Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.02.2017.
15:22
DW, Vestionline A

DW: Najbolje objašnjenje "Tramp" fenomena

Donald Tramp nema političke ciljeve osim da oduševi i mobiliše ljude. To je opasno jer neprestano mora da prekoračuje granice

Reuters
Donald Tramp: Interes mu je da oduševi ljude i mobiliše ih

To kaže u intervjuu za Dojče vele njujorški profesor Rodžer Berkovic, nekadašnji učenik čuvene Hane Arent.

Tokom cele predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD posezalo se za teorijom jevrejske filozofkinje Hane Arent (1906-1975) kako bi se dešavanja tokom kampanje mogla bolje razumeti. Ona je pobegla od nacističkog režima u Nemačkoj najpre u Francusku, a potom i u SAD.

Poznata je postala pre svega tokom njenog prisustva sudskom procesu protiv Adolfa Ajhmana u Jerusalimu. Njene reportaže i kasnije knjiga "Ajhman u Jerusalimu - studija o banalnosti zla" izazvala je širom sveta žestoku debatu među intelektualcima i onima koji su preživeli holokaust. 

Arent je do kraja svog života pokušavala da drugima pojasni kako je moglo doći do holokausta.

U knjizi "Izvori totalitarizma" bavila se saučesništvom običnih ljudi u strahotama.

Rodžer Berkovic, profesor i šef Centra Hana Arent za politiku i humanost na koledžu Bard u Njujorku smatra da je ova knjiga, s obzirom na trenutnu političku klimu u SAD, aktuelnija nego ikada. Berkovic je bio učenik Hane Arent. 

-  Tramp, prema njenom shvatanju, doduše ne bi bio totalitarni vladar, ali otelotvoruje elemente totalitarizma. Ona je bila ubeđena da je jedan od osnovnih elemenata totalitarizma to da se bazira na jednom pokretu. Pokret pri tome ne teži stvarnom političkom cilju.

Portparol jednog pokreta

- Tramp je samog sebe nazvao portparolom jednog pokreta. To je vrlo opasna pozicija za jednog političara. Jer to znači da je njemu važnija mobilizacija stanovništva nego postizanje određenog cilja. Ja ne znam da li on to razume i smatra važnim. Ko zna uopšte koju politiku on želi da sprovede kada on svoje mišljenje menja svaki dan. Njegov interes se više sastoji u tome da oduševi ljude i mobiliše ih. On to koristi, a to je opasno jer neprestano mora da prekoračuje granice. Svaki put kada nešto postigne mora naći nešto novo što dovoljno prelazi granice i što je dovoljno šokantno kako bi ljude i dalje oduševljavao i mobilisao - kaže Berkovic. 

Stabilan svet laži

Kaže i da je Hana Arent u knjizi “Izvori totalitarizma” pisala podrobno o poreklu totalitarizma u modernom društvu. 

- To nas dovodi do mogućnosti da razumemo Trampa: On ljudima pruža stabilan svet laži. To sigurno predstavlja određenu ironiju jer Trampove lako razumljive fantazije se baziraju upravo na nepostojanosti. On laže i menja svoje mišljenje redovno. On ima opasne poglede i karakterne crte. Oni do sada još nisu posebno fašistički ili totalitarni, ali oni bi to lako mogli postati ako ne budemo budni - ističe Berkovic. 

A posle Trampa...

Opasnost s kojom smo suočeni je Trampova celokupna ravnodušnost prema realnosti i značaju reči, smatra sagovornik Dojče velea. 

- On može danas da kaže jedno i onda sutra nešto sasvim drugo i da istovremeno ospori ono što je juče rekao. Tako nastaje rizik od ciničnog odnosa prema javnom diskursu i zajedničkom javnom svetu. Tako je sasvim moguće da se nakon Trampa pojavi neko ko je mnogo lošiji od Trampa - zaključuje Berkovic.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 15:20
Recimo da je izneto misljenje tacno. Onda je jos tragicnije saznanje koliko je obicnom americkom glasacu dozlogrdila politika koja je vodjena zadnjih 25 godina. Organizatori i finansijeri protesta samo izrazavaju zal za vremenima u kojima su mogli bez posledica da im prodaju laz za istinu. Svetska javnost, ona koja je imala koristi od takve politike, ne da organizuje propagandu, vec sprovodi hajku nad legalno izabranom predsedniku koji preti da srusi jedan degenerisani sistem vrednosti u kojem je "normalno" sve sto je naopako. Ovakvi komentari izneti u DW sluze za manipulaciju onih koji ne razmisljaju svojom glavom.
Nedelja 05.02.2017. 15:44
Republikanski "Projekat Tramp" daje ogromne rezultate .Glavna tema na zemaljskoj kugli je - TRAAAAAMP . putin je medijski pokriven , ma kakvi pokriven - ZATRPAN !!! Juce njegova poseta Madjarskoj jedva da je zabelezena . Uteruje se strah u kosti . To nije samo stvarna politika - to je STVARNOST . Tramp ce prema potrebi pustati sa lanca "besnog psa" , koji ce sprovoditi u delo vojni aspekt politike .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online