Utorak 31.01.2017.
08:42
Vestionline

Tramp smenio državnu tužiteljku: Ona je izdajnik

Reuters
Smenjena Seli Jejts

Jejts, koja je bila vršilac dužnosti glave državne tužiteljke, a na toj poziciji je ostala kao Obamin kadar dok Kongres ne potvrdi imenovanje Džefa Sešonsa, napisala je pismo u kojem kao šefica svih državnih tužilaca i čelnica američkog Ministarstva pravosuđa objavljuje da institucija koju vodi nema nameru da na sudovima brani Trampovu uredbu.

"Moj zadatak je da osiguram da stavovi koje zauzimamo na sudovima budu u skladu sa obavezom ove institucije da uvek teži pravdi i brani ono što je ispravno. U ovom trenutku, nisam uverena da bi odbrana izvršne uredbe bila u skladu s mojom zadatkom, a nisam uverena ni da je ova izvršna uredba zakonita. Dok god ja vršim držnost glavnog državnog tužioca, Ministarstvo pravosuđa neće iznositi argumente u odbranu izvršne uredbe, osim ili sve dok ja ne budem uverena da je to primereno", napisala je Jejts, iskazujući tako otpor prema predsedniku SAD. 

Usledio je ekspresan Trampov odgovor, koji je samo nekoliko sati posle doneo odluku o smeni Jejtsove i postavljanju Dejna Benteja za novog v.d. glavnog državnog tužioca. 

U saopštenju koje je Bela kuća tim povodom objavila, stoji da je Jejts "izdala ministarstvo pravosuđa", a da demokrate u Kongresu namerno otežavaju sa potvrdom Sešonsa kako bi opstruisali Trampove političke ciljeve. 

Tramp bi se, ako Kongres ubrzo ne potvrdi Sešonsa, mogao naći u velikom problemu zbog smene Jejtsove jer njen privremeni naslednik, za razliku od nje, nema ovlašćenje da potpisuje nalogge naloge za praćenje i prisluškivanje ljudi koje se sumnjiče da su strani špijuni. 

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta. 

Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

2024 © - Vesti online