Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.06.2018.
23:48
sputniknews.com A

"Fajnenšel tajms" o Trampu: Evo zašto slave Kina i Rusija

Američki predsednik Donald Tramp u poslednje vreme čini sve što može da udalji Sjedinjene Američke Države od starih saveznika i da zemlji oduzme ulogu svetskog lidera, smatra komentator "Fajnenšel tajmsa" Filip Stivens. On smatra da ovakvoj politici predsednika SAD mogu da se raduju samo Rusija i Kina.

Tanjug/AP
Lideri Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

"Poseban talenat Kanadu pretvoriti u neprijatelja"

Prošla nedelja bila je veoma naporna za Trampa. Na samitu "Velike sedmorke" u Kanadi on se "odrekao međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, pokrenuvši histeriju povodom trgovine". Na sastanku sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru američki predsednik je potom "odustao od višegodišnjih garancija bezbednosti SAD azijskim saveznicima", piše Stivens.

"Tokom 70 godina bezbednost Evrope i Istočne Azije garantovale su SAD sistemom alijansi. Tramp namerava taj sistem da uništi", uveren je autor.

Prema njegovim rečima, na američkog predsednika ne treba primenjivati uobičajene pojmove o normama. Potreban je poseban talenat da bi se Kanada pretvorila u neprijatelja, a nakon toga primati kao novostečenog prijatelja "surovog diktatora koji je nedavno stekao nuklearni arsenal".

"Kina i Rusija bacaju šešire uvis, slaveći odustajanje američkog predsednika od međunarodnog liderstva. Bez obzira na to što nije bio prisutan na singapurskom samitu, kineski predsednik Si Đinping izašao je s njega kao veliki pobednik", piše Stivens.

"Kina menja SAD kao lidera u Istočnoj Aziji"

Prema mišljenju novinara, Peking će zameniti Vašington kao lidera u Istočnoj Aziji. Istovremeno, Japan, Tajvan, a u nekom trenutku i Južna Koreja mogle bi, sledeći Kimov primer, da stvore sopstvene nuklearne bombe.

Na singapurskom samitu Tramp se založio za obustavljanje zajedničkih vojnih vežbi SAD sa Seulom. I ne samo to, zarad ekonomije poželeo je da vrati kući 30.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Južnoj Koreji. "U tom trenutku čak se i optimistični Mun malo iznervirao", tvrdi Stivens.

Prema njegovom mišljenju, američke vlasti neće povlačiti vojnike iz regiona sutra ili prekosutra. Ipak, bezbednost je činilac stabilnog poverenja. Lideri azijskih država moraju da gledaju u budućnost pet, deset i 20 godina unapred.

Sledećeg meseca na red će doći Evropa. Tramp, koji je u više navrata kritikovao članice NATO za nedovoljan doprinos, posetiće samit Alijanse u Briselu. Šef Pentagona Džejms Matis ulaže ogromne napore da bi ubedio predsednika da je vojni blok važan za bezbednost Evrope i SAD. Potpuno je očigledno da njegovi napori nisu bili uspešni, smatra kolumnista.

Lideri "Velike sedmorke" ranije su bili uvereni da će uspeti da izađu na kraj s Trampom. Francuski predsednik je pokušao da mu se dodvori laskanjem. Japanski lider Šinzo Abe pokušao je da prevari šefa Bele kuće igrajući s njim golf, britanska premijerka Tereza Mej ga je "zadirkivala" pozivom na čaj kod kraljice, ali je ova strategija "lepog ophođenja" propala, ocenjuje Stivens.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online