Nedelja 22.01.2017.
15:40
Vestionline

Strah od Putina i Trampa: Ne povlačite vojsku iz Poljske!

Reuters
Američki vojnici "čuvaju" Poljsku od Rusa

- To je jako ozbiljna stvar, može da izaziva uznemirenje. Potrebno je da to pratimo. Ako je predsednik Tramp još jedan u nizu koji veruje da s Rusijom može korektno da se sarađuje, smatram da će brzo videti da se prevario - rekao je Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Kačinjski je dodao da su mu Trampovi savetnici, među njima i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, rekli da novi američki predsednik neće čekati godinama da ga dovodi u zabludu potencijalni saveznik i reagovaće brzo.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski podsetio je da je svaki američki predsednik pokušavao da se nekako dogovori sa Rusijom, ali nijednom to nije pošlo za rukom.

- I Tramp ima pravo na takav pokušaj. Stalo im je da u Moskvi imaju odgovornog partnera koji neće u budućnosti dovesti do balkanizacije Rusije. To razumem, a naša poruka je da Amerikanci moraju da vode računa da to ne čine na račun naših interesa - rekao je Vaščikovski. 

I Kačinjski i Vaščikovski složno su izrazili nadu da dolazak Trampa u Belu kuću i izjava da je vreme da SAD misle pre svega na sebe, ne znače povlačenje 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade razmeštene prošle sedmice u Poljskoj, niti odustajanje od dogradnje baze američkog antiraketnog štita u Ređikovu na severu Poljske.

Vaščikovski je objasnio da Poljska od novog predsednika SAD očekuje da će poštovati i savezničke odbrambene obaveze koje je preuzeo prethodni predsednik Obama i međunarodne dogovore u NATO.

- Reč je o razmeštanju savezničkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama i takođe o završetku baze antiraketnog štita. Računam na osećaj novog predsednika za biznis da će oceniti saveznika kao što je Poljska koji čuva i svoje i granice istočnog krila NATO-a - rekao je šef poljske diplomatije.

2024 © - Vesti online