Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.01.2017.
17:31
blic.rs, Vestionline A

"Tramp je pretnja EU"

"Predsednik SAD Donald Tramp je sada deo pretnji za Evropsku uniju, koje su do sada dolazile od radikalnog islama i ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je danas Gij Ferhofštat, jedan od glavnih zvaničnika EU i glavni pregovarač za Bregzit, javlja Rojters.

Reuters
EU gleda na Donalda Trampa kao na treću pretnju, a prve dve su islamisti i Vladimir Putin

- Upravo sam se vratio iz posete SAD i moj stav je da sada imamo treću stranu koja nipodaštava EU, a to je Donald Tramp - rekao je Ferhofštat.

Druge dve pretnje dolaze od radikalnog islama i Vladimira Putina, za koje Ferhofštad kaže da takođe žele da osujete projekat EU.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2017. 23:39
Predsednik Evropskog saveta – Poljak Donald Tusk izjavio je juče da je novi predsednik SAD, Donald Tramp, postao pretnja Evropskoj uniji – zajedno sa Rusijom, Kinom i ekstremističkim islamom. Čak je pozvao „Evropljane“ da se drže jedni drugih kako bi izbegli dominaciju druge tri kontinentalne sile. „Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od supersila: SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni“, napisao je predsednik Evropskog saveta u pismu upućenom liderima država članica EU, uoči samita o budućnosti Unije nakon odlaska Britanije, kojim će on predsedavati u petak na Malti.
Subota 04.02.2017. 23:39
Tusk je sebi dozvolio i ocenu da Tramp dovodi u pitanje „poslednjih 70 godina spoljne politike Sjedinjenih Država“: „Promene u Vašingtonu dovode EU u tešku situaciju. Izazovi sa kojima se suočavamo veći su nego ikada još od vremena potpisivanja Rimskog sporazuma“. Britanska agencija Rojters navodi i da je Tusk naveo da je Trampova trgovinska politika zasnovana na većem protekcionizmu pružila šansu EU. Još tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.
Subota 04.02.2017. 23:40
Predsednik Evropskog saveta, inače, smatra da se EU suočava sa najvećim izazovima u svojoj 60-godišnjoj istoriji. Kao ključne spoljne pretnje označio je: „Kinu punu samopouzdanja“, „agresivnu politiku Rusije“ prema susedima i „islam koji potpaljuje stanje anarhije na Bliskom istoku i u Africi“. Ovome je dodao i „zabrinjavajuće izjave nove američke administracije“: „Sve to čini našu budućnost izuzetno nepredvidljivom“, ocenio je u pismu Tusk. Rojters procenjuje da ove Tuskove ocene najsnažnije poruke upućene Trampu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online