Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 22.01.2017.
15:40
Vestionline A

Strah od Putina i Trampa: Ne povlačite vojsku iz Poljske!

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da najava da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da ukine sankcije Rusiji izaziva u Poljskoj bojazni, mada kao i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski veruje da će se Tramp, kao iskusni biznismen, uskoro probuditi iz iluzije da s Rusijom može korektno da se sarađuje.

Reuters
Američki vojnici "čuvaju" Poljsku od Rusa

- To je jako ozbiljna stvar, može da izaziva uznemirenje. Potrebno je da to pratimo. Ako je predsednik Tramp još jedan u nizu koji veruje da s Rusijom može korektno da se sarađuje, smatram da će brzo videti da se prevario - rekao je Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Kačinjski je dodao da su mu Trampovi savetnici, među njima i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, rekli da novi američki predsednik neće čekati godinama da ga dovodi u zabludu potencijalni saveznik i reagovaće brzo.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski podsetio je da je svaki američki predsednik pokušavao da se nekako dogovori sa Rusijom, ali nijednom to nije pošlo za rukom.

- I Tramp ima pravo na takav pokušaj. Stalo im je da u Moskvi imaju odgovornog partnera koji neće u budućnosti dovesti do balkanizacije Rusije. To razumem, a naša poruka je da Amerikanci moraju da vode računa da to ne čine na račun naših interesa - rekao je Vaščikovski. 

I Kačinjski i Vaščikovski složno su izrazili nadu da dolazak Trampa u Belu kuću i izjava da je vreme da SAD misle pre svega na sebe, ne znače povlačenje 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade razmeštene prošle sedmice u Poljskoj, niti odustajanje od dogradnje baze američkog antiraketnog štita u Ređikovu na severu Poljske.

Vaščikovski je objasnio da Poljska od novog predsednika SAD očekuje da će poštovati i savezničke odbrambene obaveze koje je preuzeo prethodni predsednik Obama i međunarodne dogovore u NATO.

- Reč je o razmeštanju savezničkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama i takođe o završetku baze antiraketnog štita. Računam na osećaj novog predsednika za biznis da će oceniti saveznika kao što je Poljska koji čuva i svoje i granice istočnog krila NATO-a - rekao je šef poljske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2017. 23:28
Izmislili ste da će vas Rusi napasti a sad ste u strahu da vas aMerika neće braniti-ta ne bojte se:niti će vas Rusi napasti niti će vas aMerika braniti.Spavajte mirno ako vam savest dozvoljava
Subota 28.01.2017. 19:10
Poljska zivi u iluziji, tuzno je koliko su oni izgubljeni i koliko vole da se zavaravaju. To su sve nase odlike, ali oni su ih podigli na visi nivo. Proveo sam nekoliko meseci u Poljskoj i nisam mogao da verujem sa kakvim se oni vetrenjacama bore, kao da nikada nisu izasli iz '39. Sada docekuju saku americkih vojnika kao sto su se docekivali Nemci u Zagrebu '41. Tuzno je sve to, oni se vode kao velika i ponosna nacija, a ustvari su postali toliko istraumirani i mali da se boje svoje senke.
Subota 28.01.2017. 19:10
Prpa Poljaci nesto sada niste silni kada veliki brat gleda na drugu stranu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online