Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Fijonova žena primala platu bez rada?

Fransoa Fijon , kandidat desnog centra na predsedničkim izborima u Francuskoj, izjavio je da je "skandalizovan" zbog navoda satiričnog nedeljnika "Kanar anšene"("Okovani patak") da je njegova žena primala platu poslaničkog sekretara u visini od 5.000 evra, a da pri tom nikada nije radila.

Reuters
Fransoa Fijon

On je rekao da "nema šta da komentariše", ne upuštajući se u detalje.

- Da li samo zato što je moja supruga - ona nema prava da radi, upitao je Fijon, očigledno sledeći savet da je napad najbolja odbrana.

Optužio je "Kanar anšene" za protivljenje zapošljavanju jedne žene zato što je žena, dok je međutim suština optužbe da Fijonova supruga zapravo nije ni radila, a primala je platu.
Afera bi ipak mogla da preraste u ozbiljan problem za Fijona obzirom da "Kanar anšene", za skoro čitav vek svog postojanja, nikada na sudu nije izgubio neki proces i uvek je mogao da dokaže svoje navode.

Pola miliona evra

"Kanar anšene" tvrdi da je Penelop Fijon osam godina radila kao poslanički sekretar sopstvenog supruga, a zatim 20 meseci za jedan časopis koji finansira država. Ukupno je od države tako dobila pola miliona evra na ime plate. Poslanici imaju pravo da zaposle članove svoje porodice, ali onda oni moraju zaista i da rade. "Kanar anšene" međutim tvrdi da ona nije radila i da je zapravo bila reč o - fiktivnom zapošljavanju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 23:21
Ali nedeljnik Okovani patak tvrdi da je predsednički kandidat desnice i centra Fransoa Fijon, u vreme kad je bio poslanik, svoju suprugu Penelopu zapošljavao fiktivno. E to je već protivzakonito i nadležni francuski organi za finansijske istrage pokrenuli su predistražne radnje da provere istinitost novinskih navoda i sumnje u zloupotrebu javnih sredstava. Fijon je saopštio da se nada da će legalnost njegovog postupanja biti utvrđena u najkraćem roku jer “svi znaju” da je njegova supruga za njega radila oduvek i skandalizovao se pred mizoginim odnosom Okovanog patka prema njoj. Na nogama su i advokati činilo se već viđenog narednog predsednika Francuske koji je takođe saopštio da će se iz predsedničke trke povući ako protiv njega bude pokrenuta istraga povodom zapošljavanja supruge. -
Nedelja 29.01.2017. 23:22
Okovani patak je, kako sada prenose, analiziraju i komentarišu francuski mediji, objavio da je gospođa Fijon saradnik poslanika bila od 1998. do 2002. a onda i šest meseci 2012. Prema saznanjima lista ona je 2001. plaćena 3.900 evra bruto mesečno, da bi joj tokom prvog semestra 2002. plata bila povećana na 4.600 evra. Ne treba ni spominjati da je gospođa Fijon parlamentarni saradnik bila svome mužu, a onda je on postao ministar, pa je ona ostala zaposlena kao saradnik poslaniku koji ga je na tom mestu zamenio, ali tada joj je plata porasla na 6.900 evra, a 2006. na 7.900. Ugovor sa gospođom Fijon raskinut je avgusta 2007. kad je njen suprug postao premijer. Kad je Nikola Sarkozi izgu-bio na izborima 2012, Fijon ponovo postaje poslanik, a gospođa Fijon saradnik poslanika i od jula 2012. pa narednih šest meseci prima 4.600 evra mesečno. Ukupno je kao parlamentarni saradnik zaradila 500.000 evra. -
Nedelja 29.01.2017. 23:22
Dakle, mediji su se obavestili na sajtu parlamenta Francuske - poslanici od 1975. imaju status poslodavca i mogu da zaposle do pet saradnika. Za te svrhe poslanik donjeg doma ima mesečni kredit od 9.561 evro, a senator od 7593,39 evra. Zašto je gospođi Fijon plata smanjivana kad god joj je poslanik-poslodavac postajao suprug? Propis ne zabranjuje da poslanik zaposli članove porodice, ali u tom slučaju plata člana porodice ne može biti veća od 50 odsto ukupnog kredita odobrenog poslaniku-poslodavcu. Od 2013, navodi Mond, poslanici su dužni da objave imena saradnika koje su zaposlili, ali nisu dužni da navedu da li su sa nekim od njih u srodničkim odnosima. -
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online