozbiljne činjenice, mi verovatno nikada nećemo saznati čitavu istinu o njemu. Fon Braun je tvrdio da je bio prisiljen da priključi nemačkom SS-u i da je jedini način da nastavi svoj posao bio taj da se pridruži nacističkoj stranci. Ali kad je jednom stigao u NASA svi su moralni problemi oko njega nestali: voleo je Ameriku i bio je jako uspešan. Danas je javno mnenje o njemu uglavnom pozitivno, sa izuzetkom naučnika koji duboko uranjaju u pitanja njegove prošlosti iz vremena rata - rekao je Pajl.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 17:10
Фон Браун,по свој прилици,није био загрижени на-циста.Морао је да уђе у НСДАП да би остварио свој снове.Није био припадник СС.Није ни морао да буде.Химлер(вођа СС)га је чак хапсио 1943,јер му се Фон Браун полажио на уб-ијање јеврејских мајстора у Пенеминдеу.Геринг га је извадио из затвора,али преко Хитлера,јер је Химлер бимоћнији од "дебелог".Само из Пенеминдеа је у САД отишло 612 научника и инжењера,на челу с Фон Брауном.Фон Браун није радио на V-1.То је био пројекат Ваздухопловства а Фон Браун је радио за Војску.V-1 је беспилотни млазни авион,прадеда свих кратрећих пројектила,не ракета,што је Фон Браунова уска стручност.Фон Браун НИЈЕ највећи ракетни стрчњак у историји.То је Сергеј Корољов,отац свемирског програма СССР.Семафор све каже:Спутњик 1957,Гагарин 1961.Охо пре САД и НАСА-е с Фон Брауном на челу.
Ponedeljak 06.02.2017. 22:46
E bože što ga nisi poživeo dotle da ostvari taj svoj plan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online