Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.01.2017.
03:11
b92.net, Vestionline A

Nekada Zabranjeni grad Crvene armije, danas jeziva baza smeća

Rđavi ključevi zveckaju dok Jurgen Nauman traži onaj pravi. Četrdesetak ključeva drži u rukama. On je poslednji čuvar bivšeg sedišta Crvene armije u Nemačkoj.

youtube.com/Urbex-BB
Nekada je sedište Crvene armije blistalo, a danas se svaki vojnik-povratnik rasplače

On ima pristup svim zgradama nekad zabranjenog kompleksa, a čak dve decenije nakon odlaska poslednjih ruskih vojnika i dalje je to ograničeno područje. 

- Vremenom upoznate sve ključeve - priča Naumann za Gardian.

Novinara uvodi u ogromnu prostoriju gde s jedne strane ponosno stoji slika sovjetske Moskve, a na drugom zidu diči se jednako sovjetski Aleksanderplac u istočnom Berlinu.

Dva su to sveta i dve panorame koje danas više ne postoje.

Mala Moskva, "zabranjeni grad"

Kompleks, nekad poznat kao Mala Moskva ili Zabranjeni grad, nekad je bio dom za 75.000 Sovjeta; muškaraca, žena i dece i nalazio se četrdesetak kilometara udaljen od Berlina.

U Vunsdorfu su vojnicima i njihovim porodicama bile dostupne trgovine, škole, čak i bazen za plivanje.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih promenio je Nemačku iz temelja.

Dve države su se ujedinile, Berlinski zid je pao, Sovjetski savez se raspao i bilo je samo pitanje vremena kad će ruski vojnici biti pozvani natrag u Rusiju.

Ipak, onog dana kada je naredba konačno i došla, vojnici su ostali šokirani.

- Bila je to prava ludnica - priseća se Nauman, koji je u to vreme prikupljao depozite od lokalnih poslovnih ljudi.

Nakon poslednje vojne parade i nakon što je i poslednji vojnik napustio Vunsdorf, ostao je ogromni kompleks krcat smećem.

Nekad pojam, danas smetlište

Desetine hiljada komada municije i granata, tone hemikalija, otpadnog ulja i baterija, dućani su ostavili robu na policama, neke porodice su u takvoj žurbi napustile svoje domove da su čak i kućne ljubimce ostavili na ulici. 

Samo u blizini Vunsdorfa ostali su napušteni aerodromi kod Rangsdorfa, Oraninburga i Šonvalda, desetine vojnih baza je takođe napušteno, gde je većini i dalje zabranjen pristup, a lokalne vlasti jednostavno imaju veće brige.

Raspad Sovjetskog saveza uništio je ekonomiju istočne Nemačke i sada vlasti više brinu o napuštenim fabrikama nego o napuštenim vojnim bazama.

Jednom kad su Sovjeti prepustili upravljanje kompleksom saveznim nemačkim vlastima, zgrade su počele da propadaju zbog nemara.

Sada je samo Nauman ostao da se brine za više od 200 hektara kompleksa, a ek retki posetioci odvaže se uđu u napuštene zgrade. 

- Ponekad dođu investitori kako bi razgledali zgrade i ja ih sprovedem. Ponekad stvarno ume da bude prazno, ali ponekad ima toliko posla da ne znate odakle da počnete - kaže on. 

Ponekad mu dođu i vojnici koji su tamo boravili pre raspada Sovjetskog saveza. 

- Ruski vojnici mi pričaju da se često, bar jednom u životu, vrate na bojište gde su ratovali. Mnogi odu u Avganistan kako bi se prisetili gde su se borili. Došao mi je jedan ruski vojnik, gromada od čoveka, i rasplakao se kad je video zgrade - završava svoju priču Nauman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online