Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.02.2017.
14:36
B92 A

Najbliži saradnik Trampa: Nema sumnje, idemo u rat s Kinom

Viši savetnik novog američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon uveren je da će SAD u narednih nekoliko godina biti u ratu s Kinom, piše "Independent".

Reuters
Da li je rat na pomolu?

Ekstremni desničar, kome je dodeljena ogromna moć u Beloj kući, a koji je u prošlosti zastupao ideju da je bela rasa nadmoćna, sugerisao je da odnosi SAD i Kine idu ka oružanom sukobu zbog Južnog kineskog mora, dodaje list.

- Idemo u rat u Južnom kineskom moru u narednih pet do deset godina, zar ne - rekao je Benon u martu 2016. godine, a sada prenosi "Independent". 

- Nema nikakve sumnje oko toga. Oni zauzimaju sprudove i postavljaju nosače aviona i pripremaju projektile. Dolaze ovamo, u SAD, i u lice nam kažu da su to drevne teritorijalne vode - rekao je Trampov strateg u radijskoj emisiji. 

Tenzije između Kine s jedne strane i SAD i Japana s druge rastu ovih godina zbog rasprave o stvarnom vlasniku delova Tihog okeana. Kina tvrdi da su oni vlasnici mora i grade ogromna ostrva na koje smeštaju vojna postrojenja. 

Otkako je Donald Tramp pobedio na izborima, a sve zbog antikineskih stavova pre izbora, odnosi dveju zemalja su se pogoršali. 

Novi američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao "manipulatorom valute" i optužio je za nepoštenu trgovinu.

On je, takođe, ignorisao američku politiku "jedne Kine" i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra delom Kine, podseća “Independent”. 

Novi državni sekretar SAD Reks Tilerson je zagovarao angažovanje američke mornarice koja bi blokirala veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2017. 13:07
Неко је Трампа "прогурао" до председника, а тај је изгледа моћнији од ових који су "гурали" Хилари. То је очито по броју електорских гласова потврђених и након избора и након Електорског конзилија.То ћемо још видети. За сада је све на "дугачком штапу". Изгледа да УСА жали за оним временом када се развијала корацима од седам миља и није се мешала у европске ратове.
Utorak 07.02.2017. 13:08
Дотични Бенон је поприлично шунтава особа, чији живот подсећа неуспешног пробача алкохола. Био је официр са изненађујућим напредовањем али увек на неко место "саветника" типично за човека с везама, онда се вртео мало у банкарству (оклен паре?), па затим забављао се на неким пројектима очувања средине (шта ли је тамо тражио Бог свети да зна), потом се довукао на Холивуд, онда се посвађао са својим бившим послодавцем Голдман Саксом (сећа ли се неко еконо-убице Ђелића?), итд итд....... Укратко тип је комплетна лујка.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online