Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.01.2017.
11:32
blic.rs, Vestionline A

Peking poručuje Trampu: Provociraš rat!

Reksu Tilersonu, kojeg je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao za državnog sekretara SAD, bolje bi bilo da pazi na svoj jezik, upozoravaju danas kineski mediji uz ocenu da su Tilersonove pretnje da se Kini uskrati pristup ostrvima u Južnom kineskom moru "ratnohušačka retorika".

pixabay.com
Kina jasno poručila SAD-u da ne provocira sa ratnohušačkom retorikom

Kinekki državni list "Čajna dejli" smatra da ukoliko bi Tilerson delovao u skladu sa svojim pretnjima, to bi "postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD".

- Osim ukoliko Vašington ne planira da vodi rat velikih razmera u Južnom kineskom moru, bilo kakvi drugi pristupi da se Kini uskrati pristup ostrvima bili bi ludački - navodi kineski "Global Tajms".

Tilersonu bi, dodaje taj list, bilo bolje da "prostudira nuklearne strategije ukoliko želi da primora veliku nuklearnu silu da se povuče sa svojih teritorija", prenosi AFP.

Oba lista su se, međutim, saglasila da je prerano reći da li Tilerson svojim pretnjama "više laje nego što ujeda".

- Ostaje da se vidi u kojoj meri će se njegovi stavovi protiv Kine pretočiti u ciljeve američke spoljne politike - piše "Čajna Dejli".

S druge strane, "Global Tajms" upozorava da to ne znači da bi Trampova administracija trebalo da misli da Peking nije čuo, kako kaže, antikinesku retoriku jednog od članova njihovog tima.

Tilerson, koji je i bivši izvršni direktor naftnog giganta "Ekson mobila", rekao je nedavno da Vašington mora da uputi jasan signal Kini da njena izgradnja ostrva u Južnom kineskom moru mora da prestane.

On je u svedočenju pred Komitetom za spoljne poslove Senata, koji treba da mu potvrdi postavljenje na novu funkciju, rekao i da SAD Pekingu moraju jasno staviti do znanja da Kini neće biti dozvoljen pristup ovim ostrvima.

Tilerson smatra da je kineska gradnja ostrva i postavljanje vojnih kapaciteta na njih "sličnna ruskom preuzimanju Krima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 17:43
Rex Tillerson je gangster koji se nafatirao parama ruske mafije radeci mutne poslove oko nafte u sibiru i unutar arktickog kruga. A putlerova ljubavna prica sa trumpom ne moze biti romanticnija. Medjutim, Kina ima veliki problem sa novom mafijaskom "administracijom" u US, sto na najlepsi moguci nacin pokazuje da NE POSTOJI nikakav "savez" rusije i Kine kao sto u Srbiji rusofilicari LAZU. Kina je prirodni neprijatelj rusije i kad se ruska "federacija" raspadne - Kina ce se prosiriti na racun njene lesine (pre svega na prazni i pusti Sibir prepun sirovina). Zivi bili - pa videli i to vrlo uskoro :)
Četvrtak 19.01.2017. 17:44
Tačno je da su Kina i Rusija oponenti, ali nije tačno da će se Rusija zbog nekakvog vakuma raspasti. Bilo je procena da neće izdržati ali njome upravlaju obaveštajne službe, a ne samo putin, on je čak šta više verovatno najizloženija i najranjivija tačka (koja govori koliko je Rus imun). A Kina je ta koja je na putu koalizije sa SAD, jer direktnije utiče na njihov način života i ometa im više od veka staru naviku o slobodnoj navigaciji. Ali postoji kvaka, još neko je bitan za igru na moru, Rus isto može da se umeša, a za sada bira da samo posmatra. Ali i on će morati da brani svoje biološke resurse, riba migrira a ekosistem je osetljiv, a Kina gladna, a Rus ne da Amur za navodnjavanje. Ali ako Rusija podigne poljoprivrednu proizvodnju što i radi, Kina može da je kupuje i da jača, kao što je VB imala industrijsku revoluciju i hranila uvozom iz SAD. Previše je mogućnosti i imunosti na Rsuskoj a previše ostljivosti na Kineskoj da bi takav ishod bio siguran, jer invazija na nuklearnu silu je van pameti, mada za to je dovoljan ludak, a znamo da ima i takvih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online