Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.02.2017.
03:00
Dojče vele A

Njemu predsednik SAD neizmerno veruje: Ovo je Trampov "Dart Vejder"

Profesionalni vojnik, bankar, urednik portala Brajtbart: Stiven Benon bi već sada mogao da napiše zanimljivu autobiografiju. Sledeće poglavlje će biti još zanimljivije jer ovaj čovek ima veliki uticaj na Donalda Trampa.

Reuters (Arhiva)
Sebe upoređuje sa Dartom Vejderom: Stiven Benon

1. On sebe stvarno zove Dart Vejder

Da li je ozbiljan ili mu se samo sviđa imidž, tek Stiven Benon u intervjuu za Njujork tajms i druge medije o sebi govori kao o inkarnaciji Darta Vejdera, kontroverznog negativca iz "Ratova zvezda".

- Tama je dobra. Dik Čejni. Dart Vejder. Đavo. To je moć - rekao je za Holivud reporter. Sluga imperatora kojeg se svi plaše, čovek na strani sile?

Stiv Benon nije samo glavni strateg Donalda Trampa već odskora i član Nacionalnog saveta bezbednosti SAD. Poznati nacionalista će, kažu analitičari, imati veliki uticaj na Trampovu politiku. Smatra se ideološkom kičmom Trampove administracije pa mu se čak pripisuje i dekret kojim je Tramp zaustavio dolazak građana sedam zemalja u SAD.

2. On je proslavio "alternativnu desnicu"

Za razliku od Trampa koji se bavio biznisom i rijalitijima, Benon se već decenijama bavi političkom teorijom na svoj način. Za politiku se zainteresovao još sedamdesetih, kao vojnik mornarice na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom okeanu. Smatrao je da predsednik Karter ne reaguje dovoljno odlučno na otmicu američkih državljana u Teheranu. Benon je postao desničar, protivnik islama, a u njegovim stavovima provejava i rasizam.

Ko hoće to bolje da shvati, treba da baci pogled na portal Brajtbart (Breitbart) gde je Benon od 2012. do 2016. bio "poslovođa", ali se isticao svojim kolumnama. Pompezni naslovi i teorije zavere sa te stranice desniji su od Republikanske partije u celini i pomogli su Trampu da osvoji Belu kuću. Na pitanje da li je pokret "alternativne desnice" antisemitski, Benon je jednom rekao: "Ima li antisemita u alt-desnici? Apsolutno. Ima li rasista u alt-desnici? Apsolutno. Ali ne verujem da je pokret ukupno antisemitski."

3. Kaže: Strah je dobar

"Priključiće nam se ili će umreti, moj gospodaru" – to nije citat Benona već replika Darta Vejdera iz "Imperija uzvraća udarac". No i Benon voli vojnički jezik i podelu na prijatelje i neprijatelje. Navodno je pisao Trampov inauguracioni govor. A taj govor je bi intoniran tako da ukaže na navodnu katastrofu i raspad Amerike.

- Strah je dobar. Strah vodi delanju - rekao je Benon 2010. u jednom intervjuu, tada u svojstvu autora dokumentarnih filmova. Njegovi "šokantni" dokumentarci lansirali su "alternativnu desnicu".

4. Zarađuje pare dok gledate "Sajnfeld"

Holivud je stecište levičarskih danguba? Tako Benonov bivši portal Brajtbart vidi američku filmsku industriju. Ali Benon od nje dobro zarađuje, u svakom slučaju od serije "Sajnfeld" iz devedesetih. Kao investicioni bankar bavio se prodajom udela u produkcijskoj kući koja je pravila seriju. Tražio je da ga kupac Ted Tarner ne isplati u novcu već u pravima za televiziju. Slutio je da će "Sajnfeld" biti pun pogodak, bio je u pravu i obogatio se. I pre toga, tokom rada u banci Goldman Saks, mora da je uštedeo nekoliko miliona dolara. Kako napraviti dil u kojem sam najviše profitiraš - to znanje svakako je zajedničko Benonu i Trampu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online