Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 11.01.2017.
19:07
Vestionline A

Evo šta je Tramp poručio na prvoj konferenciji

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp na prvoj konferenciji za novinare u Njujorku naveo je da "misli da Rusija stoji iza hakovanja".

Reuters
Donald Tramp je kasnio nekoliko minuta na konferenciju

- Dobro je biti sa vama - naglasio je Tramp na početku govora nagovestivši da je prestao da govori na konferencijama usled brojnih lažnih vesti koje su se pojavljivale.

On se zahvalio svim medijima koji nisu objavljivali "gluposti" koje su "možda plasirale i obaveštajne agencije", dodavši da ako su zaista one objavile dokumenta koja je oslovio kao "lažne vesti" to bi bio "snažan udarac" njihovom ugledu.

Nastavivši dalje, najavio je da su automobilske kompanije izmenile planove prebacivanja postrojenja, dodavši da se nada da će farmaceutska industrija "kojoj je mnogo dopušteno" i koja ima veliku moć biti sledeća.

Po pitanju programa F-35 letelica, novoizabrani predsednik je najavio da je zajedno sa generalima sprema velike projekte.

- Imaćemo konkurenciju, ali će to biti divna stvar - rekao je Tramp, naglasivši da će on predvoditi i administraciju vojnih veterana.

O hakovanju i Putinu

Na pitanje da li smatra da su procene koje navode da je Rusija predvodila hakerske napade, Tramp je naglasio da su sastanci poverljivi, ali da su mnogi bili prisutni.

- Što se tiče hakovanja, verujem da je u pitanju bila Rusija, ali isto tako verujem da smo hakovani i od strane drugih zemalja i ljudi - rekao je Tramp.

Ipak, on se ponovo vratio na temu poverljivih dokumenata koji su skoro objavljeni i koji bacaju mračnu senku na njegov lik, ponovivši da su sramotne i potpuno neistinite, plasirane u javnost zahvaljujući njegovim protivnicima.

- Predsednik Putin i Rusija objavili su danas saopštenje da su u pitanju lažne informacije. Poštujem što je to uradio. Hakovanje jeste loše, ali pogledajte šta je sve naučeno. Hilari Klinton je saznala pitanja pre debate i nije prijavila. Možete li da zamislite da se to meni dogodilo? Užasno je - prokomentarisao je Tramp.

Upitan da li prihvata da je Putin uticao na to da on bude izabran za predsednika, Tramp je naglasio da "ako se on dopada Putinu kao izbor, to treba da bude predsnost, ne slabost jer su odnosi SAD sa Rusijom užasni".

- Da li zaista verujete da bi Hilari bila snažnija prema Putinu od mene? Da li u to stvarno neko veruje - upitao je Tramp.

On je naglasio da nije imao "nikakve dogovore" sa Rusijom, "nikakva dugovanja, pozajmice, niti otvorene projekte".

O projektima

- Za vikend mi je ponuđeno dva biliona dolara za projekat u Dubaiju sa mojim prijateljem. Divan čovek. Odbio sam. Nisam morao, jer kao što znate nije bila konfliktna situacija jer sam predsednik. Pens je takođe ima, ali ne verujem da će mu biti potrebno. Mogao bih da upravljam zemljom i mojom kompanijom istovremeno. Ne bi mi se dopalo, ali mogao bih ako bih hteo - rekao je Tramp, najavivši da će imak menadžment kompanije prepustiti svojim sinovima Donu Junioru i Eriku i da se potpuno povlači.

Tome u prilog pokazao je dokumente kao dokaz da je potpuno predao potpunu kontrolu svojih poslovanja sinovima, pozvao je i advokaticu koja je u obraćanju potvrdila sve navedeno.

- Naredio je meni i mojim kolegama da dizajniramo strukturu na osnovu koje će on biti potpuno izolovan iz menadžmenta kompanije. Iako ne postoji konflikt interesa usled njegovog predsedničkog mandata, on ne želi da u mislima naroda SAD postoji i tračak sumnje da je potpuno posvećen - navela je advokatica.

Ona je naglasila da će fond biti kreiran 20. januara i da će biti sačinjen od novca i raznih investicija, kao i "postojećih poslovnih pogodnosti - golf klubova, odmarališta, hotela, nekretnina", ponovivši da će menadžment biti u rukama Trampovih sinova Dona i Erika, kao i još jedne, treće osobe, savetnika.

- Donald Tramp će se odreći svakog povezivanja sa Tramp organizacijom, a već se odrekao mnogih aspekata iste. Neće biti nove saradnje sa stranim zemljama tokom njegovog predsedničkog mandata i on neće diskutovati sa sinovima oko novih poslova. Znaće o poslu samo onoliko koliko sazna preko medija - rekla je nazivajući takav nov odnos svojevrsnim zidom.

Ujedno, ona je navela da Tramp neće prihvatati ni poklone stranih zemalja, izuzev onih koji nemaju veze sa njegovim mandatom.

- On će čak donirati svaki profit koji ostvare njegovi hoteli od strane stranih zvaničnika - rekla je.

Nastavivši konferenciju, Tramp je upitan za program medicinske zaštite "Obamaker" za koji je ponovio da je užasan i da će ga srediti.

 

"Obamaker"

- Napokon pitanje za "Obamaker". To je problem Demokrata koji ćemo mi iskoreniti i učiniti im uslugu. Samo da sve odobre da možemo da sprovedemo naš plan koji će sve adekvatno zameniti. Imaćemo bolju i daleko jeftiniju zdravstvenu negu - najavio je Tramp.

