Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.01.2017.
08:21
Vestionline, Politika.rs A

"Srbiji na poklon BUK i osam migova, tema je i S-300"

"Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane tipa BUK i avione MiG-29 s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju", rekao za "Politiku" ministar odbrane Zoran Ðorđević po povratku iz Minska.

wikipedia.org/Ajvol
Raketni sistem Buk, koji će Belorusija donirati Srbiji  (Foto: Arhiva)

Ðorđević naglašava da je do ovog za Srbiju veoma važnog aranžama došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku.

Reč je o dva diviziona sistema "buk" i osam "migova 29" koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine čime će, uz rusku donaciju "migova 29" po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan. 

- Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuveli ove tehnoligije, već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije, moguća je saradnja sa FAP-om - rekao je on. 

Ministar kaže i da postoji veliki prostor za saradnju kada su u pitanju remonti i modernizacije raznih sistema naoružanja ruskog porekla. 

Sa druge strane, oni su zainteresovani za raketna goriva i još neke proizvode naše namenske industrije. Takođe, pokazana je inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-beloruskih firmi iz oblasti odbrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU, objašnjava Ðorđević. 

On ističe da će detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biti dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane, kakva već postoje kada je u pitanju saradnja sa drugim državama. 

Upravo zbog toga, ministar odbrane u ovom trenutku nije mogao da se izjasni koliko bi Srbiju koštali remont i modenizacija „bukova" i „migova 29". 

- Sa Belorusijom ćemo razgovarati i o nabavci čuvenih sistema S-300, reč je o verzijama S-300 V i S-300 PG kojima oni raspolažu. Oni jesu i biće tema naših razgovora, ali da li će biti u naoružanju u VS zavisi od daljih detaljnih analiza i dogovora - dodao je Ðorđević. 

Kada je reč o ruskoj donaciji vojne tehnike, Ðorđević očekuje da će šest "migova 29" uskoro biti na aerodromu u Batajnici. 

- Svi ugovori su potpisani, očekujem da će avioni u Vazduhoplovnom remontnom zavodu ''Moma Stanojlović'' biti u martu, najkasnije u aprilu. Ruski eksperti će kod nas obaviti njihov remont i modernizaciju, uz podršku naših stručnjaka - dodao je ministar. 

Kada je reč o isporuci tenkova i izviđačkih oklopnih vozila oni će biti isporučeni kada ruska strana odluči. 

- Ova donacija je nesporna i za razliku od aviona neće biti potreban remont i modernizacija ovih sredstava - naglašava Ðorđević.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 11:22
"Belorusija sacuvala tehnologiju od Sovjetskog vremena..."-nisu slepci i izdajinici kao Srbija sto je,koja je od jedne od najjacih vojnih sila (Vojske Jugoslavije) svela na Lovacko Drustvo...,samo da da olizze duppe stranim drzavama...
Subota 28.01.2017. 11:11
nijedan komentar nije bio uvredljiv al cim stigne cock sucker na ussra oma komentari nestaju a u pm voline
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online