Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 03.02.2017.
16:10
Tanjug, Vestionline A

Evo kako su Rusi odgovorili Lukašenku

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zatražio je od beloruskih vlasti da pokrenu krivični postupak protiv Sergeja Dankverta, direktora Ruske veterinarske i fitosanitarne regulatorne agencije "Roselkhoznadzor" što je naišlo na žestoku reakciju Kremlja koji je poručio da ruski zvaničnik dobro radi svoj posao.

Reuters
Naredio istragu: Lukašenko

Lukašenko je dao instrukcije ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene krivični postupak protiv ruskog zvaničnika zbog, kako je naveo "nanošenja štete" državi, prenosi AP.

Agencija podseća da je Rusija prethodnih meseci zabranila uvoz mlečnih proizvoda nekoliko beloruskih kompanija zbog lošeg kvaliteta i sumnje da Minsk preprodaje robu proizvedenu u EU što je u Rusiji zabranjeno.

Kremlj je na ovu izjavu Lukašenka reagovao sa indignacijom navodeći da Dankvert dobro radi svoj posao.

"Moskva je zatečena odlukom beloruskog predsednika da pokrene krivični postupak protiv Dankverta. Ruska agencija radi svoj posao i radi ga odlično", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Kremlj je takođe podsetio na sve ruske pozajmice Minsku i milijarde dolara koje je Rusija izgubila zbog toga što Belorusija ne plaća takse na uvoz ruskih energenata.

Sam Dankvert je odgovorio da će saradnja sa Belorusijom biti otežana posle ovih Lukašenkovih najava čiji je cilj, kako je naglasio da se izvrši "moralni pritisak na sve ruske zvaničnike koji pre svega rade svoj posao".

On je podsetio i na slučaj Vladislava Baumgertnera, bivšeg izvršnog direktor ruske kompanije Uralkali i predsednika nadzornog odbora beloruske kompanije Potaš, koga je Belorusija uhapsila i optužila za zloupotrebu položaja u avgustu 2013. godine.

Baumgertner je izručen Rusiji da bi Ruski istražni komitet u februaru 2015. godine zatvorio taj slučaj pošto nije utvrdio postojanje krivičnog dela u njegovim akcijama.

Portparolka Roselkhoznadzora Julija Melano rekla je za TASS da ova ruska agencija nije zabrinuta zbog Lukašenkovih instrukcija te da sve radi u skladu sa ruskim i međunarodnim zakonima. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2017. 13:57
Званичници у Москви су 2. фебруара спречили извештаје да Минск планира да се повуче из Евроазијског економског савеза (ЕЕС), Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), па чак и државне заједнице Русије и Белорусије након што је што је руски интернет информативни сервис контроверзно тврдио да је у току општи развод.
Utorak 07.02.2017. 13:57
“Надамо се да колапс ЕЕС-а није реалан“, рекао је за Газета.ру портпарол Кремља Дмитриј Песков, као одговор на извештај Регнум новинске агенције. Међутим, белоруски изасланик за Русију, Игор Петришенко, је нагласио да је његова земља била и остаће активан учесник државне заједнице и обе интеграцијске организације.
Utorak 07.02.2017. 13:58
Москва не би износила “гласне изјаве“ о белоруским припремама за излазак из групације бивших совјетских република, цитирао је Регнум неидентификовани извор у руској престоници. Без обзира на одлуке руководства, Белорусе ће Русија увек сматрати братским народом
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online