Tramp je ponovio da će povećani porezi za poslovanje van granica ostati i biti sporovedeni, ali i da će zid sa Meksikom definitivno podići.

- Poštujem Meksiko, zvaničnike i narod. Ne krivim njih što su iskoristili SAD, ali zid ćemo morati da podignemo. Sprovodi se plan prikupljanja novca i realizacije, ali čim to sredimo podićićemo zid sa tom zemljom. Ne želim da čekam, a Majk Pens predvodi napore ka potpunom odobrenju - naglasio je Tramp.

Kroz pitanja ponovo je pomenuto pojavljivanje poverljivih dokumenata koje su objavili mediji i pošto ih je Tramp više puta nazvao lažnim, uz isti komentar odbio je da odgovori novinaru CNN-a, a nije bio oduševljen ni kada se javio novinar BCC.

O medijima

- Ne preporučujem reforme novinarskog sistema, samo osobe koje imaju moralni kompas - rekao je Tramp kada je upitan da li je reforma medija ono što savetuje i želi.

Po pogledu nacionalne bezbednosti, postavljeno mu je pitanje da li je moguće da postoji rizik da je oslabi ukoliko nastavi sa stalnim kritikama.

- Obaveštajne agencije su krucijalne, veoma, veoma važne. Postavićemo tamo neke fantastične osobe - najavio je Tramp, naglasivši da će za 90 dana predsedništva imati obilan izveštaj oko hakovanja kako bi zautsavili taj novi fenomen.

Upitan zašto je proveo nedelje kritikujući zaključak bezbednosnih agencija oko hakovanja od strane Rusije da bi sada to priznao, on je kratko rekao da je "veoma tužno" kada takvi izveštaji dospeju u medije, odbijajući dalje komentare.

 

O Rusiji

Za kraj postavljeno mu je pitanje da li može da kaže da tokom kampanje zaista nije ima kontakt sa Rusijom i koja je njegova poruka Putinu.

- Nije trebao, niti je to radio. Rusija će imati daleko veće poštovanje za našu zemlju kada je ja budem vodio, nego dok su to radili drugi. Moraćemo nešto da smislimo, nije samo Rusija, 22 miliona naloga su hakovana u ovoj zemlji od strane Kine, a to je tako jer nemamo odbranu - poručio je Tramp, dodajući da Kina "ekonomski potpuno iskorišćava SAD".

Kao zaključak konferencije, on je ponovio da upravljanje kompanijom ostavlja sinovima i da se nada da će uraditi dobar posao u narednih osam godina, našalivši se da će u suprotnom morati da ih otpusti.

Tramp je u toku prošle godine odbijao da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina i pokazivao nameru da poboljša odnose sa Moskvom, uključujući i zajedničku borbu protiv Islamske države.

Ipak, tada je ostavio otvorenim pitanje kako će odgovoriti na rusko hakovanje kojima se ta zemlja, prema izveštaju obaveštajnih službi, umešala u predsedničku kampanju.

CNN je u utorak objavio da su poverljiva dokumenta, koja su obaveštajne službe predstavile Trampu, sadržale i navode napisane na dve stranice, da ruski operativci tvrde da imaju kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu, međutim FBI nije želeo da komentariše te navode.

Povlačenje iz biznisa

Novoizabrani predsednik je i pod pritiskom da se povuče iz biznisa, kako bi izbegao sukob interesa nakon što se preseli u Belu kuću.

Posle prvobitnih tvrdnji da ne postoji zakon koji bi mogao da mu zabrani da kontroliše biznis dok obavlja funkciju predsednika, Tramp je u decembru promenio mišljenje i kazao da su sačinjeni pravni dokumenti kojima će se on u potpunosti povući iz biznisa, kao i da će te poslove voditi njegova dva starija sina - Donald Tramp junior i Erik.

Inauguracija Donalda Trampa obaviće se 20. januara.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 15:27
Izjavio je da postoji hakovanje od strane Rusa jer je odbrambeni sistem los i da svako to moze da uradi. Kina je hakovala 20000000 bankovnih racuna u Americi, to je izjavio. Mislim da ce fokus sukoba biti prebacen na Kinu. Rusija ce zadrzati Krim i Siriju, verovatno dobiti automoniju za istok Ukrajine i pad sankcija. Kina i Amerika ulaze u ekonomski rat.
Utorak 17.01.2017. 15:28
CIA uzvraca udarac na najgori moguci nacin.. Bice haosa kad prodje inauguruacija..
Utorak 17.01.2017. 15:28
Veoma povrsne analize oko hakovanja zbunjuju mnoge, pa tako ispada da samo Kina i Rusija imaju sposobnost da hakuju. Stvar je potpuno drugacija i ko se razumi u to razumet ce. Vi vidite i cujete samo ono sto se prosledi Wiki liksu ili drugim kompanijama koje to iz razlicitih interesa objavljuju. Niti je Putin naivan i misli da Amerikanci ne hakuju Rusiju i Rusku administraciju niti je opet Trump toliko glup da ne razume to ali njemu kao i do sada odgovara da izgleda "prost" covek koji kaze ono sto misli iako je u stvari on mnogo lukaviji nego sto drugi misle, usostalom uspio je da pobedi na izborima (nije bitno kako). Znaci on javno kaze hoce dobre odnose sa Rusijom dok ima interesa za njega i za SAD, ne drugacije i ako Putin nadje isti ineteres good. Uostalom mnogi ce se razocarati i na jednoj i na drugoj strani jer stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online