Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.01.2017.
18:01
Vestionline A

Albanac spremao masakr

Austrijska policija, na osnovu upozorenja "prijateljske obaveštajne službe" uhapsila je radikalnog islamistu Austrijanca albanskog porekla koji je tokom ovog meseca planirao da izvede teroristički napad u Beču.

pixabay.com
Sprečem teroristički napad u Beču

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka je preneo da je uhapšeni 18-godišnjak prijavljen u Beču. On nije želeo da kaže iz koje zemlje su austrijske vlasti dobile upozoravajuće informacije, ali se pretpostavlja da je upozorenje stiglo iz Nemačke.

Uhapšeni Lorenc K, koji je sebi dao "borbeno" ime Sabur Ibn G, pre hapšenja je boravio u Nemačkoj, gde je postao meta tamošnjih istražnih organa jer se kretao u krugu simpatizera Islamske države.

Upitan koje su bile planirane mete osumnjičenog, Sobotka je naglasio da je bilo reči o podzemnoj železnici, ali i o napadima po modelu viđenom u Berlinu ili u Melburnu.

Sobotka građanima preporučuje da drže oči otvorene i policiji prijavljuju sumnjive situacije, kao što je napušten prtljag ili slično.

Susedi u strahu

Lorencovi susedi su zgranuti i potpuno iznenađeni da je neko ko živi pored njih bio spreman da izvrši bombaški napad.
- Uselio sam se pre dve nedelje u ovu zgradu. Ne strahujem, ali je čudan osećaj - rekao je Bojan V, koji živi u zgradi u kojoj je uhapšen mladi Albanac.
Drugi stanari, kao što je penzioner Rudolf G, kažu da se više ne osećaju bezbedno kad noću izlaze.

- Bolje više poziva koji ne vode ničemu, nego da nije bilo poziva - uveren je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler kazao da je hapšenjem osumnjičenog sprečen neposredni teroristički napad.

Istakao je da je pretresno više stanova i zaplenjeni mobilni telefoni koji će biti analizirani.
- Bomba u podzemnoj železnici bila je jedan od mogućih scenarija - kazao je Kogler.

Uzor mu Mirsad Omerović

Austrijska policija trenutno traga za drugim terorističkim ćelijama, ili saučesnicima, a utvrđeno je da je mladić putovao širom Evrope.
Inače, u Austriji postoji snažna salafistička scena, a među glavnim ličnostima su Mohamed M. i Tutinac Mirsad Omerović.
Mohamed M. otišao je u rat u Siriju, gde je među vodećim ličnostima Islamske države, a Omerović se nalazi u pritvoru nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zbog vrbovanja ratnika za Islamsku državu i zbog njenog finansiranja.
Na Tviter nalogu Lorenca nalazi se fotografija Mirsada Omerovića, koga očigledno obožava.
Poslednji teroristički napad u Austriji zabeležen je 24. maja 2009. kada je jedan fundamentalista Sik napao hinduističku bogomolju u Beču. Najgori napad izveo je terorista Karlos 1975. godine na sedište Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) kad su ubijene tri osobe. Karlos je uzeo taoce i uspeo da pobegne u Alžir.

Uhapšeni je austrijskim vlastima odranije poznat kao sitan kriminalac, koji se kretao u radikalnim albanski islamističkim krugovima, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl Hajnc Grundbek i dodao da je osumnjičeni odrastao u mestu Nojnkirhen.

Uhapšeni je nakon višečasovnog saslušanja priznao da je na internetu pronašao uputstvo za izradu eksploziva i da je nameravao da izvrši napad na podzemnu železnicu ili na neko veoma posećeno javno mesto u Beču.
 

Problematičan od malih nogu

U pubertetu je bio problematičan, bio je loš đak i ubrzo je imao posla sa policijom jer je počinio više krivičnih dela, od krađe do nanošenja telesnih povreda.

On je očigledno bio veliki simpatizer Islamske države, a na njegovom Tviter nalogu hvali islamistički masakr u jednom američkom noćnom klubu.

Zbog sukoba sa zakonom je dospeo i u zatvor za maloletna lica u Gerasdorfu, kaznenoj ustanovi koja je poznata po tome da u njoj ima i simpatizera Islamske države i radikalizovanih mladih.

Direktor škole koju je nekada pohađao u Nojnkirhenu Volfgang Sonlajtner opisuje Lorenca kao "pametnog momka, koji je nažalost bio jako lenj".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2017. 19:28
lele sta vam rade vashi ljubimci...nikada eurupljani nece shvatiti da islam ne zeli nikakvo dobro hriscanima....primite ih pomognete i zaposlite i cim postanu vecina u nekom regionu odma lupaju serpe i lonci uz obavezno arlaukanje aljah u obor
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online