Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Zašto je eksplozija evra neminovna (2):"Truli" evri prete Nemačkoj

x Nemačka Bundesbanka strahuje od bankrota Grčke i drugih južnih zemalja jer od njihovih centralnih banaka potražuje stotine milijardi evra

Vesti
Evro će teško preživeti: Fransoa Aselino

Politika nametanja neizdrživih mera štednje koja je samo osiromašila i dodatno zadužila južnoevropske zemlje evrozone, uveliko se sada kao bumerang vraća Nemačkoj. Bauk monetarne eksplozije kruži Evropom, pa bogatiji pojedinci i preduzeća iz Grčke, Španije, Portugala, Italije masovno prebacuju svoj novac na račune otvorene u komercijalnim bankama u (sigurnim zemljama) Nemačkoj, Luksemburgu, Austriji, Finskoj.

- Kada se nađu na računu neke od komercijalnih nemačkih banaka, ti evri postaće potraživanje od Centralne banke Nemačke - Bundesbanke - objašnjava sagovornik "Vesti" Fransoa Aselino, finansijski inspektor Francuske Republike i predsednički kandidat male partije Narodna unija za Republiku, koja zagovara izlazak Francuske iz EU, evrozone i iz NATO-a.

Bankrot sve ruši

On dodaje da u slučaju bankrota Grčke, Bundesbanka međutim neće moći da dobije te evre koji su "migrirali" iz Grčke u Nemačku i koje ona zato potražuje od Grčke centralne banke.
Već 2011. godine Bundesbanka je imala 450 milijardi takvih "trulih" evra, odnosno nenaplativih potraživanja.

Zašto je eksplozija evra neminovna:

1. Evrozona se cepa na dva dela?

- Na prvi pogled slivanje evra iz inostranstva u nemačke banke čini se dobrim za Nemačku, ali to je u stvari za nju veoma loše - objašnjava Aselino.

- Problem je u sistemu: kada grčki evri legnu na račun u bilo kojoj nemačkoj komercijalnoj banci, njih onda ta banka potražuje od nemačke centralne banke i ti grčki evri ulaze u bilans Bundesbanke - kaže naš sagovornik.

Nije jedina valuta

Evro nije jedina valuta u evrozoni, kaže naš sagovornik i navodi da sve nacionalne monete i dalje postoje jer su posle uvođenja evra i dalje sve centralne banke država članica nastavile da postoje. "Šta je nacionalna moneta? To je potraživanje od jedne nacionalne Centralne banke. A prilikom ujedinjenja dve Nemačke bilo je drugačije - odmah je ukinuta centralna banka Istočne Nemačke, jedinstvena moneta bila je nemačka marka", podseća Aselino.

On dodaje da je ovo malo poznato, ali da "bez toga ne možemo da razumemo zašto predstoji eksplozija evra"? Srž problema je što će Bundesbanka zatim potraživati te evre od Grčke centralne banke ili centralne banke neke od južnih zemalja iz kojih evri "migriraju". Ukoliko, međutim, te slabe države bankrotiraju - potraživanja će biti nenaplativa.

1.000 milijardi evra

U ovom trenutku u bilansu Bundesbanke ima stotine milijardi evra potraživanja od grčke, italijanske i španske centralne banke. "To je razlog zbog kojeg Nemačka više ne želi evro.

Nemci se plaše da će jednog dana pomenute centralne banke da bankrotiraju, (što je moguće) a što bi onda bio udar na nemačku monetu, na Bundesbanku", objašnjava Aselino.
Predsednik udruženja poslodavaca Nemačke upozorio je nedavno da bi ta potraživanja od južnih država evrozone, uključujući tu i Francusku, mogla uskoro da dostignu fantastičnih 1.000 milijardi evra.

- Dve trećine tih potraživanja Bundesbanke su trula, dakle nenaplativa. Bilans Bundesbanke je utrostručen od početka krize i nastavlja da raste kao tumor - kaže Aselino. On smatra da je to "srce nuklearne monetarne eksplozije koja će se dogoditi u budućnosti".

Naš sagovornik smatra da su Nemci na pritisak SAD do sada ostajali u evrozoni. Berlin je zato tražio da sve zemlje evrozone prihvate ista ograničenja u pogledu rasta i konkurentnosti i istu ekonomsku orijentaciju, što je nemoguće.

- Inače, evro će eksplodirati - kako upozorava ministar Volfgang Šojble.

Sutra - Zašto je eksplozija evra neminovna (3): Evro je tvorevina SAD

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online