Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.01.2017.
00:11
Vestionline A

Prošlo je vreme američke dominacije: Rusija i Kina imaju oružje koje Vojsku SAD čini ranjivom

Do sada je američka dominacija održavana zahvaljujući snažnoj floti, avijaciji i informatičkim mrežama, ali su Rusija i Kina već osvojile nove tehnologije koje ne samo da lišavaju Pentagon prednosti, već čine američku armiju krajnje ranjivom, piše The Week.

pixabay.com
SAD više nemaj toliko očiglednu vojnu prednost

U prošlosti je reputacija zemalja koje su bile nepobedive na bojnom polju sprečavala da se raspadne svetski poredak, piše The Week. Postoji mnogo razloga zašto je Drugi svetski rat ipak počeo. Jedan od najpotcenjenijih je bio osećaj da će Francuska i Velika Britanija moći da slome Hitlera ukoliko pretera.

Današnji svetski poredak se drži na nekoliko stubova, od kojih je jedan pretpostavka da su SAD nepobedive u vojnom smislu, navodi isti magazin. Naslovne strane su pune vesti o događajima u Iraku, Siriji i Avganistanu, pri čemu je zanimljivo koliko malo sukoba tamo ima - a sve zato što nijedna današnja armija ne može ni da sanja da se poredi s američkom, smatra autor teksta.

Zato druge zemlje jednostavno ne žele da ulaze u konfrontaciju sa SAD i njihovim saveznicima ili da koriste protiv njih manje destruktivna sredstva, kao što su hakerski napadi. Međutim, sa pravim pristupom mit o američkoj nepobedivosti može da razbije onaj koji tom zadatku pristupi pametno i neustrašivo, naglašava The Week.

- Na papiru deluje da je američka dominacija apsolutna - nastavlja magazin.

SAD imaju deset krstarica-nosača aviona, a Rusija samo jedan. Kina je tek nedavno dobila jednu staru sovjetsku "olupinu“.

Amerika proizvodi teške nosače aviona, kojima nema ravnih po veličini, koji rade na nuklearni pogon i koji mogu da ostanu na moru mnogo duže nego brodovi drugih zemalja. Te krstarice čine glavnu snagu prilikom demonstracije vojne moći.

Ali, postoji i jedno "ali“: krstarice-nosači aviona su, izgleda, izuzetno ranjive za niz novih tehnologija, od asimetričnih borbenih dejstava do supertihih podmornica i najnovijih balističkih raketa.

Neophodna promena koncepta mornarice

Tokom održavanja vojnih vežbi američke krstarice-nosači aviona nastavljaju da tonu, navodi se u članku.

Donedavno je impresivna nadmoć SAD činila ludošću svaki pokušaj, na primer, Kine da napadne Tajvan, ali sada sve izgleda maltene kao pozivnica, navodi magazin. Kina bi svojim protivbrodskim balističkim raketama mogla da potopi pola američke flote pre nego što bi se ona i približila ostrvu.

Po autorovom mišljenju, budućnost ratne mornarice su bespilotne i raketne podmornice, ali uprkos nekim interesantnim eksperimentima, u toj sferi se primećuje nedovoljno finansiranje. Delimično zbog toga što se značajna sredstva ulažu u izgradnju i održavanje mnogo skupljih superkrstarica.

Pored ratne mornarice, izuzetno važnu ulogu u ratovanju igra avijacija. Svaka vojna pobeda SAD posle hladnog rata postignuta je zahvaljujući vazdušnoj dominaciji, tvrdi novinar The Week. Tu Pentagon ima posebno „čarobno sredstvo“ - tehnologiju „stelt“. Kada se vojni avioni ne vide na protivničkom radaru, protivnik se može nekažnjeno napadati i slomiti veoma brzo, pojašnjava autor.

I Rusija i Kina proizvode stelt avione

Međutim, i tu postoje dva problema, nastavlja on. Kao prvo, Rusija i Kina takođe proizvode svoje avione sa "stelt“ tehnologijom. Kao drugo, ta tehnologija ne čini avijaciju baš toliko „nevidljivom“: protivnici SAD su već izumeli nove tehnologije, uključujući različite tipove radara, koje se odlično nose sa otkrivanjem takozvanih „nevidljivih aviona“.

 "Stelt“ je mnogo pomagao SAD od početka '90-tih, ali im je sada potrebno nešto novo, tvrdi The Week.

Pored podrške avijacije i mornarice, SAD su uložile mnogo napora kako bi obezbedile organizovanje borbenih dejstava pomoću informatičko-računarskih mreža. To je zaista veoma zgodno: komandanti uvek znaju gde se šta nalazi, a sve jedinice mogu da reaguju na pretnje mnogo brže i efikasnije. Odlično je kada vojska koristi pomoć informatičkih resursa - ali samo ukoliko mreža ispravno funkcioniše, precizira autor članka.

Zahvaljujući informacionim tehnologijama, američka vojska je 2003. godine u Iraku imala određenu prednost, ali je u radu mreže bilo mnogo prekida i grešaka. To znači da bi magična informatička vojna mreža SAD mogla da se sruši u najnepovoljnijem momentu tokom sukoba s Kinom zbog Tajvana ili sa Rusijom u Baltičkom moru, upozorava novinar The Week.

Štaviše, informatičke mreže moraju da prenose podatke - u slučaju SAD, preko satelita, zato što Amerika ima najbolje satelitske tehnologije na svetu, piše dalje magazin. Problem je u tome što su sateliti izuzetno ranjivi.

-Protivsatelitske rakete su već sada ozbiljna pretnja - ističe novinar. U slučaju potrebe, Rusiji ne bi bio nikakav problem da prvo uništi celokupnu američku mrežu satelita i na taj način učini slepom i gluvom i parališe američku armiju, smatra autor.

Po njegovom mišljenju, oružane snage SAD su izuzetno ranjive. A ako to zna novinar, u Moskvi i Pekingu sigurno takođe ima prilično obaveštenih ljudi, rezimira The Week. 

POVEZANE VESTI

Subota 21.01.2017. 22:30
Jenkii....odsvirali ste svoje !!! Idete na smetlište istorije......
Subota 21.01.2017. 22:30
Jenkii....odsvirali ste svoje !!! Idete na smetlište istorije......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online