Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 01.02.2017.
13:49
Dojče vele A

Haos u Ukrajini: Rasplamsao se rat, nema ni struje, ni vode, ni grejanja

U rovovskom ratu na istoku Ukrajine situacija se zaoštrava, a izvori s terena javljaju da se u Avdivijki kod Donjecka vode žestoke borbe, piše Dojče vele.

Reuters
Ponovo otvoren front na istoku Ukrajine

Snabdevanje strujom i vodom je prekinuto. Preti humanitarna katastrofa.

Rovovski rat u Istočnoj Ukrajini koji je do sada tinjao, sada se u jednom mestu ponovo rasplamsao. Iz gradića Avdijivke kod Donjecka javljaju da su od vikenda u toku žestoke borbe između ukrajinskih snaga i prorusa. U noći između ponedeljka i utorka, prorusi su, kako izveštavaju ukrajinski mediji, otvorili paljbu iz teškog oružja kao što je višecevni bacač raketa tipa Grad. Predsednik Petro Porošenko je u utorak prekinuo svoju posetu Berlinu i vratio se u Ukrajinu. 

To je najteža eskalacija sukoba u poslednjim mesecima. Prema zvaničnim podacima Kijeva, tokom protekla dva dana su ubijena sedmorica ukrajinskih vojnika, a ranjeno ih je 35. Predstavnici Donjecke narodne republike su sa svoje strane prijavili šestoro mrtvih i 13 ranjenih. Obe strane krive jedna drugu za ovu eskalaciju sukoba. 

Avdijivka je udaljena samo šest kilometara od uporišta proruskih snaga u Donjecku. Nalazi se na strani koju kontroliše Kijev. To je jedno od malobrojnih mesta u kojima, i pored dogovora iz Minska, rat nikada nije prestajao. Posebno su žestoke borbe u takozvanoj "Promzoni", industrijskom području na periferiji grada. Prorusi stalno pokušavaju da zauzmu taj teren, najverovatnije da bi pomerili liniju razdvajanja kod Donjecka. 

Trenutno nešto više od polovine od 35.000 stanovnika živi u gradu na liniji fronta. Njihov život je sada posebno ugrožen. U poslednjim sukobima, presečeno je snabdevanje strujom, vodom i grejanjem. Pri tome u Ukrajini trenutno vlada ledena zima sa temperaturama od minus 20 stepeni. Zato je u Avdijivki proglašeno vanredno stanje. Vlasti pripremaju evakuaciju hiljada ljudi da bi sprečile katastrofu. 

Za snabdevanje grada strujom i vodom važna je pre svega koksara u Avdivijki, za koju se navodi da je jedna od najvećih u Evropi. Ona se stalno nalazi pod paljbom.

Haos u Ukrajini ostao u senci američkih izbora

U senci izbora u SAD, situacija u Istočnoj Ukrajini se zaoštrila još krajem 2016. Žestoke borbe se vode i kod Svitlodarska - to je područje koje kao kakav klin leži između Donjecka i Luganska. U decembru je tamo bilo borbi u kojima je poginulo više ukrajinskih vojnika. Početkom januara, ukrajinske jedinice su, prema navodima kijevskih medija, izvele "tihu ofanzivu" i proširile teritoriju koju drže pod svojom kontrolom. 

I na jugoistoku Ukrajine kod grada Marijupolja u Azovskom moru trenutno se vode žestoke borbe, rekao je jedan portparol Ministarstva odbrane u Kijevu. 

Trenutno zaoštravanje podseća na događaje od pre dve godine. Tada je prorusima uspelo da osvoje aerodrom u Donjecku. Žestoke borbe duž čitave linije fronta prinudile su ukrajinsku vladu i zapadne posrednike da direktno pregovaraju sa prorusima i da potpišu mirovne dogovore iz Minska u februaru 2015. Ali, sprovođenje tih dogovora zapinje između ostalog i zato što ukrajinska vlada traži obustavu vatre biti kao preduslov za davanje političkih ustupaka. 

Posmatrači u Kijevu smatraju da prorusi i sada žele da eskalacijom prinude Ukrajinu na nove ustupke. Oni ukazuju da se situacija zaoštrila samo nekoliko dana nakon prvog telefonskog razgovora novog predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Priča se da su njih dvojica govorila i o sukobu u Ukrajini, ali se ne znaju detalji. Tramp se za vreme predizborne kampanje više puta pozitivno izrazio o Putinu i istakao spremnost da razgovara o ukidanju sankcija. 

Slične optužbe se mogu čuti iz Donjecka i Luganska. Kijev zaoštrava situaciju da bi privukao pažnju sveta, rekao je u utorak jedan predstavnik prorusa.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2017. 16:19
jebbali vam"prorusi" sve po spisku pokvareni volovski novinari
Ponedeljak 06.02.2017. 19:51
"....... Od ranog jutra 31. januara traje granatiranje Donjecka......." ______ Zašto svijet ćuti i zatvara oči na ub-ijanje nedužnih građana Donjecka....? Strašnoooo......
Ponedeljak 06.02.2017. 19:51
"....... Od ranog jutra 31. januara traje granatiranje Donjecka......." ______ Zašto svijet ćuti i zatvara oči na ub-ijanje nedužnih građana Donjecka....? Strašnoooo......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online