Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 27.01.2017.
11:48
Vestionline A

Planirali da naprave "islamsku državu" u Austriji!

Članovi islamističko-salafističke mreže, uhapšeni u četvrtak u Beču i Gracu, planirali su da u Austriji uspostave neku vrstu "islamske države", izjavili su u četvrtak uveče ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler i šef sekcije za pravosuđe Kristijan Pilnaček.

pixabay.com
Beč: Džihad preti da se proširi po Evropi

- Rasvetliti krivično delo je uspeh, ali veći uspeh je sprečiti krivično delo - poručio je na konferenciji za štampu Sobotka.

Policija sa pravosudnim vlastima uspela je da spreči krivična dela i dalju radikalizaciju.

- Radikalni islamizam, salafizam u Austriji ne sme imati mesto, Učinićemo sve u našoj moći da se protiv toga borimo svim raspoloživim instrumentima - naglasio je Sobotka.

On je ukazao da je akcija u Gracu i Beču bila pokrenuta pre par meseci, da je sada sprovedena. Prema njegovim rečima, bilo je 16 pretresa stanova, dva pretresa islamskih udruženja, sprovedeno je osam naloga za hapšenja, i šest osoba privedeno na saslušanje.

- Uhapšeno je 11 muškaraca i tri žene, ne zato što se strahovalo da će sprovesti neposredno teroristički napad - kazao je Kogler, dodajući da su dva do tri uhapšena salafistički propovednici. 

Osmorici muškaraca, koji su glavni osumnjičeni, pripisuje se podržavanje Islamske države. Ta ćelija, kako je dodao, radila je na uspostavljanjuu paralelnog društva iz verskih motiva, a i regrutovala je više od 40 osoba za džihad.

Iako policija ne želi da potvrdi da su uhapšeni imali veze sa salafistički propovedačem iz Tutina Mirsadom Omerovićem, koji je osuđen na 20 godina zatvora, on je bio glavni ideolog džihadističkog islamizma u Austriji.

Među uhapšenima su Austrijanci stranog porekla, bosanski, sirijski, bugarski i makedonski državljani.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2017. 22:46
"U sklopu istrage, koja je u toku, o osumnjičenim pripadnicima Islamske države planirana je koordinisana operacija u kojoj je učestvovalo 800 policajaca", navodi se u saopštenju tužilaštva iz Graca. U saopštenju se navodi da je osam osoba prvobitno uhapšeno, uključujući troje austrijskih državljana stranog porekla, dve osobe iz BiH, iz Sirije, Bugarske i Makedonije. Četiri hapšenja izvršena su u Beču i isto toliko u Gracu. Tri osumnjičena saučesnika "poreklom iz Balkana" takođe su privedena u ovoj operaciji, dodaje se u saopštenju. Pored toga privedene su i tri žene, "takođe poreklom sa Balkana", od kojih su najmanje dve supruge osumnjičenih uhapšenih tokom pre podneva, navodi se u saopštenju. Lokalni mediji navode da je, osim stanova, policija izvršila pretrese ilegalnih džamija, uglavnom u Gracu. Meta operacije bili su pojedinci iz bivše Jugoslavije osumnjičeni za ustanovljavanje džihadističke mreže u Austriji.
Ponedeljak 30.01.2017. 22:46
Tabloid "Kronen cajtung" piše da su pretresi usmereni na mrežu muslimanskog imama iz BiH Ebu Tejme, kojem je u julu prošle godine u Gracu izrečena kazna od 20 godina zatvora zbog vrbovanja boraca za Islamsku državu. Tokom procesa je navedeno da je imam "ispirao mozak" više desetina osoba koje su imale između 14 i 30 godina i da je veći broj njih vrbovao za borbu za Islamsku državu u Siriji.
Ponedeljak 30.01.2017. 22:47
Gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl rekao je da današnja akcija nema nikakve veze sa hapšenjem prošlog petka u Beču jednog 17-ogodišnjeg Austrijanca albanskog porekla osumnjičenog da je pripremao ekstremistički napad u glavnom gradu Austrije. Prema navodima austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova oko 300 ljudi je napustilo Austriju ili su pokušali da je napuste da idu da se bore u Siriji i u Iraku. Od tog broja njih 50 je privedeno na polasku, oko 40 je poginulo na ratištu a 90 se vratilo u Austriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online