Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 31.01.2017.
08:42
Vestionline A

Tramp smenio državnu tužiteljku: Ona je izdajnik

Američki predsednik Donald Tramp smenio je glavnu državnu tužiteljku Seli Jejts, jer se usprotivila njegovoj antiimigracionoj politici, javljaju svetske agencije.

Reuters
Smenjena Seli Jejts

Jejts, koja je bila vršilac dužnosti glave državne tužiteljke, a na toj poziciji je ostala kao Obamin kadar dok Kongres ne potvrdi imenovanje Džefa Sešonsa, napisala je pismo u kojem kao šefica svih državnih tužilaca i čelnica američkog Ministarstva pravosuđa objavljuje da institucija koju vodi nema nameru da na sudovima brani Trampovu uredbu.

"Moj zadatak je da osiguram da stavovi koje zauzimamo na sudovima budu u skladu sa obavezom ove institucije da uvek teži pravdi i brani ono što je ispravno. U ovom trenutku, nisam uverena da bi odbrana izvršne uredbe bila u skladu s mojom zadatkom, a nisam uverena ni da je ova izvršna uredba zakonita. Dok god ja vršim držnost glavnog državnog tužioca, Ministarstvo pravosuđa neće iznositi argumente u odbranu izvršne uredbe, osim ili sve dok ja ne budem uverena da je to primereno", napisala je Jejts, iskazujući tako otpor prema predsedniku SAD. 

Usledio je ekspresan Trampov odgovor, koji je samo nekoliko sati posle doneo odluku o smeni Jejtsove i postavljanju Dejna Benteja za novog v.d. glavnog državnog tužioca. 

U saopštenju koje je Bela kuća tim povodom objavila, stoji da je Jejts "izdala ministarstvo pravosuđa", a da demokrate u Kongresu namerno otežavaju sa potvrdom Sešonsa kako bi opstruisali Trampove političke ciljeve. 

Tramp bi se, ako Kongres ubrzo ne potvrdi Sešonsa, mogao naći u velikom problemu zbog smene Jejtsove jer njen privremeni naslednik, za razliku od nje, nema ovlašćenje da potpisuje nalogge naloge za praćenje i prisluškivanje ljudi koje se sumnjiče da su strani špijuni. 

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta. 

Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2017. 20:44
Браво! Трамп полако чисти из америчке администрације и судства чланове екипе који су били постављени од стране режима Обама/Клинтонови/Сорош, који су изазивали несреће по свету,дозвољавали криминал, помагали и организовали хаос са мигрантима, сарадњу са Исламским терористима- званично И.Д. заоштравање односа до опасних граница са Русијом, а све ради пуњења својих џепова. Браво царе , само напред у бољи свет! А Европљани полако ''лежу на руду'', пошто виде да су им бивше газде поражене. Шојбле већ критикује Меркелову због политике неконтролисаног пријема миграната. Ама све ће доћи на своје место.
Nedelja 05.02.2017. 20:46
Тако се то ради човек обећао и одмах кренуо са испуњавањима...!!!
Nedelja 05.02.2017. 20:46
Америка је демократска земља, само када се производи вештачки наметнута демократија, попут разноразних покрета и организација феминизма, истополности, "милосрдних акција" како их они интересно процене и медијски представе свету да су потребне и сл. А када је заиста потребна демократија и истинска правда у свету, ту влада интересна сфера изнад и правде и демократије. Крајњи лицемери и мајстори у извртању истине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online