Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A
Fransoa Fijon , kandidat desnog centra na predsedničkim izborima u Francuskoj, izjavio je da je "skandalizovan" zbog navoda satiričnog nedeljnika "Kanar anšene"("Okovani patak") da je njegova žena primala platu poslaničkog sekretara u visini od 5.000 evra, a da pri tom nikada nije radila.
Nedelja 29.01.2017.23:21
Ali nedeljnik Okovani patak tvrdi da je predsednički kandidat desnice i centra Fransoa Fijon, u vreme kad je bio poslanik, svoju suprugu Penelopu zapošljavao fiktivno. E to je već protivzakonito i nadležni francuski organi za finansijske istrage pokrenuli su predistražne radnje da provere istinitost novinskih navoda i sumnje u zloupotrebu javnih sredstava. Fijon je saopštio da se nada da će legalnost njegovog postupanja biti utvrđena u najkraćem roku jer “svi znaju” da je njegova supruga za njega radila oduvek i skandalizovao se pred mizoginim odnosom Okovanog patka prema njoj. Na nogama su i advokati činilo se već viđenog narednog predsednika Francuske koji je takođe saopštio da će se iz predsedničke trke povući ako protiv njega bude pokrenuta istraga povodom zapošljavanja supruge. -
Nedelja 29.01.2017.23:22
Okovani patak je, kako sada prenose, analiziraju i komentarišu francuski mediji, objavio da je gospođa Fijon saradnik poslanika bila od 1998. do 2002. a onda i šest meseci 2012. Prema saznanjima lista ona je 2001. plaćena 3.900 evra bruto mesečno, da bi joj tokom prvog semestra 2002. plata bila povećana na 4.600 evra. Ne treba ni spominjati da je gospođa Fijon parlamentarni saradnik bila svome mužu, a onda je on postao ministar, pa je ona ostala zaposlena kao saradnik poslaniku koji ga je na tom mestu zamenio, ali tada joj je plata porasla na 6.900 evra, a 2006. na 7.900. Ugovor sa gospođom Fijon raskinut je avgusta 2007. kad je njen suprug postao premijer. Kad je Nikola Sarkozi izgu-bio na izborima 2012, Fijon ponovo postaje poslanik, a gospođa Fijon saradnik poslanika i od jula 2012. pa narednih šest meseci prima 4.600 evra mesečno. Ukupno je kao parlamentarni saradnik zaradila 500.000 evra. -
Nedelja 29.01.2017.23:22
Dakle, mediji su se obavestili na sajtu parlamenta Francuske - poslanici od 1975. imaju status poslodavca i mogu da zaposle do pet saradnika. Za te svrhe poslanik donjeg doma ima mesečni kredit od 9.561 evro, a senator od 7593,39 evra. Zašto je gospođi Fijon plata smanjivana kad god joj je poslanik-poslodavac postajao suprug? Propis ne zabranjuje da poslanik zaposli članove porodice, ali u tom slučaju plata člana porodice ne može biti veća od 50 odsto ukupnog kredita odobrenog poslaniku-poslodavcu. Od 2013, navodi Mond, poslanici su dužni da objave imena saradnika koje su zaposlili, ali nisu dužni da navedu da li su sa nekim od njih u srodničkim odnosima. -
Nedelja 29.01.2017.23:23
Međutim, gospođa Fijon je 2016. u intervjuu za Le Bien public izjavila da nikada nije bila uključena u politički život svog muža i ta je izjava bila povod Okovanom patku da proveri poslovni parlamentarni angažman Penelope Fijon. Bračni par Fijon, inače, ima petoro dece. Fransoa Fijon je u četvrtak izjavio da je kao svoje parlamentarne saradnike između 2005. i 2007, kad je bio senator, zapošljavao i dvoje od svoje dece koji su inače po profesiji advokati. List je konsultovao Žan Robinson Ber, saradnicu poslanika koji je na poslaničkom mestu zamenio Fijona, i ona je rekla da “nikada nije radila” sa gospođom Fijon niti je “imala bilo kakve informacije” o njenom radu, poznavala je Penelope Fijon samo kao suprugu ministra. Javila se i Kristin Keli, koja je pisala biografiju Fransoa Fijona, tokom tog rada ni njoj niko nije pominjao bilo kakvo zaposlenje gospođe Fijon. Ovoj autorki su navodno zbog ove izjave pretili neimenovani politički krugovi, pa je i oko toga pokrenuta istraga. Portparol kandidata Fransoa Fijona je pokušao da spasi stvar tvrdnjom da gospođa Fijon, moguće, nije viđana u Burbonskoj palati, gde se nalazi parlament Francuske, jer je za svog muža radila u njegovom izbornom okrugu, koji nije Pariz.
Nedelja 29.01.2017.23:24
Slučaj su naravno iskoristili kandidati za predstavnika Socijalističke partije Francuske u predsedničkoj trci. Sem što Benoa Amon i Manuel Vals zagovaraju ukidanje prava poslanika da zapošljavaju srodnike, Vals je poentirao na slučaju podsećajući Francuze na njihovog velikog De Gola pitanjem: Kako bi to izgledalo da je De Gol zaposlio tetku Ivon (za svog pomoćnika)? Međutim, ukoliko Fijon ne pob-ije nalaze Okovanog patka, koga je najavio da će tužiti, profit iz ove afere ide na račun Marine le Pen. Tako se bar većinom smatra, ali ne može i kategorično da se tvrdi, pošto su birači stvarno postali nepredvidivi.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)