Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
10:22
Vestionline A

VIDEO: Amerika u strahu, Rusija testira ubicu satelita

Američka vojna špijunaža, objavio je Washington Free Beacon pozivajući se na izvore u Pentagonu, tvrdi da je registrovala testiranje novog ruskog sistema za protivraketnu odbranu, poznatog pod nazivom "Nudolj 2".

youtube.com/Dmitriй Zavьяlov
Moćni Nudolj zabrinuo SAD

U objavljenom tekstu se navodi: "Rusija izvela uspešno testiranje letačkih sposobnosti svoje nove rakete, koja je u stanju da uništi strateške komunikacione i navigacione satelite SAD. Lansiranje je obavljeno 16. decembra iz baze u centralnoj Rusiji".

Washington Free Beacon ne ukazuje o kojoj bazi se radi, ali podseća da su slična lansiranja dosad izvođena sa ruskog severnog kosmodroma Pleseck.

Posebno je naglašeno da je američka špijunaža "pratila tok testiranja" i da u Pentagonu računaju da je to već treće uspešno testiranje istog sistema, a da ih je dosad bilo ukupno pet.

Washington Free Beacon - bez pozivanja na Pentagon - podvlači: "Nismo uspeli da ustanovimo da li je 'Nudolj' leteo u kosmos ili suborbitalnoj trajektoriji".

Pentagon je odbio da oficijelno komentariše "događaj“. 

- Ne komentarišemo potencijal drugih zemalja - rekla je portparol Pentagona potpukovnik Mišel Balandza.

Washington Free Beacon naglašava da je "Nudolj“ višekanalni sistem protivraketne odbrane i da je ta raketa poslednji put lansirana u maju 2016.

Bivši saradnici Pentagona tvrde da je "Nudolj" u stanju da Amerikance liši kosmičke mreže GPS i da smanji ili čak svede na nulu mogućnosti svih postojećih krstarećih raketa velikog dometa. Generalno - u stanju je da pogorša funkcionisanje američkog visokopreciznog naoružanja.

I u maju, posle prethodnog lansiranja, zapadni mediji su tvrdili da se radi o "protivsatelitskoj raketi".

U Rusiji se nezvanično tvrdi da se ne radi o protivsatelitskom oružju, već o sistemu protivraketne odbrane koji nosi oznaku A-235 "Nudolj“.

Ukazuje se da na njemu radi svetski poznati raketni koncern Almaz-Antej i da će zameniti sistem A-135, na kojem sada počiva protivraketna odbrana Moskve. Postojeći sistem je navodno u stanju da odbije i nuklearni napad ograničenih razmera.

Ruski mediji, inače, pišu da sami Amerikanci već imaju oružje koje može da obara satelite i da je to raketa SM-3 koja je još 2003, lansirana sa jedne krstarice, oborila cilj na visini od 137 kilometara, a pet godina kasnije uništila američki špijunski satelit USA-193, na visini od 247 kilometara, koji se kretao brzinom od 7.580 km/h.

Amerikanci još imaju i tajni aparat X-37V, koji neki smatraju orbitalnom kosmičkom laboratorijom, a drugi - orbitalnim avionom koji je u stanju da nosi i špijunsku opremu i nuklearno oružje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online